Nederland is een druk land, en dat is soms te merken aan onze steden. Er zijn een aantal steden in ons landje die wel erg dichtbevolkt zijn. Hier wonen mensen ontzettend dicht op elkaar en moet je een vierkante kilometer met duizenden mensen delen. Ben je benieuwd welke steden het drukste van heel Nederland zijn? Lees dan verder, want hier vind je de top 10 dichtstbevolkte steden van Nederland.

10. Krimpen aan den IJssel – 3812 inwoners/km²

krimpen aan den ijssel
Janwillemvanaalst/CC BY-SA 4.0/ wikimediacommons

Wie in Krimpen aan den IJssel woont, moet iedere vierkante kilometer delen met maar liefst 3812 mensen. Deze plaats ligt in Zuid-Holland, vlakbij het grote Rotterdam. Veel inwoners van deze stad trekken langzaam maar zeker naar de omringende dorpen, zodat ze wat rustiger kunnen wonen. Het resultaat? Krimpen aan den IJssel hoort inmiddels bij een van de meest dichtbevolkte steden van heel Nederland.

9. Maassluis – 3836 inwoners/km²

Maassluis

De naam zegt het al: deze plaats in Zuid-Holland heeft een mooie ligging aan de Maas. Daardoor werd het al vrij vroeg een drukbevolkte plek, aangezien het natuurlijk de perfecte plek is voor handelaren die hun goederen over het water willen vervoeren. Inmiddels heeft Maassluis 3836 inwoners per vierkante kilometer, maar je woont er dan ook prachtig. Het centrum is gevuld met verschillende oude gebouwen die allemaal aan de waterkant staan.

8. Schiedam – 4371 inwoners/km²

schiedam

De volgende stad op dit lijstje is Schiedam, met een gemiddelde van 4371 inwoners per vierkante meter. Dit stadje is bekend om zijn windmolens, want Schiedam heeft de hoogste windmolens ter wereld. Daarnaast is het ook een historische stad met mooie riviertjes en kanalen die door het centrum kabbelen. Tel daarbij op dat het vrijwel direct naast Rotterdam ligt, en je weet meteen waarom Schiedam zo populair is.

7. Gouda – 4405 inwoners/km²

gouda

De hele wereld kent Gouda natuurlijk door de beroemde kaas die hier wordt gemaakt. Dat is nog altijd een van de pronkstukken van de stad, maar dat is niet alles. De monumentale gebouwen in het centrum zijn ook bijzonder. Genoeg mensen weten dus hun weg naar Gouda te vinden en besluiten om hier te wonen. Daardoor woon je er vandaag de dag met ongeveer 4405 inwoners per vierkante kilometer.

6. Delft – 4514 inwoners/km²

delft

Delft is al sinds de dertiende eeuw een Nederlandse stad. Deze plek werd beroemd doordat Willem van Oranje er woonde, waardoor overleden leden van het koningshuis nog altijd in de grafkelder van Delft worden bijgezet. Door deze rijke geschiedenis is Delft nog altijd een van de drukste steden van Nederland. Dat gaat ook snel, want de oppervlakte van de stad is helemaal niet zo groot. Daardoor wonen er nu gemiddeld 4514 inwoners per vierkante kilometer.

5. Capelle aan den IJssel – 4728 inwoners/km²

Capelle aan den IJssel

Deze plaats in Zuid-Holland heeft zijn naam te danken aan de rivier die naast de gemeente ligt: de IJssel natuurlijk. In de vorige eeuw was dit nog een klein dorpje met relatief weinig inwoners. In de jaren vijftig begon de gemeente langzaam met het bouwen van nieuwe wijken, waardoor er steeds meer Rotterdammers naar deze plek trokken. Het resultaat? Een bevolkingsdichtheid van 4728 inwoners per vierkante kilometer.

4. Amsterdam – 5160 inwoners/km²

amsterdam van boven

Het zal niemand verbazen dat Amsterdam een plek op dit lijstje heeft veroverd. De hoofdstad van ons land is ontzettend druk, of je nu in de binnenstad kijkt of in wijken zoals Amsterdam Noord of de Bijlmer. Gemiddeld wonen er dan ook 5160 inwoners per vierkante kilometer. En dan worden de vele toeristen nog niet eens meegeteld.

3. Haarlem – 5476 inwoners/km²

haarlem bovenaanzicht

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en daardoor een belangrijke plek in de regio. Dat is te merken met een gemiddelde van 5476 inwoners per vierkante kilometer. De stad ligt ook nog eens in de buurt van Amsterdam, dus het is niet gek dat de drukte uit de hoofdstad ook overslaat op dit kleinere stadje. Waar je Haarlem vooral van kent? Van de beroemde schilders die er hebben gewoon natuurlijk!

2. Leiden – 5674 inwoners/km²

leiden
Jolanda Aalbers / Shutterstock.com

We zijn weer terug in Zuid-Holland, dit keer in Leiden. Deze historische stad heeft een prachtig centrum met verschillende kanalen en eeuwenoude panden. Het heeft de oudste universiteit van Nederland en ligt ook nog eens in de buurt van de zee en van Den Haag. Het is dus niet vreemd dat je hier gemiddeld 5674 inwoners per vierkante kilometer vindt.

1. Den Haag – 6459 inwoners/km²

den haag drukste stad van nederland
Het is officieel: Den Haag is de drukste stad van Nederland met een gemiddelde van 6459 inwoners per vierkante kilometer. Dat zijn er bijna duizend meer dan Leiden. Het is dus niet vreemd dat je in deze stad talloze flatgebouwen en wolkenkrabbers vindt, want waar moet je al die mensen anders laten? Het is ook nog eens het politieke centrum van Nederland, waardoor alle belangrijke mensen deze stad vrijwel dagelijks bezoeken. Dat maakt het leven in Den Haag weer net iets chaotischer.

Meer dichtbevolkt