Bloedstollende moorden, spannende complotten en hier en daar een persoonlijk drama: crimeseries horen nog altijd bij de meest populaire televisieseries aller tijden. Tegenwoordig hoef je gelukkig niet meer een week te wachten op de nieuwe aflevering, want veel goede crimeseries staan gewoon op Netflix. Wil jij weten welke de beste zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Money Heist (La casa de papel)

Deze serie is ook wel bekend als La casa de papel, een Spaans verhaal over een bankroof. In Money Heist worden acht criminelen gevolgd die zichzelf opsluiten in de Koninklijke Munt van Spanje. Dat doen ze niet alleen, want ze nemen ook talloze gijzelaars met zich mee. Tijdens deze serie zit je de hele tijd op het puntje van je stoel en weet je niet altijd of je aan de kant van de criminelen of de politie staat.

9. Mindhunter

Het gedrag van seriemoordenaars kan met de juiste kennis worden verklaard. Vooral psychologische problemen zijn vaak de oorzaak van de gruwelijke moorden die zij plegen. Wanneer een agent van de FBI nieuwe manieren van gedragsanalyse los wil laten op seriemoordenaars, wordt zijn aanpak niet door iedereen gewaardeerd.

8. The Fall

Paul Spector is een vreselijke seriemoordenaar die inmiddels talloze moorden op zijn naam heeft staan. Hij wordt op de hielen gezeten door Stella Gibson, de inspecteur die deze moorden in Belfast op moet lossen. Tijdens deze serie worden alle betrokkenen gevolgd en zie je hoe Stella Gibson langzaam maar zeker meer te weten komt over de moordenaar die ze zoekt.

7. Wallander

Bij een inspecteur denk je misschien aan een stoer iemand die zo hard als steen is en altijd een open blik heeft. Kurt Wallander is juist een cynische man die zich vaak laat meevoeren door de melancholie van Italiaanse opera’s. Hij heeft veel ervaring met het opsporen van criminelen, maar soms gaat hij zo ver dat hij zelfs illegale middelen gebruikt om zaken tot een goed einde te brengen.

6. The Killing

Wanneer in Kopenhagen een negenjarig meisje wordt vermoord en verkracht, staat het leven van inspecteur Sarah Lund op zijn kop. Het wordt haar taak om de persoon te vinden die verantwoordelijk is voor deze gruwelijke daad. Dat wordt ingewikkelder wanneer een lokale politicus in verband wordt gebracht met de moord. Ondertussen worstelt de familie van het meisje met verdriet en worden de vragen rondom haar moord maar niet opgelost.

5. White Collar

De charmante crimineel Neal Caffrey wordt al jarenlang achterna gezeten door de FBI. Wanneer hij uiteindelijk weer gevangen wordt, besluit Neal om een voorstel te doen. Hij wil de FBI voorzien van informatie over hoe ze criminelen zoals hem kunnen vangen. Natuurlijk is ook dit een van zijn vele gewiekste plannen.

4. Broadchurch

Het Engelse plaatsje Broadchurch is altijd een baken van rust, tot de elfjarige Danny Latimer wordt vermoord. Alec Hardy en Ellie Miller moeten gaan onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de moord. Ondertussen veranderen de verhoudingen in het dorp en vliegen de verdenkingen heen en weer.

3. Sherlock

Er is geen detective zo bekend als Sherlock Holmes. In deze moderne serie zie je de geweldige analytische mogelijkheden van Sherlock allemaal voorbij komen. Hij wordt vergezeld door Watson, een man die worstelt met zijn verleden. De twee mannen zijn zo verschillend als maar kan, maar samen lossen ze de meest complexe misdaden op.

2. Top of the Lake

Robin Griffin heeft een duister en traumatisch verleden, maar keert toch terug naar haar oude woonplaats Laketop. Hier wordt de rechercheur meteen op de proef gesteld wanneer een jong meisje zwanger is geraakt door een mogelijke verkrachting. Al snel blijkt dat de gemeenschap in Laketop nog steeds zo ontwricht is als Robin zich herinnert.

1. Bron/Broen

Er wordt een moord gepleegd rondom de brug die Zweden en Denemarken verbindt. Dit betekent dat de twee landen moeten gaan samenwerken om de dader zo snel mogelijk op te sporen. Hierdoor worden Saga Norén en Martin Rohde partners. De moord blijkt een diepe betekenis te hebben, want de moordenaar wil sociale en politieke problemen aan de kaak stellen.

Veel van deze crimeseries staan uiteraard ook in onze top 100 (!) lijst van beste series op Netflix.