Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, het is ook de hoofdstad van Europa. Daarom zijn er doorgaans veel diplomaten en zakenmensen in Brussel. Maar dat wil niet zeggen dat het een saaie, zakelijke stad is. Voor jong en oud is er veel te zien en te beleven. Een bezoek aan Brussel is voor iedereen de moeite waard.
10. Brusselse striproute
OliBac/flickr
Er zijn veel interessante wandelroutes door Brussel. Maar de leukste is toch wel de striproute. Sinds 1993 zijn er, verspreid door de stad, 31 muurschilderingen van Belgische stripfiguren als Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Kuifje en Guust Flater. Aan de striproute beleven jong en oud veel plezier. Op de website van Brussel vind je een overzicht van waar je de stripmuren kunt vinden
9. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
P. Brundel/Wikimedia
Er zijn archeologische aanwijzingen dat deze kathedraal dateert van voor de tiende eeuw. Hier worden regelmatig concerten gehouden. Ook worden er verschillende tentoonstellingen getoond.
8. Kerk en antiekmarkt van De Grote Zavel
In de wijk de Grote Zavel staat de Lieve Vrouwekerk. Op het plein voor deze gotische kerk wordt op zaterdagen en zondagen een antiekmarkt gehouden. In de tuin van de kerk zijn mooie standbeelden te bekijken. De wijk staat bekend om zijn vele antiekwinkeltjes, restaurants, chocolatiers en coutouriers.
7. De Marollen
De Marollen is de oudste wijk van Brussel. Het is een volkswijk die nog het authentieke, volkse karakter heeft. Op het Vossenplein, het centrum van de wijk, is elke dag een rommelmarkt. In de straatjes die uitkomen op het Vossenplein, zijn veel tweedehands winkeltjes. Het gebied lag in de middeleeuwen buiten de stadsmuur. Melaatsen die uit de stad werden verbannen, kwamen terecht in een leprozenkolonie. Zij werden verzorgd door de zusters van het Mariam Colentes-klooster. De naam Mariam Colentes verbasterde van Maricollen in Marollen, de naam van de huidige volkswijk.
6. Koninklijk Paleis
Dit paleis is in 1826 gebouwd. Er is sinds die tijd echter veel aan verbouwd. In 1865, na de Belgische Revolutie, heeft koning Leopold I het laten aanpassen aan zijn wensen. Daarna hebben er in opdracht van koning Leopold II, Koning Albert en tenslotte koningin Fabiola, aanpassingen en verbouwingen plaats gevonden. In het interieur van het paleis bevinden zich nog meubelstukken van Leopold I. Er zijn ook meubelstukken uit de tijd van Napoleon en Willem I.
[criteo]5. Atomium
Pawel Szczepanski / Shutterstock.com
Het Atomium stelt een 150 maal vergroot atoom ijzer voor. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1858, en uitegroepen tot een van de vreemdste gebouwen van Europa. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd. Een tentoonstelling over Expo 58 is te vinden in de basisbol. In België is geen panoramavrijheid. Dit houdt in dat er van gebouwen en beeldhouwwerken en gebouwen geen foto’s gemaakt mogen worden, tenzij er een vergoeding wordt betaald aan de houders van de auteursrechten. Zeventig jaar na het overlijden van de ontwerper wordt het gebouw of beeldhouwwerk een openbaar gebouw en mogen er vrij foto’s van gemaakt worden. De auteursrechten van het Atomium vervallen pas in 2075. Hierdoor zijn er bijna geen afbeeldingen van het Atomium te vinden. Als je wilt weten hoe kunstig het bouwwerk in elkaar zit, kan je het dus maar beter met eigen ogen gaan bekijken.
4. Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers)
De plek waar toeristen gaan eten in Brussel is de Rue des Bouchers. De straat wordt vanwege haar culinaire karakter de maag van Brussel genoemd: de meer dan honderd restaurants verwelkomen bijna 24 uur per dag toeristen en Brusselaars. Overigens komt de straat niet altijd positief in het nieuws, sommige restaurants zijn erg agressief in het binnenlokken van klanten. Het middeleeuws stegencomplex in het historische centrum van Brussel moet je echter gezien hebben.
3. Grote Markt
Dit gezellige plein vol terrasjes en winkels vormt al sinds de elfde het centrum van Brussel. In 1695, tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie, zijn er veel panden verloren gegaan door bombardementen. Alleen het Broodhuis en de toren en een paar muren van het stadhuis hebben deze oorlog overleefd. Kort na deze oorlog is het plein weer opgebouwd in Vlaams-Italiaanse stijl. Op dit plein werden vroeger mensen terechtgesteld op de brandstapel.
2. Jubelpark
Dit park is in 1880 in opdracht van koning Leopold II aangelegd om de 50-jarige onafhankelijkheid van België te bejubelen. Het opvallendste bouwwerk in het park is de imposante Triomfboog. Het bouwwerk bestaat uit drie bogen. Op de middelste boog staat een bronzen beeld dat Brabant op een strijdwagen voorstelt. Aan de voet van de Triomfboog staan beelden die de acht overige provincies van België voorstellen. Ten tijde van de bouw was België namelijk verdeeld in negen provincies in plaats van de huidige tien. Aan weerszijden van de Triomfboog is een zuilengalerij. In deze zuilengalerijen bevinden zich onder andere het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld. Naast de Triomfboog zijn er in het park nog meer interessante bezienswaardigheden te vinden. De Grote Moskee van Brussel bijvoorbeeld. En de Tempel van de Menselijke Driften. En er is nog veel meer te ontdekken in dit prachtige park. Het is een park waar je je niet snel zal vervelen.
1. Manneken Pis
Dit wereldberoemde mannetje staat al bijna 400 jaar water te plassen. Het beeldje op de hoek van de Stoofstraat (Rue de l’Etuve) en de Eikstraat (Rue de Chênes) is echter niet het origineel. Het originele stenen beeldje is vele malen gestolen. In 1817 werd het in stukken teruggevonden. Van het gerestaureerde beeldje is toen een afgietsel gemaakt. Het origineel is te bezichtigen in het Museum van de Stad Brussel aan de Grote Markt, samen met zijn uitgebreide garderobe die uit ruim 700 kostuumpjes bestaat. Het is namelijk een traditie dat Manneken Pis bij speciale gelegenheden wordt aangekleed. Soms plast hij wijn of bier in plaat van water. Sinds 1987 heeft Manneken Pis ook een zusje: Janneke Pis. Het beeldje van een plassend meisje staat in de Getrouwheidsgang, een zijstraat van de Beenhouwersstraat, vlak bij de Grote Markt.
[adsenseo]
4 reacties
VBVGC YHD HXVXGCX
wow bedankt!^^^^^^
Leuk om te lezen, klein (type)foutje in het gedeelte over het atomium. Het gebouw stamt niet uit 1858, maar uit 1958. Verder prima artikel als je van plan bent om naar Brussel af te reizen.
Het Atomium is een 165 MILJARD maal vergoot ijzeratoom 🙂