Heeft je auto zijn beste tijd gehad? Dan ben je misschien al druk zoekende naar een vervanger. Misschien heb je zelfs al wel een auto gevonden of sta je op het punt om er eentje te kopen. Vergeet in dat geval niet om een aantal zaken te regelen. Wij hebben er hier tien voor je op een rijtje gezet.
1. Geld
Voor het kopen van een auto heb je geld nodig, want je krijgt het voertuig pas mee als je betaald hebt. Je kunt contant betalen, maar ook digitaal. Wie niet voldoende geld heeft om een auto te kopen, kan eventueel ook voor lease kiezen.
2. Tenaamstellingscode
Wie een auto koopt, krijgt van de verkopende partij een zogeheten tenaamstellingsverslag. Op dit bonnetje staat een 4-cijferige meldcode. Deze heb je nodig om je autoverzekering aan te vragen. Verder ontvang je ook de tenaamstellingscode, kentekencard of tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs.
3. Verzekering
Het is verstandig om je auto direct na aankoop te verzekeren. Veel mensen denken dat dit pas kan als zij de meldcode hebben, maar dat is niet het geval. Je hebt namelijk alleen het kenteken en je IBAN nodig. Een WA-verzekering is verplicht. Vind je de dekking hiervan niet uitgebreid genoeg? Dan kun je ook voor WA + Beperkt Casco kiezen of een all risk verzekering auto afsluiten.
4. Overschrijving
Je bent pas eigenaar van een auto als deze is overgeschreven op jouw naam. Dit kun je makkelijk en snel regelen via de website van de RDW, maar ook bij een PostNL-punt. Om de overschrijving te regelen, heb je je identiteitsbewijs en de tenaamstellingscode nodig. Als alles gelukt is, krijg je het tenaamstellingsverslag als bewijs.
5. Kentekencard
Is de overschrijving gelukt? Wacht dan geduldig af tot je de kentekencard thuis gestuurd krijgt. Op dit pasje staan niet alleen gegeven van de auto, maar ook van de eigenaar. Het is verstandig om dit pasje altijd bij je te hebben als je in de auto rijdt.
6. APK-rapport
Als je een auto gekocht hebt, heb je ook een APK-rapport nodig. Is deze nog niet aanwezig? Breng de auto dan naar een garage waar ze een algemene periodieke keuring (APK) uit kunnen voeren. Vergeet niet om de auto ieder jaar opnieuw te laten keuren.
7. Groene kaart
Je moet ook in het bezit zijn van een groene kaart als je een auto op naam hebt staan. Om deze in je bezit te krijgen, hoef je alleen maar een autoverzekering af te sluiten. De verzekeraar stuurt je vervolgens de groene kaart toe.
8. Wegenbelasting
Iedereen die een auto bezit moet iedere maand of elk kwartaal wegenbelasting betalen. Zodra de auto op jouw naam staat, word je automatisch aangemeld voor het betalen van wegenbelasting. Je hoeft je dus niet zelf aan te melden.
9. Rijbewijs
Ondanks dat de meeste mensen dit als vanzelfsprekend beschouwen, benoemen we hier toch nog even dat je ook over een geldig rijbewijs moet beschikken. Als je zonder rijbewijs rijdt, overtreed je de wet en dat kan je op een hoge boeten komen te staan.
10. Garage
Een auto moet niet alleen naar de garage voor een apk-keuring, maar ook voor onderhoud en reparatie. Je kunt wachten tot er iets met je auto aan de hand is, maar het kan geen kwaad om dit direct te regelen nadat je een auto gekocht hebt. Je kunt in dat geval waarschijnlijk snel bij de garage terecht als er iets met je auto aan de hand is.