Als er veel mensen op een kleine oppervlakte bij elkaar wonen, dan is een land dichtbevolkt. Opvallend is dat vooral de kleine landen dichtbevolkt zijn. Niet gek, op deze kleine oppervlakte bevindt zich relatief veel bebouwd (stedelijk) gebied. Op de lijst van dichtstbevolkte landen staat Nederland op nummer 16, met een dichtheid van 418 mensen per vierkante kilometer. Dat is best een hoge positie, in een lijst die bestaat uit 237 landen. Helemaal onderaan de lijst staat Groenland op nummer 237 met een dichtheid van 0,03/km².

In deze top 10 lijst van dichtstbevolkte landen ter wereld is zoveel mogelijk de data van 2019 gebruikt, voor zover die voorhanden was.

Aan het einde van de lijst hebben we ook nog een top 5 geplaatst van dichtbevolkte landen met meer dan 10 miljoen inwoners.

10. Bermuda (1.227 personen per km²)

bermuda
Yingna Cai / Shutterstock.com

Aan de oostkust, op een afstand van meer dan 1.000 kilometer van de Verenigde Staten, bevindt zich Bermuda. Het land bestaat uit meerdere eilanden. De grootste daarvan zijn Bermuda (ook wel Main Island), Saint George, Saint David en Somerset. De totale oppervlakte van de eilanden is maar 53 km². Daarop bevinden zich heel veel mensen (69.839). Toeristen maken de eilanden nog voller. Blijkbaar verdwijnen er toch niet zoveel mensen in de Bermuda Driehoek.

Bermuda is overigens een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, de oudste nog bestaande kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Er staan in deze lijst van dichtbevolkte landen meerder landjes waarvan het de vraag is of we deze echt als land kunnen rekenen, denk ook aan Hong Kong en Macau, dit zijn speciale administratieve regio’s van de Volksrepubliek China. Voor de volledigheid hebben we ze toch in de lijst opgenomen.

9. Malediven (1.269 personen per km²)

malediven

De eilandengroep de Malediven bevindt zich ten zuidwesten van India in de Indische Oceaan. De Malediven staan bekend als zeer paradijselijke eilanden. Het land bestaat uit maar liefst 1.190 eilanden. Hoewel de eilanden verspreid liggen over een enorme oppervlakte is de landoppervlakte maar klein (300 km²). Het grootste eiland is slechts 5 km². Maar 200 van de eilanden zijn bewoond, 88 zijn toeristenoorden. De bevolkingsdichtheid op de bewoonde eilanden is gemiddeld dus groter dan de genoemde 1.269/km². Je kunt je afvragen hoe paradijselijk deze eilanden (nog) zijn.

8. Malta (1.510 personen per km²)

Malta

Het land Malta is gelegen in de Middellandse Zee onder Sicilië (de voetbal van Italië). Het is een klein land (316 km²) dat bestaat uit acht eilanden, waarvan drie grotere, namelijk Malta, Gozo en Comino. De kleinere eilanden zijn Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en Saint Paul’s Islands. Hiervan zijn de vier laatste eilanden onbewoond. Dat zegt veel over de dichtbevolktheid op de overige vier eilanden. Hier wonen de mensen dus gemiddeld dichter op elkaar dan de genoemde 1.510/km². Het land is nog drukker door de ruim 1 miljoen toeristen die jaarlijks het land komen bezoeken.

7. Bahrein (1.983 personen per km²)

Bahrein

In de Perzische Golf voor de kust van Saoedi Arabië ligt de kleine eilandstaat Bahrein. Binnen de oliewereld vervult Bahrein een belangrijke financiële en economische positie. Het land bestaat uit 33 eilanden met een totale landoppervlakte van 767 km². Er wonen ruim één miljoen (1.543.300) mensen op deze kleine oppervlakte, veelal werkzaam in de oliewereld.

6. Vaticaanstad (2.273 personen per km²)

Vaticaanstad

De kleinste onafhankelijke staat van de wereld is (Staat) Vaticaanstad. Het heeft slechts een oppervlakte van 0,44 km². Het is een enclave binnen Italië, omsloten door de stad Rome. In het land staat het Apostolisch Paleis, waarin het Staatshoofd, de paus, woont. Op de enorm kleine oppervlakte wonen toch nog 1.000 inwoners. Dat maakt het landje tot de nummer 6 van deze lijst.

5. Gibraltar (4.874 personen per km²)

Gibraltar

Bij de ingang van de Middellandse Zee, ten zuiden van Spanje, bevindt zich het Iberisch Schiereiland Gibraltar. Op de zeer kleine oppervlakte van het land (6 km²) wonen veel mensen (33.140). In het uiterste puntje van het schiereiland staat een berg, daarachter bevindt zich stedelijk gebied, waar de mensen werkzaam zijn in het toerisme, de scheepvaart en financiële diensten. Niet gek dus, dat dit kleine land dichtbevolkt is.

4. Hongkong (6.765 personen per km²)

Hongkong

Hongkong is een speciale administratieve regio van China (net als Macau, de nummer 1 van deze lijst). Het land is gelegen aan de Zuid-Chinese Zee. Hongkong bestaat uit 236 eilanden en heeft een totale oppervlakte van 1.104 km². Hongkong is een metropool, een grote moderne stad met vele hoge gebouwen. Sterker nog, het is de stad met de meeste wolkenkrabbers. Het is dan ook niet gek dat hier zoveel mensen (7.482.500) dicht op elkaar wonen.

3. Singapore (7.804 personen per km²)

Singapore

Het kleinste land van Zuidoost-Azië is Singapore. Het is een stadstaat met een oppervlakte van 716 km². Hierop bevinden zich 63 eilanden. Het hoofdeiland heeft dezelfde naam als het land. Singapore is verbonden met het vasteland van Maleisië door een dam. De stad Singapore telt 5.638.700 inwoners. Het is bijna onmogelijk om het enorme aantal mensen kwijt te kunnen. Er vindt zelfs landwinning plaats om mensen te kunnen huisvesten.

2. Monaco (18.960 personen per km²)

Monaco (2)

Dwergstaat Monaco is gevestigd aan de Middellandse Zee. Aan de landzijde wordt het omsloten door Frankrijk. Na Vaticaanstad is Monaco het kleinste land van de wereld. Het heeft een oppervlakte van maar 2,02 km². Wel telt het 38.300 inwoners. Dit maakt het land tot de nummer 2 van deze lijst.

1. Macau (20.286 personen per km²)

Macau

Het land Macau is een speciale administratieve regio van China (net als Hongkong, de nummer 4 van deze lijst). Het is vlakbij Hongkong gevestigd, 70 kilometer ten zuidwesten. Het heeft maar een oppervlakte van 30 km², maar in het stedelijke gebied met veel hoogbouw wonen maar liefst 667.400 inwoners. Toch heeft het land een groot tekort aan werknemers, waardoor er zelfs vele winkels moesten sluiten. De oorzaak hiervan zijn de gokpaleizen, waar de lonen drie keer hoger liggen dan standaard.

Top 5 dichtbevolkte landen met meer dan 10 miljoen inwoners

Bovenstaande top 10 van dichtbevolkte landen staat vol met hele kleine landjes met maar relatief gezien weinig inwoners. Maar hoe zit dat met de grotere landen, met meer dan 10 miljoen inwoners? Ook bij deze landen zijn er landen waarin men zeer dicht op elkaar woont, hieronder een top 5:

5. Nederland

nederland

In Nederland wonen 17.362.019 mensen (18 september 2019) op een oppervlakte van slechts 41.543 km². Dit houdt in dat er per vierkante kilometer zo’n 411 mensen wonen. Hiermee is Nederland het dichtstbevolkte land van de EU (Monaco maakt hier geen deel van uit). En na dwergstaten Monaco en San Marino het dichtstbevolkte land van Europa. Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking woont in de Randstad. De dichtstbevolkte gemeente van Nederland is Den Haag met 6.429 inwoners per km².

4. Rwanda

Rwanda

In Oost-Afrika ligt het kleine landje Rwanda, de oppervlakte is 26.338 km², bijna twee keer zo klein als Nederland, en dan is ook nog eens de helft van het land met water bedekt. Hier wonen meer dan 12 miljoen mensen. Het is ook een heel arm land, de meeste mensen wonen nog buiten de steden en zijn zeer jong. Dit heeft alles te maken met de vele conflicten en de genocide uit 1994.

3. Zuid-Korea

zuid korea

Zuid-Korea heeft een oppervlakte van 100.210 km², meer dan twee keer Nederland, en hier wonen bijna 52 miljoen mensen. Dit betekent een dichtheid van 517 mensen per vierkante kilometer. Een groot deel van de mensen woont in de hoofdstad Seoel, met bijna 10 miljoen inwoners een van de grootste steden van Zuid-Korea.

2. Taiwan

Taiwan

Taiwan is een de facto onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee die wegens tegenstand van de Volksrepubliek China door een overgrote meerderheid van landen niet als staat erkend wordt. Er wonen hier op een oppervlakte van 36.197 km² meer dan 23 miljoen mensen, oftewel 652 mensen per km². Bijna driekwart van de bevolking woont in grote steden met meer dan 150.000 inwoners, waarvan Taipei de grootste is met bijna 3 miljoen inwoners.

1. Bangladesh

Bangladesh

Bangladesh heeft een oppervlakte van 147.570 km² en is hiermee het 92e grootste land ter wereld. Maar met meer dan 167 miljoen inwoners staat het land in de top 10 van landen met de meeste inwoners! Er wonen dan ook 1.162 mensen op iedere vierkante kilometer in Bangladesh.

Bekijk ook eens de top 10 dichtstbevolkte steden in de wereld.

Vergelijkbare Lijstjes