Boedapest is een van de meest schilderachtige steden van Europa. Er is zelfs zoveel moois te zien dat gelijk maar de hele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet is. Hieronder hebben we onze top tien van mooiste bezienswaardigheden in de Hongaarse hoofdstad op een rijtje gezet. Ben je zelf in Boedapest geweest en heb je nóg betere tips? Laat het ons dan weten in de reacties!

10. De Andrássyboulevard

Andrassyboulevard

Om meteen het elegantste deel van Boedapest zien is een wandeltocht langs de Andrássyboulevard een absolute aanrader. Aan deze negentiende-eeuwse boulevard tref je namelijk het ene na het andere stijlvolle gebouw aan. Zo staan hier behalve de Hongaarse Opera ook talloze musea in neorenaissancestijl. Aan het einde van de boulevard vind je het Heldenplein, vol met standbeelden van belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis.

9. De koffiehuizen van Boedapest

Boedapest koffie

De koffiehuizen van Hongarije behoren tot de beste van Europa en dat is niet zo verwonderlijk. Het was namelijk via het net in de zestiende eeuw door de Turken veroverde Boedapest dat koffie voor het eerst zijn intrede deed in Europa. Neem ’s ochtends plaats in een gezellig koffiehuis, neem iets te lezen mee, bestel koffie met overheerlijke Hongaarse cake en geniet.

8. De Citadella

Citadella
Civertan Grafikai Stúdió

Hongarije kent een lange historie van overheersing door andere landen. Een goed voorbeeld is de Citadella, een groot fort bovenop de Gellértberg dat in 1854 door de Oostenrijkers gebouwd werd om de Hongaren onder de duim te houden. Een eeuw later maakten ook de Russen er dankbaar gebruik van door vanaf hier met hun tanks de stad te beschieten. Tegenwoordig gaat het er met toeristen die foto’s komen nemen heel wat vredelievender aan toe.

7. Het Hongaars parlementsgebouw

Budapest Parlement

Het Hongaars parlementsgebouw is een bezienswaardigheid waar je als bezoeker van Boedapest niet omheen kunt. Dit monumentale gebouw verrees hier meer dan honderd jaar geleden aan de rechteroever van de Donau. De prachtige gotische torens, de ontzettend indrukwekkende koepel en vooral de enorme omvang maken het tot de grootste blikvanger van heel de stad. Binnen zijn onder andere de Hongaarse kroonjuwelen te bekijken.

6. De Grote Markthal

markt budapest

Het regent niet vaak in Boedapest, maar aan het einde van de negentiende eeuw vond burgemeester Karl Kamermayer toch dat de stad over een grote en sierlijke overdekte markt moest beschikken. Vandaag de dag kun je nog altijd op deze tienduizend vierkante meter grote en met neogotisch glas- en staalwerk overdekte markt terecht. Smul hier bijvoorbeeld eens van de lángos, overheerlijke gefrituurde Hongaarse broodjes.

5. De Széchenyibaden

Szechenyi baden
Marc Ryckaert

De Széchenyibaden bestaan uit zwembaden, sauna’s en stoombaden die rond twee warmwaterbronnen midden in het stadspark van Boedapest zijn aangelegd. De opvallend geel geverfde en in neobarokke stijl gegoten badhuizen vormen niet alleen een grote toeristische attractie, maar ook het grootste medicinale kuuroord van heel Europa.

4. De Burcht van Boeda

De Burcht van Boeda

Een cultureel en historisch zwaargewicht aan de westelijke oever van de Donau is de Burcht van Boeda. Deze verrees hier aanvankelijk in de dertiende eeuw om de inwoners van de stad te beschermen tegen Mongoolse aanvallen, maar is door de tijd heen talloze keren in een nieuwe stijl herbouwd. Behalve de burcht zelf zijn ook de kronkelende middeleeuwse steegjes met pittoreske huisjes ten noorden van het kasteel zeker een kijkje waard.

3. De Vajdahunyadburcht

Vajdahunyad burcht

Een ander kasteel, de Vajdahunyadburcht welke rond 1900 gebouwd werd voor het duizendjarig bestaan van Hongarije, is te vinden op een eiland in de stadsvijver. Alle belangrijke Hongaarse bouwstijlen zijn erin terug te vinden, evenals gekopieerde elementen van historische burchten uit andere streken van het land. Een mooie alle-kastelen-in-één attractie dus!

2. De millenniummetro

milleniummetro

Zonder er bij stil te staan passeren dagelijks vele duizenden toeristen een van de meest fascinerende attracties van de stad. Lijn 1 van de ondergrondse metro werd namelijk in 1896 aangelegd, opnieuw ter viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Het is na die van Londen de oudste metro ter wereld en de prachtig gedecoreerde ondergrondse stations zijn in de 21e eeuw nog altijd even indrukwekkend.

1. Het Museum van de Terreur

museum van de terreur

Hongarije heeft een bloederige geschiedenis achter de rug, waarvan de meest recente uitspattingen die van de nazi’s en de communisten tijdens de twintigste eeuw waren. In het Terror Háza Múzeum, oftewel het Museum van de Terreur, kun je alles over deze gruweldaden te weten komen. In de kelder van het gebouw zijn bijvoorbeeld nog steeds de cellen en martelkamers te bekijken.

Regel je stedentrip naar Boedapest bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!