Top 10 Cultfilms

Elke film die anders is dan een formulefilm kan een cultfilm worden. Zwarte humor, gekke personages en bizar geweld zijn vaak ingrediënten van de cultfilm. Daarnaast zijn cultfilms vaak in eerste instantie miskend waarna een kleine groep liefhebbers ze ontdekt. Tien films die het predicaat vreemd ruimschoots hebben verdiend.

10. Auch Zwerge haben klein angefangen

Auch Zwerge haben klein angefange

De Duitse regisseur Werner Herzog heeft menig cultfilm op zijn naam staan. Deze zwart-wit film uit 1970 blijft een favoriet van de cultliefhebber. Een groep dwergen op een Canarisch eiland begint een rebellie tegen de directeur van het instituut waar ze wonen. Hun nieuwe vrijheid betekent een uitgelezen kans om zich eens goed te misdragen.

9. Superstar: The Karen Carpenter Story

Superstar The Karen Carpenter Story

Todd Haynes is dankzij zijn recente film Carol uitgegroeid tot een respectabele regisseur. Maar lange tijd was hij gespecialiseerd in het maken van cultfilms. Zoals zijn debuut dat het verhaal vertelt van de succesvolle zangeres Karen Carpenter die aan de gevolgen van anorexia overleed. De film gebruikt alleen speciaal gemaakte Barbiepoppen als personages. De faam van de film werd alleen maar groter toen Haynes werd aangeklaagd omdat hij de muziek van The Carpenters onrechtmatig had gebruikt. Uiteindelijk moesten alle kopieën worden vernietigd als is hij online nog steeds te vinden.

8. This is Spinal Tap

This is Spinal Tap

Zoals een cultfilm betaamt, was de mockumentary This is Spinal Tap bij release in 1984 geen succes. De film volgt de fictieve metalband Spinal Tap tijdens hun Amerikaanse tournee. Aan de hand van interviews wordt het verleden van de band uit de doeken gedaan. Dit wordt gecombineerd met beelden van optredens waarmee men de clichés van heavy metal flink op de hak neemt. Niet alleen zouden veel rockfans en muzikanten de film later op handen dragen, de stijl van de fictieve documentaire zou talloze keren worden gekopieerd.

7. Heathers

Heathers

Ook deze zwarte high school komedie was in 1988 geen echt succes in de bioscoop. Maar vrij snel groeide de populariteit, met name in de Verenigde Staten waar de bizarre oneliners uit de film onder tieners enthousiast werden gebruikt. De film gaat over een kliek populaire meisjes die zichzelf allemaal Heather noemen. Veronica wil graag tot het selecte gezelschap toetreden maar verknalt op een feestje haar kansen. Bovendien voelt Veronica zich zeer aangetrokken tot een rebelse nieuweling waarmee ze al snel een zelfmoordcultus opzet.

6. The Rocky Horror Picture Show

The Rocky Horror Picture Show

The Rocky Horror Picture Show is een van de vreemdste succesverhalen uit de filmgeschiedenis. De musical is een parodie op horror B-films en flopte in 1975 ongenadig. Een jaar later werd de film tijdens nachtvoorstellingen getoond waar opeens een publiek op afkwam dat zich verkleedde en enthousiast met de liedjes meezong. Soms spelen mensen op een podium hele scènes na. Na jaren als populaire cultfilm is het niet alleen een cultureel fenomeen maar ook financieel een uiterst succesvolle film.

5. Slacker

Slacker

Richard Linklater (Boyhood) is inmiddels een zeer gerespecteerd filmmaker. Zijn debuutfilm Slacker uit 1991 was een echte cultklassieker. De film heeft geen verhaal en volgt op een dag mensen in de stad Austin zonder dat de camera lang bij een personage blijft hangen. Door de ontmoetingen ontstaat een reeks gesprekken met uitzonderlijke figuren die er vaak vreemde ideeën op na houden. Omdat de personages weinig ophebben met een doorsnee leven werd Slacker al snel gezien als een portret van een generatie.

4. Un Chien Andalou

Un Chien Andalou

Un Chien Andalou (1929) is waarschijnlijk de eerste echte cultfilm. De Spaanse kunstenaar Salvador Dalí werkte samen met zijn landgenoot Luis Buñuel aan een unieke film waarin ze beelden gebruikten uit hun dromen. De film heeft dan ook geen verhaallijn maar vormt een verzameling bizarre situaties. Un Chien Andalou begint met een legendarisch scène waarin Buñuel zelf een mes slijpt en uit het raam kijkt naar de maan. Vervolgens zien we een vrouwengezicht waarvan in close-up het oog wordt opengesneden (Buñuel gebruikte hier het oog van een dode koe voor.) Bij de eerste vertoning veroorzaakte de film tegen de verwachting van de regisseur in geen schandaal, maar een cultstatus was verzekerd.

3. Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust

Inmiddels zijn horrorfilms die doen alsof echt videomateriaal wordt gebruikt vrij normaal. Maar het Italiaanse Cannibal Holocaust was er in 1980 het eerste bij. De film begint met de aankondiging dat wat men te zien krijgt gevonden opnames zijn van een studiereis. Een groep onderzoekers zoekt in het Amazonegebied naar inheemse kannibalen. Maar de stammen de ze vinden vallen erg tegen. Dan besluiten de onderzoekers om de inheemse bevolking te provoceren met geweld en verkrachtingen. Uiteindelijk slaat deze dan ook genadeloos terug. De film was destijds zo realistisch dat hij in veel landen werd verboden. Bovendien moest regisseur Deodato tijdens een rechtszaak laten zien hoe de special effects waren gemaakt.

2. Freaks

Freaks

Tod Browning maakte in 1932 een van de eerste cultfilms. Het verhaal speelt zich af in een circus. De dwerg Hans is verliefd op de mooie trapezeartieste Cleopatra die veel meer geïnteresseerd is in de dommekracht Hercules. Wanneer zij er achter komen dat Hans wellicht over een fortuin beschikt besluiten ze hem te vergiftigen nadat Cleopatra met de dwerg trouwt. Wanneer dit mislukt, nemen de circusartiesten op gruwelijke wijze wraak. Freaks is altijd controversieel geweest omdat het echt misvormde mensen gebruikte, ook al heeft de film vooral sympathie voor ze. Freaks was zeer onsuccesvol en werd decennialang vergeten om als cultfilm te worden herontdekt.

1. Eraserhead

Eraserhead

David Lynch is de cultregisseur bij uitstek. Elke keer wanneer hij naar een groter publiek dreigt door te breken maakt hij een nog vreemdere film. Lynch had veel moeite om geld bij elkaar te krijgen voor zijn debuutfilm Eraserhead. Na jaren lukte het hem om de film in 1977 uit te brengen. Maar Eraserhead is zo vreemd dat het meteen een cultfilm werd die lange tijd in nachtvoorstellingen draaide. De film is een intense nachtmerrie waarin de sukkelachtige Spencer wordt lastiggevallen door zijn familie, buren en fantasiefiguren, waaronder een vrouw in een verwarmingsradiator. Een onnavolgbaar verhaal, bizarre beelden en mysterieuze muziek maken Eraserhead tot een echte trip en de ultieme cultfilm.