Kersverse ouders bevinden zich in een achtbaan van emoties: blijdschap, verwondering, slaapgebrek en pure overleving. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen ze ook nog een berg goedbedoelde, maar soms ronduit irritante opmerkingen naar hun hoofd geslingerd.
Sommige vragen en opmerkingen zijn bedoeld als steun, maar voelen eerder als een trap na. Daarom: tien dingen die je beter niet kunt zeggen tegen mensen die net een baby hebben gekregen. Wil je aardig doen? Breng eten mee, complimenteer hun baby en vraag hoe je kunt helpen.
1. “Slaap je al een beetje bij?”
Laten we eerlijk zijn: als je net een baby hebt, slaap je niet. Punt. En dat weten de ouders ook. Ze hoeven geen herinnering aan het feit dat hun nachtrust eruitziet als een militaire ondervragingstechniek. Dus tenzij je komt met een magische oplossing (of een thermoskan koffie), laat deze vraag lekker achterwege.
2. “Geniet ervan, ze zijn maar zo kort klein!”
Lief bedoeld, maar stel je even voor: je hebt wallen tot je knieën, je baby huilt al drie uur en je hebt sinds gisterochtend niet meer gedoucht. Als iemand dán zegt dat je ‘moet genieten’, kan dat voelen als een soort emotionele chantage. Natuurlijk willen ouders genieten, maar soms is het ook gewoon keihard ploeteren.
3. “Oh, dat deed mijn baby veel eerder!”
Gefeliciteerd met je wonderkind, maar baby’s ontwikkelen zich op hun eigen tempo. Ouders maken zich al genoeg zorgen of hun baby ‘normaal’ groeit, zonder dat er een vergelijkend warenonderzoek wordt gehouden. Dus tenzij je wilt bijdragen aan hun onzekerheid, beter niet doen.
4. “Wanneer komt de volgende?”
Serieus? De hechtingen zitten er nog in en de slapeloze nachten zijn nog in volle gang. De kans is groot dat de ouders je met een lege blik aankijken en zich afvragen of je ooit zelf baby’s hebt gehad. Geef ze even de tijd om te herstellen voordat je begint over uitbreiding van het gezin. Als je iets niet als tekst felicitatie geboorte gebruikt kun je het beter op een kraambezoek ook niet zeggen.
5. “Je ziet er moe uit.”
Echt? Wat een verrassende observatie! Want ouders voelen zich namelijk topfit en bruisen van de energie… not. Dit is een beetje alsof je tegen iemand met een gebroken been zegt: “Goh, je loopt een beetje mank.” Het helpt niemand en maakt de ander alleen maar bewuster van hun toestand.
6. “Borstvoeding is toch wel het beste, hè?”
Een klassieke opmerking die zó beladen is dat je er een politiek debat mee zou kunnen vullen. Borstvoeding, flesvoeding, een combinatie – ouders doen hun best en kiezen wat voor hen werkt. Je weet niet of iemand misschien moeite heeft met borstvoeding, dus laat de discussies hierover maar aan de professionals over.
7. “Geniet van je verlof, ik zou wel even een paar weken vrij willen!”
Dit is alsof je zegt: “Ik zou best een tijdje in de gevangenis willen zitten, lekker even niks doen!” Ouderschapsverlof is géén vakantie. Het is een non-stop dienst van voeden, troosten, luiers verschonen en hopen op drie uur aaneengesloten slaap. Als je echt iets wilt bijdragen, bied dan eens aan om op de baby te passen.
8. “Laat maar huilen, dat is goed voor de longen.”
Deze tip stamt uit de tijd dat mensen dachten dat roken gezond was. Baby’s huilen niet om hun longen te trainen, maar omdat ze iets nodig hebben. Ouders hebben vaak al een strategie om met het gehuil om te gaan. Ze hebben geen behoefte aan ouderwetse opvoedadviezen die ze niet hebben gevraagd.
9. “Is het een makkelijke baby?”
Wat is een ‘makkelijke’ baby? Eentje die zichzelf verschoont en na drie weken doorslaapt? Alle baby’s huilen, maken nachten kort en vragen volledige aandacht. Door te suggereren dat sommige baby’s ‘moeilijk’ zijn, impliceer je dat ouders misschien iets verkeerd doen. Niet echt een boost voor het zelfvertrouwen.
10. “Jullie leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”
Alsof ze dat zelf nog niet doorhadden! Natuurlijk verandert hun leven compleet, maar dat hoeven ze niet tien keer per dag te horen. Een opmerking als deze kan voelen als een soort doemscenario. Beter: zeg iets bemoedigends, zoals “Je doet het geweldig!” – dat is veel fijner om te horen.
Het ouderschap is al intens genoeg zonder dat er onhandige opmerkingen bij komen. Dus als je een kersverse ouder tegenkomt, hou het dan simpel: geef een compliment, bied aan om iets uit handen te nemen, of kom gewoon met een maaltijd. Een mooi bosje bloemen en een lieve kaart zijn ook altijd een goed idee. En als je echt iets nuttigs wilt zeggen, probeer dan: “Wat een prachtige baby! Hoe kan ik helpen?”