Rome, de eeuwige stad. De perfecte bestemming voor een korte citytrip. Of een langer verblijf, want deze Italiaanse metropool heeft meer dan genoeg te bieden om er bijvoorbeeld een weekje vakantie te vieren. De voormalige hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk blinkt natuurlijk uit in bezienswaardigheden uit die tijd. Maar ook Vaticaanstad, de moderne musea en de levendige wijken en niet te vergeten de ‘joie de vivre’ van de moderne stad zelf, smeken om een bezoek. We zetten de tien hoogtepunten voor je op een rijtje.

10. De stad zelf

de stad rome

Loop gewoon rond. Snuif de sfeer op het plein Piazza di Spagna, ga een kopje koffie drinken (de beste koffie van de wereld volgens sommigen), lunch in een lokale pizza-keet of eet ‘s avonds laat en uitgebreid. In Rome kan je ook heel goed winkelen (place to be Via Condotti en Via Borgognona). Samengevat: Genieten met de grote G!

9. Musea

musea

Zet op je lijstje: het Palazzo Nuovo (beeldhouwwerken van o.a. Venus), het Capitolijnse Museum (archeologie en kunst uit de oudheid), het Palazzo dei Conservatori (monumentale beelden en fresco’s van Giuseppe Cesari en het bronzen hoofd van keizer Constantijn) en natuurlijk de Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea GNAM (moderne en hedendaagse kunst). Boeken van te voren is aan te raden. Je kunt ook Tours & Activiteiten boeken via Get Your Guide.

8. Het monument van Victor Emanuel II

monument van Victor Emanuel II

Dit statige gebouw is één van de signatuur monumenten van de stad tussen de drukke Piazza Venezia en de Capitolijn. Victor Emanuel was de eerste koning van Italië. Je kan een museum daarover in het gebouw bezoeken. Kenmerkend natuurlijk zijn de reusachtige standbeelden van Victor Emanuel op zijn paard. Alleen aan die beelden werd meer dan 20 jaar gewerkt.

7. Ostia Antica

Ostia Antica
iessi /flickr

Was ooit de haven van de stad Rome. Vandaag ligt de zee enkele kilometers verder, door de verzanding die is opgetreden. Het Is een mooi openluchtmuseum op korte afstand van de stad. Je kan er op een rustig tempo een half dagje doorbrengen. Breng snacks en drinken, want er is maar één taverne helemaal op het einde van je wandeling. De moeite: Forum van de Corporaties, waar de reders hun kantoren hadden. De verschillende thermen: er waren er in de Romeinse tijd maar liefst 18. Prachtige mozaïeken zijn er aanwezig. Het theater van Ostia, niet zo impressionant als het Colosseum, maar zeer de moeite want veel minder druk. Maar ook de luxueuze huizen, de straten, poorten en bogen. Het allerleukste is het viswinkeltje, dan je kan herkennen aan de mozaïek met een zwarte vis en de grote winkeltoog waar de vissen op werden gesneden. Je ‘voelt’ de geschiedenis.

6. Vaticaanstad

Vaticaanstad
Diliff/wikicommons

‘When in Rome’, kan je ook nog een ander land bezoeken. Vaticaanstad is namelijk het kleinste, onafhankelijke land van de wereld. Misschien nog wel het meest bekend van de Paus, die er met kerst en Pasen zijn toespraken houdt. Hij is het staatshoofd en woont in het Apostolisch Paleis. Maar dit ministaatje staat verder vol met historische gebouwen en monumenten. De Sint-Pietersbasiliek aan het Sint-Pietersplein natuurlijk. Maar ook de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel zijn een bezoek waard. Je kan er ook een kaartje sturen naar het thuisfront met een postzegel van Vaticaanstad op.

5. De Trevifontein

Trevifontein
Livioandronico2013/wikicommons

Het is het moment om dit beroemd fontein van Rome te bezoeken. De restauratie is immers net afgelopen en dit fontein is in al zijn barokke glorie hersteld. Je vindt de fontein op de Piazza di Trevi tegen de achterkant van het Palazzo Poll. 26 meter hoog en 22 breed is deze fontein, naar een ontwerp van Nicola Salvi. De werken begonnen in 1732. De fontein beeldt het thema oceaan uit, met als heerser de zeegod Neptunus. Ga met je rug naar de fontein staan en gooi met je rechter hand een muntje in het water. Volgens de mythe zal je dan ooit terugkeren naar Rome.

4. Het Pantheon

Pantheon

Een fantastisch gebouw, met een bijzonder rijke geschiedenis. Dit rond gebouw, met een zuilengang bestaande uit drie rijen Korinthische zuilen en een cassetten versierde koepel, was oorspronkelijk een Romeinse tempel. Nu is het een rooms-katholieke basiliek. Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden. Ga onder de opening (het oog of de oculus) van het dak staan. Die opening meet 9 meter doorsnede. Of ga ernaast staan, en kijk naar de bijzondere lichtinval. Klaar met je bezoek? Voor het Pantheon ligt een gezellig plein, met goede ijsbarretjes.

3. Villa Borghese

Villa Borghese
Jean-Christophe BENOIST /wikicommons

Een verademing, zo kan je het stadspark Villa Borghese omschrijven. 80 hectaren tuinen, musea, paviljoenen, beelden en villa’s. De Villa Borghese Pinciana, het nationale museum Galleria Borghese en het zomerhuis van Paul Jullus, Villa Giulia, zijn de moeite om te bezoeken. Maar de echte plus van dit park: heerlijke padjes om op rond te wandelen. Een rustmoment tijdens je bezoek aan het drukke Rome. En met kinderen is het Bioparco een goede bestemming. Tip: een meeneem pizza verorberen op een bankje en je voelt je een echte Italiaan.

2. Het Forum Romanum

Forum Romanum

Nummer twee op het lijstje. Op wandelafstand van het Colosseum. Perfect om op één dag te bezoeken dus. Het Forum Romanum was het centrum van de oude stad Rome, het ‘marktplein’, waar alle belangrijke mensen woonden en prachtige gebouwen werden opgetrokken. Het was het politieke, commerciële en legale hart van de stad. Vandaag zijn het ruïnes natuurlijk, maar je hebt niet veel verbeelding nodig om je nog in het oude Rome te wanen. De tempels van Castor en Pollux, Saturnus en Vespasianus, de verschillende basilieken en bogen zijn de moeite om te bekijken. Prachtige mozaïeken ook. Vanop de Palatijn heb je het beste (foto)zicht.

1. Het Colosseum

Colosseum
Diliff/wikicommons

Het meest imposante gebouw van de stad, je wordt er letterlijk ‘naartoe gezogen’. Een bezoek is een must-do. Het Colosseum werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus door Flavische keizers. Een omtrek van 527 meter, een gevel van 48,5 meter hoog, een buitenmuur met drie rijen van 80 bogen, die gescheiden worden door halfzuilen. Vijftigduizend (!) bezoekers konden er worden ontvangen. En die moesten niet in de zon zitten, want een canvas zonnescherm werd aangebracht in de hete zomers. Eens je in het Colosseum bent zie je het zo gebeuren: brood en spelen, de gladiatoren versus de wilde dieren, ja, zelfs hele zeeslagen werden er nagespeeld (men liet daarvoor water in de onderste bassins lopen). Een tip: de bijzonder knappe boekenwinkel waar je langskomt als je dit mythische gebouw verlaat.