Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, we staan op de 16e plaats. Toch hebben we in onze steden relatief veel rust en ruimte. Er zijn namelijk een aantal grote steden die bijna overvol zijn, met miljoenen inwoners die allemaal dicht op elkaar wonen. Welke steden dat zijn? Dat lees je in de top 10 dichtstbevolkte steden.

10. Vincennes – 25.626 inwoners per km²

Vincennes
Chatsam/CC BY-SA 3.0/wikimediacommons

Deze Franse stad heeft maar liefst 25.626 inwoners per vierkante kilometer. Je vindt het plaatsje net aan de rand van Parijs, dus het is niet gek dat veel Fransozen hier willen wonen. Het is een klein stadje, maar het heeft wel zijn eigen kasteel. Ook een grote militaire basis hoort in Vincennes thuis. Dat zorgt er allemaal voor dat er dagelijks ontzettend veel mensen in het kleine plaatsje te vinden zijn.

9. Le Pré-Saint-Gervais – 25.887 inwoners per km²

De omgeving rondom Parijs is populair, want ook het plaatsje Le Pré-Saint-Gervais hoort in deze regio thuis. Het is hier net iets drukker dan in Vincennes, met 25.887 inwoners per vierkante kilometer. Veel Parijzenaren trekken naar dit dorpje omdat het er minder chaotisch is dan in de hoofdstad. Hier kunnen ze hun kinderen rustig naar school brengen, al wonen alle inwoners van Le Pré-Saint-Gervais wel erg dicht op elkaar.

8. Levallois-Perret – 26.432 inwoners per km²

Levallois-Perret
frlegros / Shutterstock.com

En we zijn opnieuw in Frankrijk, dit keer in het plaatsje Levallois-Perret, met een bevolkingsgraad van 26.432 inwoners per vierkante kilometer. Deze plaats ligt ongeveer zes kilometer buiten het centrum van Parijs, en is dus ideaal voor Fransozen die in de Franse hoofdstad werken. Het centrum is dan ook makkelijk te bereiken met de metro. Hier wonen is niet voor iedereen weggelegd. Levallois-Perret is namelijk een van de duurste stadjes rondom Parijs. Er staan vooral hoge gebouwen met appartementen, vandaar de hoge dichtbevolktheid.

7. Bnei Brak – 27.338 inwoners per km²

Bnei Brak

Eindelijk staat er een plaats op dit lijstje die je niet in Frankrijk kunt vinden. Bnei Brak is een stad in Israël, gelegen aan de kust. Hier wonen vooral veel orthodoxe Joden en het is een van de armste steden van het land. Tegelijkertijd is het er bomvol, met een gemiddelde van 27.338 inwoners per vierkante kilometer. In tegenstelling tot de plaatsjes rondom Parijs, is Bnei Brak met bijna 200.000 inwoners een relatief grote stad.

6. Caloocan – 27.916 inwoners per km²

caloocan
Ramon FVelasquez/CC BY-SA 3.0/wikimediacommons

Caloocan is een plaats in een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld: de Filipijnen. Het gemiddeld aantal inwoners ligt hier op ongeveer 27.916 inwoners per vierkante kilometer. Je vindt het plaatsje in Metro Manila: het gebied waar alle officiële overheidsgebouwen van het land staan. Dit is een van de meest bebouwde gebieden van het land, waardoor er in de omgeving ontzettend drukke steden ontstaan. Caloocan is daar met bijan 1.5 miljoen inwoners een goed voorbeeld van.

5. Mumbai – 28.508 inwoners per km²

Mumbai (2)

Wanneer je ooit beelden hebt gezien van Mumbai, zal het je niets verbazen dat deze grote stad een plek op deze lijst heeft veroverd. Het is een van de belangrijkste steden van India en heeft een ontzettend chaotisch centrum. Dat is niet voor niets, want met 28.508 inwoners per vierkante kilometer wordt het al snel druk in een stad. Je vindt hier dan ook een aantal belangrijke instituties, zoals hoofdkantoren van nationale banken. Ook Bollywood is gevestigd in Mumbai, wat zorgt voor extra drukte in de stad.

4. Dhaka – 29.105 inwoners per km²

Dhaka

Met een bevolkingsgraad van 29.105 inwoners per vierkante kilometer, verdient Dhaka zeker een plek op dit lijstje. Het is de hoofdstad van Bangladesh, waardoor er allerlei belangrijke gebouwen van de overheid in de stad te vinden zijn. De stad is bovendien gegroeid doordat het een van de eerste moderne steden in het land was. Hier genoten de inwoners van Bangladesh van bioscopen, grote universiteiten en een makkelijk bereikbaar treinstation.

3. Cavite City – 29.302 inwoners per km²

Cavite city

De Filipijnen zijn zwaar vertegenwoordigd in de lijst van dichtbevolkte steden, zo vinden we op nummer drie Cavite City. Er wonen ‘slechts’ zo’n 100.000 inwoners in deze stad, maar dankzij de zeer kleine oppervlakte wonen er op iedere vierkante kilometer maar liefst 29.302 Filipijnen. Het was lange tijd de hoofdstad van de regio Cavite, maar vandaag de dag is dat veranderd. Toch heeft deze status als hoofdstad ervoor gezorgd dat talloze inwoners van de Filipijnen hun weg wisten te vinden naar Cavite City.

2. Pateros – 30.546 inwoners per km²

Pateros

We zijn nog steeds in de Filipijnen, dit keer met het plaatsje Pateros. Ook deze plaats ligt in het drukke Metro Manila, maar is speciaal. Het stadje heeft namelijk een eigen overheidsvorm, met eigen wetten en regels. In totaal wonen hier maar liefst 30.546 inwoners per vierkante kilmeter, wat het een ontzettend drukke stad maakt.

1. Manila – 41.515 inwoners per km²

manilla - dichtbevolkte stad
manilla - sloppenwijk

Het zal je niet meer verbazen dat ook de meest dichtstbevolkte stad ter wereld in de Filipijnen te vinden is. Met bijna 13 miljoen inwoners is de hoofdstad van het land, Manila, een van de grootste steden ter wereld, en dus ook de dichtbevolkte. Per vierkante kilometer, wonen hier maar liefst 41.515 inwoners. Dat is door de jaren heen gegroeid, doordat Manila een van de eerste grote internationale handelsstad was. Dat komt door de ideale ligging aan zee. Al sinds de zestiende eeuw wisten mensen hun weg te vinden naar deze indrukwekkende stad.
Er zijn grote verschillen in de levensomstandigheden van de inwoners van de stad. Je hebt het moderne businesscentrum vol met prachtige hoge gebouwen, maar ook de arme sloppenwijken.