Na Rome is Milaan de grootste stad van Italië. Het is een belangrijke zakenstad. En als je van shoppen houdt, is Milaan een absolute must. Maar Milaan is meer. Hieronder volgen 10 culturele redenen waarom een stedentrip naar Milaan meer dan de moeite waard is. Dit is echter maar een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden in Milaan. Er is veel meer te ontdekken.

10. Stadio San Siro of Stadio Giuseppe Meazza

San Siro
Bokic Bojan / Shutterstock.com

Dit voetbalstadion is de thuisbasis van de twee aardsvijanden van Milaan, AC Milan en Inter Milan. Het stadion heeft dan ook twee namen. Wanneer AC Milan een thuiswedstrijd speelt, heet het San Siro. En speelt Inter Milan een thuiswedstrijd, dan word het Stadio Giuseppe Meazza genoemd, naar een voetbalster die in de jaren dertig voor Inter Milan speelde. In het museum staan levensgrote poppen van onder andere Gullit, Rijkaard en Van Basten.

9. Torre Velasca

Torre Velasca

Deze wolkenkrabber in de vorm van een paddestoel is tussen 1950 en 1958 gebouwd. Het is het symbool geworden van de Milanese naoorlogse architectuur. Door het gebruikte materiaal en kleuren heeft ligt er een rode gloed over het gebouw.

8. Museum Pinacoteca di Brera

Museum Pinacoteca di Brera
pcruciatti / Shutterstock.com

In Brera, de kunstenaarswijk, ligt het museum Pinacoteca di Brera. Het heeft een boeiende collectie van grote Italiaanse kunstenaars zoals Rafaël en Caravaggio. De meeste kunstwerken uit de collectie van het museum komen uit kloosters en kerken. Napoleon heeft namelijk belastingen opgelegd aan de kloosters en kerken, die zij konden betalen met kunstwerken.

7. Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica (Nationaal Museum van Wetenschap en Techniek)

Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica
MarcusMark

In dit museum is een zaal gewijd aan Leonardo da Vinci. Naast kunstenaar was Leonardo Da Vinci uitvinder en wetenschapper. Voor een tentoonstelling in 1952, naar aanleiding van de vijfhonderdste geboortedag van Da Vinci, zijn er ruim honderd modellen gemaakt aan de hand van zijn tekeningen. Deze modellen kan je in het museum bekijken en soms zelf uittesten.

6. Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale

De monumentale graven op deze begraafplaats hebben de vorm van Griekse tempels, obelisken en Toscaanse en Venetiaanse gebouwen. Beroemdheden als de pianist Vladimir Horowitz en de dirigent Toscanini hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.
Tussen 1957 en 1971 was Eva Péron hier begraven, echter onder de schuilnaam María Maggi. Eva Péron was de vrouw van de Argentijnse president Juan Péron. Péron werd in 1955 bij een militaire staatsgreep afgezet. De Argentijnse militairen hebben het lichaam van Eva Péron in Milaan begraven onder een valse naam, omdat ze bang waren dat het een symbool zou worden van het Peronisme. Na vele omzwervingen ligt Eva nu weer in Argentinië.

5. Teatro alla Scala

Teatro alla Scala

Het Teatro alla Scala is één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Hier word opera en ballet van het hoogste niveau opgevoerd. Maar als het niet in de smaak van het publiek valt, dan word dat luidkeels geuit. Een bezoek aan het Museo Teatrale alla Scala is ook zeker de moeite waard. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie muziekinstrumenten, kostuums, oude grammofoons en posters.

4. Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie

In dit voormalige klooster is Het Laatste Avondmaal te zien, een van de beroemdste schilderingen van Leonardo da Vinci. Vanwege Het Laatste Avondmaal staat de kerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In plaats van op nat gips, schilderde Da Vinci het op een droge muur. Hierdoor raakte het al snel in verval. Door mislukte restauraties beschadigde het nog meer. Bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk bijna helemaal verwoest. De muur waarop Het Laatste Avondmaal staat, stond na het bombardement nog overeind, omdat de muur uit voorzorg met zandzakken was verzwaard. Inmiddels is het helemaal gerestaureerd. Als je het wilt zien, moet je minimaal twee dagen van tevoren een afspraak maken. Je mag er dan maximaal een kwartier naar kijken.

3. Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II
pcruciatti / Shutterstock.com

Deze prachtig gebouwde passage uit de negentiende eeuw is genoemd naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II. Hij legde op 7 maart 1865 de eerste steen. De passage vormt een verbinding tussen het Domplein en het Piazza della Scala. Als je door de toegangspoort aan het Domplein naar het Piazza della Scala kijkt, zie je het beeld van een peinzende Leonardo da Vinci. Op de mooie marmeren mozaïekvloer is in het midden de afbeelding van een stier. Het zou geluk brengen als je over de genitaliën van deze stier loopt.

2. Castello Sforzesco

Castello Sforzesco

Dit imposante kasteel uit de veertiende eeuw is vernoemd naar Francesco Sforza, de vierde hertog van Milaan, die het fort in de vijftiende eeuw volledig verbouwde en uitbreidde met de woonvertrekken (Corte Ducale) en de opstelplaats voor de soldaten(Cortile delle Milizie). Francesco Sforza kende al zijn soldaten bij naam, zelfs alle namen van hun paarden kende hij. In het kasteel is het Musei del Castello gevestigd. In dit museum is het laatste werk van Michelangelo te bewonderen. Hij schilderde het op 90-jarige leeftijd en stierf voordat hij het heeft kunnen voltooien.

1. Duomo Santa Maria Nascente (Dom van Milaan)

Duomo Santa Maria Nascente
De bouw van dit gotische meesterwerk heeft eeuwen in beslag genomen. De bouw is begonnen in 1386 en is pas in 1950 definitief voltooid. Daarna werd een start gemaakt met de eerste restauratieve werkzaamheden. Vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over Milaan. Bij helder weer kan je zelfs de Alpem zien. Interessant geschiedkundig feit: Op 26 mei 1805 vond in de kathedraal de kroning van Napoleon Bonaparte tot koning van Italië plaats.

Regel je stedentrip naar Milaan alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!