Technologie gaat er alleen maar op vooruit. Het is dan ook niet gek dat de jeugd van tegenwoordig de dingen waar wij mee zijn opgegroeid niet meer kent. Vandaag zetten we 10 dingen op een rijtje die de hedendaagse jeugd niet meer begrijpt.

10. Videobanden

vcr
Amayzun/flickr

De tijd van videobanden is al lang voorbij. Videobanden zijn vervangen door dvd, blu-ray én online videostreamingsdiensten zoals Netflix. Vandaag de dag kunnen we ons niet meer voorstellen dat we zo’n videoband volledig moesten terugdraaien voordat we het opnieuw konden bekijken. Videobanden hebben nagenoeg geen waarde meer dezer dagen, en het is dan ook geen verrassing dat je ze steeds vaker op de rommelmarkt terugvindt.

9. Flippo’s

flippo
Brucevdk/wikimediacommons

Deze kleine schijfjes vond je regelmatig in een zak chips. Ze werden ook altijd uitgewisseld op de speelplaats, om er dan leuke spelletjes mee te spelen. Kinderen vonden ze geweldig, omdat er bekende cartoonfiguren op stonden, maar vandaag de dag komen ze niet meer voor.

8. Tamagotchi

tamagotchi

Dit bizarre speelgoed uit Japan was een tijdje heel populair in Nederland. Wie wil er nou geen digitaal huisdier hebben? Tamagotchi was een enorme rage in de jaren 90, maar de kinderen van nu weten waarschijnlijk niet wat het is. Tamagotchi was wel de aanleiding om Pokémon te ontwikkelen. Pokémon is nog steeds enorm bekend, mede dankzij het grote succes van Pokémon Go. Misschien wordt Tamagotchi binnenkort ook weer bekend onder de jeugd; er komt namelijk een Pokémon-versie van op de markt.

7. Telefoonboek

telefoonboek

Misschien dat de hedendaagse jeugd nog op de hoogte is van de website telefoonboek.nl, maar een echt boek met duizenden telefoonnummers zal ze niet bekend voorkomen. Overigens is de telefoongids nog tot 2018 uitgegeven, maar na 138 jaar trouwe dienst is de gids nu echt niet meer. Niet zo gek aangezien je op interent binnen no-time ieder telefoonnummer hebt gevdonden!

6. Gameboys

gameboy

Ja, de echte oude Gameboy Color kent men niet meer. Al zijn er enkele moderne varianten, zoals de 3DS, die wel nog goed in de markt liggen, maar veel meer energie verbruiken. Waar je zo’n 10 uur met een Gameboy Color kon spelen, gaat de batterij van de huidige 3DS maar 3 tot 5 uur mee. Handhelds zijn al lang niet meer wat ze ooit geweest zijn.

5. Faxmachines

fax machine

Met de opkomst van e-mail als de nieuwste manier om instant berichten naar elkaar te sturen, is de faxmachine in de vergetelheid geraakt. Niet veel jongeren weten nog wat een faxmachine is en hoe vervelend het was daarmee berichten te versturen of ontvangen.

4. Floppy Disks

floppies
Blude/flickr

Ook deze vierkante schijven zijn intussen vervangen door iets nieuws, namelijk de USB-stick of cd’s. Maar goed ook, want veel informatie paste er niet op. Enkele megabyte maximum.

3. Encyclopedieën

encarta encylopedie

Ten tijden van het internet en Wikipedia zijn boeken met informatie over alles wat je maar kan bedenken behoorlijk overbodig geworden. De meeste kinderen zijn gewend om hun informatie online op te zoeken, en niet tussen de pagina’s van een dik boek.

2. Fotorolletjes

negatieven

Digitale camera’s zijn de norm geworden en men ziet amper nog ouderwetse camera’s die nog met filmrolletjes werken. De meeste jeugd zal dan ook vreemd opkijken als je vertelt dat je vroeger dagen moest wachten voordat je je kiekjes kon bewonderen.

1. Telefoonceltelefooncel

Joris van Rooden/wikipedia

Waar is de tijd dat je kleingeld op zak moest hebben om in het openbaar te kunnen bellen? Met de opkomst van de mobiele telefoon is dit natuurlijk overbodig geworden en telefooncellen zijn nog maar op weinig plekken te vinden.