Top 10 Domste pogingen om te vliegen

De mensheid voelt zich aangetrokken tot vliegen. Waren we in ons vroegere leven vogels? Vinden we de wind in onze haren heerlijk? Wat ook de reden is, er zijn heel wat aardbewoners die crazy pogingen ondernamen om te vliegen. Wij hebben de 10 gevaarlijkste/domste op een rijtje gezet. Nog eerst een waarschuwing: don’t try this at home!

10. James Miller (1993)

James “Fan Man” Miller dacht dat hij kon vliegen, wel met behulp van een zelfgemaakte paraglider. Hij gebruikte deze voor meerdere stunts. Zijn beroemdste was die tijdens een bokswedstrijd in 1993 tussen Riddick Bowe en Evander Holyfield. Hij zweefde het casino binnen waar de wedstrijd plaatsvond en bleef 10 minuten in de lucht. Tot hij een van de elektrisiteitkabels raakte en zich al snel in een oncomfortabele positie bevond, de touwen! De match moest natuurlijk stilgelegd worden, tot groot ongenoegen van het publiek en de boksers die hem massaal aanvielen. Miller kreeg wel zijn ‘5 minutes of fame’.

9. Lagari Hasan çelebi (1633)

De legende gaat dat deze Ottomaan in 1633 op een goed blaadje wilde staan bij de Sultan. Hij stak zichzelf in een kanon, samen met 63 kilo buskruit. Net voordat hij ‘vertrok’ meldde hij nog dat hij een gesprekje ging voeren met Jezus. Je zou denken dat deze man onmiddellijk zou ontploffen nadat het buskruit werd aangestoken. Maar dat gebeurde niet. Hij vloog een stuk in de lucht en plonsde in de zee. Nadat hij naar de kant was gezwommen vertelde hij blij aan de sultan dat Jezus zijn vriendelijke groeten stuurde.

8. Eilmer of Malmesbury: de vliegende monnik (1125)

Buiten dat hij probeerde te vliegen, is weinig bekend over deze monnik. Hij geloofde niet alleen in god, maar ook dat het verhaal van Daedalus echt waar was. Hij construeerde vleugels en sprong van zijn abdij. Hij stortte neer en brak zijn beide benen. Hij bleef de gevolgen van zijn vliegpoging heel zijn leven dragen. Volgens hem was zijn mislukking enkel te wijten aan het feit dat hij geen staart had.

7. Yuan Huangtou (559)

De Chinese keizer Wenxuan had een bijzondere gewoonte om van zijn gevangenen af te raken. Hij bond ze aan kites en liet ze vliegen. Na een harde smak op de grond, konden ze begraven worden. Maar er was er eentje die de vlucht overleefde en dat was Yuan Huangtou. Hij ‘vloog’ echt met de kite, maakte een mooie afstand en slaagde erin ook veilig te landen. Dit kan beschouwd worden als de eerste menselijke vlucht op aarde. Na zijn landing kreeg hij echter geen feestmaal. Een executie stond op hem te wachten.

6. Abbas Ibn Firnas (852)

De Andalusische Abbas Ibn Firnas was een alleskunner. Hij hielt zich bezig mer onder andere astrologie, geneeskunde en was ook nog eens een engineer. Hij heeft ook eenmaal geprobeerd om te vliegen. Hij maakte vleugels en bedekte zichzelf met veren (waarschijnlijk dacht hij dat deze ervoor zorgde dat vogels kunnen vliegen). Hij sprong van een toren en wist een behoorlijke vlucht te maken. De landing echter was niet heel succesvol, hij raakte zwaar geblesseerd aan zijn rug. Ook hier werd weer de schuld gegeven aan het niet hebben van een staart.

5. Larry Walters (1982)

Een eenvoudig idee had ook deze man. Ik kan vliegen, als ik maar voldoende met helium gevulde ballonnen aan me bind. En dit was nog voordat de film “Up” in de bioscoop had gedraaid! Voor zijn comfort bond hij ze aan een soort tuinstoel. Zijn idee was succesvol. Hij vloog. Maar things got tricky toen hij op hoogtes kwam die strikt gereglementeerd zijn door de overheid. Zijn plan was alweer simpel. Hij zou een aantal ballonnen stukschieten. Maar zijn geweer viel naar beneden. Larry ook, daarbij verstrikt rakend in elektriciteitsdraden. Hij overleefde zijn avontuur op het nippertje.

5. Dan Boria (2015)

Ballonnen en vliegen, dat zijn twee handen op één buik, vond Dan. Deze man liet zich leiden door eerdere pogingen (zie ook bijvoorbeeld Larry Walters) en nu dus wel de film “Up”. Hij bond wel 100 ballonnen aan een stoel. Hij had voor zichzelf een kort vluchtje gepland, maar al gauw bleek hij af te drijven en ook veel hoger te vliegen dan verwacht. Hij moest uiteindelijk springen (de slimmerd had wel aan een parachute gedacht), en kreeg daarna een boete van duizenden dollars. Maar hij vond het meer dan waard!

3. Franz Reichelt (1912)

Franz had een plan. Hij wilde perse een wedstrijd winnen. Daarbij moest hij een lichtgewicht parachute uitvinden. Altijd handig tijdens de oorlog die er zat aan te komen. Franz spendeerde dagen aan het ontwerpen van een parachutepak! Zijn testen verliepen echter niet succesvol. Hij kon het echter niet verkroppen dat zijn dummy’s hem niet in de lucht hielden en kondigde een publieke presentatie aan. Hij trok zijn parachutepak aan, klauterde de Eiffeltoren op en sprong. Zijn familie mocht hem daarna begraven. Eerder al schreven we over Franz in ons lijstje van uitvinders omgekomen door hun eigen uitvinding.

2. Ismail Ibn Hammad Al-Jawhari (1000)

Een quote van Ismail: ‘oh mensen, niemand heeft dit eerder gedaan. Nu zal ik voor jullie ogen vliegen. Het allerbelangrijkste op aarde is vliegen naar de hemel. En dat ga ik nu doen.’ Hij sprong van het dak van een moskee naar beneden met zijn houten vleugels. Morsdood was hij nadat hij de grond had geraakt. Een vroege vorm van godsdienstwaanzin misschien?

1. Paolo Guidotti (17e eeuw)

Ook in de renaissance-tijd bleken mensen gefascineerd door de lucht. Sommigen droomden er heel letterlijk van: ik wil graag een vogel zijn. Paolo maakte daarom prachtige vleugels uit hout. Hij zorgde ervoor dat ze bedekt werden met veren. En toen ging hij zijn kunstje aan het publiek tonen. Dat liep als volgt af: hij zakte door het dak en brak zijn dij. Helaas pindakaas.