De Portugese hoofdstad Lissabon is het hele jaar door een leuke bestemming voor een stedentrip. Natuurlijk lekker warm in de zomer, maar ook de rest van het jaar zijn de temperaturen er aangenaam. Daarnaast valt er ook nog eens meer dan genoeg te zien, waarvan je in deze top 10 alle plekken vindt die je daarbij niet mag missen.

10. Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

Ben je de drukte van de stad even zat? Dat kun je in dit park midden in het centrum van Lissabon even heerlijk bijkomen. Met een oppervlakte van maar liefst 25 hectare hebben je alle ruimte om lekker te ontspannen tussen het groen. Ook kun je vanuit dit park, dat naar de Engelse koning Eduard VII is vernoemd, mooi uitkijken over het lager gelegen gedeelte van de stad.

9. Estádio da Luz

Estadio de luz
alvesgaspar

Een plek die voor voetballiefhebbers eigenlijk geen nadere introductie behoeft. Portugal laat al jarenlang het mooiste voetbal van de wereld zien en dit stadion is de thuisbasis van Benfica, één van topclubs van Portugal. Het stadion werd in 1954 geopend maar onderging een grondige renovatie met het oog op het EK van 2004. Ook wanneer je geen kaartjes voor een wedstrijd kunt bemachtigen is dit indrukwekkende stadion een bezoek waard.

8. Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa
Oceanario.pt

Midden in een metropool als Lissabon het dierenrijk bewonderen? Dat kan in het Oceanário de Lisboa, het op een na grootste aquarium ter wereld. Het bevindt zich in het oostelijke deel van de stad en is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling Expo die in 1998 in Lissabon werd gehouden. Binnen verschillende themagebieden kun je talloze bijzondere dieren bekijken. Als je daar nog niet genoeg van onder de indruk bent is het zelfs mogelijk om een rondleiding achter de schermen te volgen.

7. Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril

Bij een wandeling over deze brug waan je je even in San Francisco, zo groot is de gelijkenis met de beroemde Bay Bridge. Niet geheel toevallig werden beide bruggen dan ook door dezelfde Amerikaanse bruggenbouwer gerealiseerd. Oorspronkelijk droeg de brug de naam van de oude Portugese dictator Salazar. Tijdens de Anjerrevolutie op 25 april 1974 kreeg de brug echter zijn huidige naam, die zo een blijvende herinnering aan die dag vormt.

6. Tramlijn 28

lissabon tram

Het tramnet van Lissabon is dan misschien niet het meest moderne ter wereld, charmant is het absoluut wel. De oude trams geven het straatbeeld niet alleen zijn karakteristieke uitstraling, maar zijn om mee te rijden al een attractie op zich. Hierbij is vooral tramlijn 28 populair, die door de smalle en steile straatjes van de oude wijk Alfama rijdt.

5. Santa Maria de Belém

Santa Maria de Belém

In deze oude voorstad van Lissabon sla je twee culturele en historische vliegen in één klap. Allereerst bevindt zich hier het Hiëronymietenklooster, of Mosteiro dos Jerónimos zoals de Portugezen het noemen. Een fraai versierd klooster, waar ook leden van de koninklijke familie worden begraven. Vlakbij ligt de Toren van Belém, een historische verdedigingstoren die net als het klooster op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

4. Kathedraal van Lissabon

portugal katathedraal

Wanneer je dan toch oude gebouwen gaat bekijken mag ook de Kathedraal van Lissabon niet ontbreken. De Portugese naam is Igreja de Santa Maria Maior en de kathedraal is in het centrum van Lissabon in de wijk Alfama te vinden. Men begon in 1147 aan de bouw van de kathedraal, maar in de loop van de geschiedenis is het door aardbevingen vele malen gerestaureerd. Dat is ook de oorzaak dat er verschillende bouwstijlen in te ontdekken zijn, een combinatie van Romaans, gotisch en modern.

3. Museu Nacional de Arte Antiga

Museu Nacional de Arte Antiga
Wikicommons

Dit Nationaal Museum voor Oude Kunst is al sinds 1884 in Lissabon te vinden. Het is voor de Portugezen het belangrijkste museum van hun land en geldt zelfs op Europees niveau als toonaangevend. De collectie omvat verschillende kunstvormen uit talloze periodes, van klassieke schilderkunst tot moderne beeldhouwwerken en alles wat daartussen ligt. Een bijzonder stuk is de monstrans van Belém, die gemaakt zou zijn met het eerste goud dat ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama meenam uit India. Ook de Sint Vincent-panelen zijn een geliefd kunstwerk in het museum.

2. Alfama

Alfama

Deze beroemde wijk werd hiervoor al even genoemd, maar is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich. Hier vind je het oudste deel van de stad, waar je prachtig kunt wandelen door steil kronkelende straatjes en smalle steegjes. Er zijn veel oude gebouwen om te bekijken, maar de wijk staat ook bekend om zijn vele uitstekende restaurants. Wie graag van de oude Portugese liederen van de fado wil genieten zit hier ook goed, er zijn namelijk talloze fadobars te vinden. Wie de authentieke sfeer van het oude Lissabon wil proeven, zal in Alfama volop kunnen genieten.

1. Castelo de São Jorge

sao george

Na een wandeling door Alfama is een bezoekje aan het Castelo de São Jorge een mooi hoogtepunt. Letterlijk, want vanaf dit kasteel op de hoogste heuvel van de stad heb je een prachtig uitzicht. Aan de ene kant kun je ver kijken over de river de Taag en aan de andere kant kun je mooi zien hoe weids de stad is. Maar het kasteel zelf is ook het bekijken waard. De geschiedenis van de heuvel en zijn bewoners gaat terug tot de zesde eeuw voor Christus en er zijn dan ook overblijfselen uit verschillende periodes te bewonderen. Vanaf het kasteel is het ook een mooie wandeling terug naar het oude centrum van de stad.

Regel je stedentrip naar Lissabon bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!

Voor een uitgebreidere lijst van bezienswaardigheden in Lissabon kijk eens op onze andere ‘lijstjes’ website, namelijk bezienswaardighedeneuropa.nl