Brugge is de historische hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad heeft vele authentieke bezienswaardigheden in en rond het centrum. Ze zijn allemaal een bezoek waard tijdens een stedentrip. De hele binnenstad staat trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is mogelijk om van alle trekpleisters een top 10 selectie van te maken op basis van de ouderdom van de gebouwen. Bijna alle attracties zijn op loopafstand te bereiken, maar je kunt ze ook per koets of boot verkennen.

10. Diamantmuseum

diamantenmuseum brugge

De diamantenstad van België is natuurlijk Antwerpen, maar het was in Brugge waar het diamantslijpen werd uitgevonden door de Brugse juwelier Lodewijk van Berquem. In deze stad vind je dan ook het diamantenmuseum. Het geeft de geschiedenis van Brugge weer als oudste Europese diamantstad. Vandaag de dag is diamant nog steeds een van de belangrijkste exportproducten van België. De lokale goudsmid Lodewijk van Berquem vond ongeveer in 1476 de kunst van het diamantslijpen uit. Elke dag is er vanaf 12.15 uur een demonstratie diamantslijpen. Daarbij krijg je een gratis geslepen diamant per twee volledig betalende bezoekers. Meer informatie op de website van het museum.

9. Grote Markt

grote markt

In het hartje van het centrum van Brugge vinden we het grote plein dat eigenlijk gewoon “Markt” heet. Het plein is in 1995 volledig heraangelegd, en sindsdien mogen er geen auto’s meer parkeren. Iedere woensdag is er een markt, en er vinden ook regelmatig evenementen plaats, waaronder de start van de Ronde van Vlaanderen. Aan de zuidkant van het plein staat een van de grootste attracties van Brugge (zie later in de lijst), de belfort.

8. Chocolademuseum

brugge chocolade

Het museum, ook wel Choco-Story genoemd, is in het oude huis ‘De Croon’ uit 1480 gevestigd. Hier leer je de geschiedenis van het produceren van chocolade. Het laat je ook de kwaliteit en gezondheidsaspecten van de beroemde Belgische chocolade zien, proeven en voelen. Je kunt met de chocolademakers erover praten. Na het bezoek krijg je de gelegenheid om in de Choco-Store de verschillende soorten chocolade te kopen. Het museum ligt op 300 meter loopafstand van de Grote Markt.

7. Gruuthusemuseum

Gruuthusemuseum
Wolfgang Staudt / Flickr

Het Gruuthusemuseum is in het luxe vijftiende-eeuwse stadspaleis van de Heren Van Gruuthuse ondergebracht. Het heeft allerlei soorten sierkunstvoorwerpen van de dertiende tot de negentiende eeuw. Eén van de hoofdattracties is de Erezaal met zijn wandtapijten, indrukwekkende haardvuur en de royaal versierde balken. Daarnaast zijn ook onder andere wapens, edelsmeedwerk en muziekinstrumenten te zien. Ze getuigen allen van het comfort en de rijkdom van de familie Van Gruuthuse.

6. Stadhuis van Brugge

stadhuis brugge

Het stadhuis uit 1376 is een van de oudste in de Nederlanden. De stad wordt van hieruit al meer dan 600 jaar bestuurd. Je kunt er de Gotische Zaal met muurschilderijen van omstreeks 1900 en het met vele kleuren beschilderde gewelf zien. In de historische zaal ernaast wordt met originele documenten en kunstwerken de geschiedenis van het stadsbestuur in beeld gebracht. Er wordt op dezelfde verdieping de geleidelijke ontwikkeling van de Burg via een gratis multimedia tentoonstelling toegelicht.

5. Onze Lieve Vrouwekerk

onze lieve vrouwen kerk

De kerk uit de dertiende eeuw is met haar 122 meter hoge bakstenen toren de hoogste toren van Brugge. Het toont de vakkundigheid van de bouwlieden van Brugge. Binnen vind je een rijke kunstcollectie. Je ziet allereerst het wereldberoemde marmeren kunstwerk van Michelangelo ‘Madonna met Kind’. De Duitsers en Fransen hebben meerdere keren het beeld gestolen, maar het is telkens weer teruggevonden. Verder zie je vele andere schilderijen en dertiende-eeuwse beschilderde grafkelders. Daarnaast heb je ook de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute.

4. Begijnhof

Begijnhof
foto: Donar Reiskoffer / Wikicommons

Het Begijnhof dateert uit 1245. Vroeger woonden er alleenstaande vrouwen, ‘begijntjes’ genoemd. Tegenwoordig zijn het de benedictijner zusters die in deze oase van rust mogen wonen (mobiel bellen is er verboden). Een van de huisjes doet dienst als museum. De toegangspoorten gaan stipt om 18.30 uur dicht.

3. Belfort

belfort

De Belfort uit 1240 is de belangrijkste toren van Brugge. Het is 83 meter hoog en bevat een schatkamer, imponerende klokmechanisme en een klokkenspel met 47 diverse luidende klokken. Na precies 366 treden via nauwe trappenhuizen en langs de klokken word je boven getrakteerd op een prachtig en onvergetelijk uitzicht over Brugge en omstreken.

2. Basiliek van het Heilig Bloed

Basiliek van het Heilig Bloed

Aan de Burg (plein en voormalige stadsvesting) vind je de basiliek, ook wel Heilig Bloedbasiliek genoemd. Het is een dubbelkapel met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel uit de twaalfde eeuw. Op de eerste etage bevindt zich de in neogotische stijl herbouwde Sint-Ivokapel. Iedere vrijdag wordt in de laatstgenoemde kapel de Heilige Bloedrelikwie vereerd. De relikwie bevat een ampul met daarin een stuk stof waarop, volgens zeggen, het bloed van Jezus zit. In het museum van de basiliek worden de reliekhouder, schilderijen en kerkelijke kledij uitgestald.

1. Rondvaart

rondvaart

Brugge wordt niet voor niets ook weleens het “Venetië van het Noorden” genoemd. brugge is vol met kleine kanaaltjes (Brugse reien) die langs de mooiste plekjes en meest romantische bruggetjes van de stad lopen. Een rondvaart door de Brugse reien is dan ook een must als je in de stad bent!

rondvaart 2