Elk jaar zijn het de drama films die in de smaak vallen bij de Oscars. De filmprijzen worden meer dan eens uitgedeeld aan de films die op natuurlijke wijze een verhaal weten neer te zetten dat zowel geloofwaardig is alsook vermaak. De beste dramafilms van 2013 zijn films die blijven hangen. In de onderstaande lijst tref je wonderbaarlijke actiescènes, schitterende special effects, maar vooral een bijzondere verhaallijnen waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. De top 10 dramafilms zit vol met films waar je een brok in de keel van krijgt. Pak de tissues er maar vast bij, want dit kan weleens een emotionele avond worden.

10. The Hobbit: The Desolation of Smaug

hobbit The Desolation of Smaug

Regisseur Peter Jackson heeft met zijn Lord of the Rings trilogie een zeer hoge standaard gezet. De drie Hobbitfilms, waarvan ‘Smaug’ de tweede is, kan aan die hoge verwachtingen voldoen. De Hobbitfilms spelen zich af voor de Lord of the Rings en verhalen over Thorin die succesvol over de Misty Mountains is geraakt en nu hulp vragen aan een krachtige vreemdeling om door het Mirkwood Forest te komen. Als ze de menselijke stad van Lake Town bereiken, is het tijd voor de Hobbit Bilbo Baggins om zijn contract met de dwergen te vervullen. Ondertussen is de tovenaar Gandalf echter zoek. Het is een vermakelijke film, niet zo goed als de andere films in de lijst. Het is echt een ‘tussenfilm’. Jackson weet met grandioze shots uiteraard de kijker te vermaken, maar de verhaallijn loopt onvermoeibaar door. Toch is The Hobbit, zeker voor de fans, een film die eens in het leven gezien ‘mag’ worden.

9. Rush

Rush

De jaren zeventig waren de wilde jaren van de Formule 1. Hoewel de sport zich professionaliseerde, gebeurden erg veel dingen die het daglicht eigenlijk niet konden verdragen. Regisseur Ron Howard – o.a. A Beautiful Mind, Da Vinci Code – heeft in Rush de hoofrollen geschonken aan Daniel Burhl, Olivia Wilde en Chris Hemsworth. In de snelle wereld van de formule 1 is een intense rivaliteit aan de gang tussen Niki Lauda en James Hun, een Engelse playboy. We kijken in het seizoen 1976 mee in de races en het persoonlijke leven van de twee. Elke fout op de weg is dodelijk en de twee mannen weten beide van geen wijken. De soms verschrikkelijke gebeurtenissen maken de band tussen de twee coureurs soms sterk en dan weer compleet niet-bestaand. Een spannende film die mede door de goede acteerprestaties van de acteurs erg prettig kijkt.

8. Short Term 12

Short Term 12

In een kinderopvangtehuis gebeuren de vreemdste dingen. Elk jaar weer komen er talloze films uit die het leven van een of meerdere kinderen in zo’n opvangtehuis neerzetten. Short Term 12 weet echter door de oprechte betrokkenheid en de jonge maar talentvolle acteurs je mee te slepen in de verhaallijn die meer dan eens zeer aangrijpend voelt. De emoties vliegen je gedurende de film om de oren. De donkere thema’s van het verhaal contrasteren prachtig met de opzienbarende momenten van vreugde, hoe klein ook deze ook zijn. Dit is echt drama waar de zakdoekjes al snel tevoorschijn worden gehaald. De speciale momenten in de film zullen je ongetwijfeld meer doen dan je van te voren mogelijk had gehouden.

7. American Hustle

american-hustle

Op de valreep komt American Hustle de top 10 van 2013 nog net binnen. De film werd uitgebracht in december, maar maakte direct een onuitwisbare indruk. De film kent een geweldige sterrencast, met Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper en Jennifer Lawrence zitten er voormalige Oscarwinners tussen. American Hustle gaat over het ABSCAM schandaal in de jaren zeventig. Na The Fighter en Silver Linings Playbook is dit de derde Oscarwaardige film van regisseur Russell. Bradley Cooper speelt een FBI agent die twee mannen oppakt en die vervolgens inschakelt om de burgemeester van New Jersey aan te pakken. De film speelt zich geheel af in de jaren zeventig en die sfeer wordt perfect neergezet. Een kandidaat voor de Oscar van beste film, dat is een ding wat zeker is.

6. The Place Beyond the Pines

The Place Beyond the Pines

Met Ryan Gosling en Bradley Cooper in één film weet in elk geval het vrouwelijke gedeelte van de bevolking de gang naar de bioscoop snel te vinden. De twee knappe heren zijn een genot om naar te kijken, en niet alleen vanwege hun uiterlijk. Het zijn misschien wel de twee succesvolste acteurs van het moment en in The Place Beyond the Pines laten ze zien wat ze waard zijn. In drie verschillende delen zien we, over een tijdspanne van 15 jaar, erg veel gebeuren. De criminele ontwikkeling van de hoofdpersonages zien we voorbijkomen, net als de moeilijke vader-zoon relatie die daar bij hoort. Vooral het eerste gedeelte waar Gosling veelvuldig te zien is, maakt de film zo adembenemend spannend. Met de toenmalige vriendin van Gosling, Eva Mendes, in een van de hoofdrollen, is het een film met knappe mensen en een nog betere verhaallijn. Zien is geloven.

5. Captain Phillips

captain_phillips

Het was de laatste jaren vaak in het nieuws: grote vrachtschepen die voor de Afrikaanse Oostkust werden gekaapt door Somalische piraten. Het is natuurlijk pas echt een ding als er een Hollywood film over wordt gemaakt. Met Captain Philips laat Tom Hanks zien dat hij het acteren nog niet is verleerd. Hij speelt de kapitein van een vrachtschip dat de piraten ziet naderen en vervolgens enteren. Wat volgt is een spannend verhaal over de psychologie achter deze gebeurtenissen. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 2009 waarin een Amerikaans schip, voor het eerst in 200 jaar, werd gekaapt door een buitenlandse mogendheid. Uiteraard hebben de piraten andere motieven dan een groot land, maar de kaping schokte de Verenigde Staten. Een interessante film die, op zijn Amerikaans, voor een klein beetje achtergrondinformatie en een heleboel spanning zorgt.

4. 12 Years a Slave

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor, Michael, K. Williams en Micheal Fassbender spelen de hoofdrollen in 12 Years a Slave. De film is gebaseerd op het echte verhaal van Solomon Northup. Het speelt zich af in het Verenigde Staten van voor de burgeroorlog in 1865. New York vormt het decor waartegen Solomon wordt ontvoert in het vrije oosten en als slaaf tewerk wordt gesteld in het zuiden. Daar is de slavernij nog steeds niet aan banden gelegd. Hij komt in aanraking met zijn eigenaar Fassbender die geen lieverd blijkt, integendeel, het is een verschrikkelijke man die Solomon meer dan eens vernedert. Twaalf lange jaren gaan voorbij voordat Solomon een abolitionist tegenkomt die hem probeert te helpen. Of en hoe Solomon het overleeft moet je zelf zien in deze intrigerende historische film.

3. Prisoners

Prisoners

Hugh Jackman speelt in de film van Denis Villeneuve een vader genaamd Keller Dover die met zijn zesjarige dochter Anna en haar vriendinnetje Joy zoek zijn geraakt. De politie is naar ze op zoek en inspecteur Loki (Gyllenhaal) probeert er alles aan te doen om de vermiste meisjes terug te vinden. In deze spannende thriller ben je constant aan je stoel genageld, zo intens is de film. Prisoners is een van de beste thrillers van het jaar en heeft daarnaast ook een bijzonder geslaagde verhaallijn. Een film om meer dan eens terug te zien.

2. Before Midnight

Before Midnight

Richard Linklater heeft voor het derde deel in zijn romantische filmreeks ‘Before’ alweer een topfilm afgeleverd. Before Midnight is misschien wel de beste van de drie films, die gaan over de liefde tussen Jesse en Celine. Ethan Hawke en Julie Delpy dragen de film gezamenlijk. Ze ontmoetten elkaar op een vakantie in Europa en raakten verliefd. Sindsdien is hun liefde volledig opgebloeid en hebben ze ook een tweeling. Het is echter moeilijk wonen met de vader regelmatig in Chicago en de moeder wonend met de tweeling in Parijs. Jesse heeft namelijk ook nog een zoon uit een eerder huwelijk in de Verenigde Staten wonen en wordt verscheurd door zijn liefde voor de kinderen en zijn vrouw. Een romantische film met veel prachtige gesprekken, dat is wat Before Midnight te bieden heeft.

1. Gravity

gravity

In de categorie dramafilms mag Gravity zeker niet ontbreken. Regisseur Alfonso Cuaron heeft een pareltje af weten te leveren. Hoewel de gesprekken summier zijn en het vooral om de actie en de special effects draait, heeft Gravity een bijzonder sterk plot tot zijn beschikking. Sandra Bullock werkt met George Clooney aan het internationaal ruimtestation als er plots een ongeluk gebeurt. Van dat moment is niets meer zeker, behalve dat de hoofdpersonen de klap willen overleven. Nergens is het voor een mens gevaarlijker dan in de ruimte. Sandra Bullock speelt een ijzersterke rol en geeft Gravity een realistische touche. Of het voldoende is voor een Oscar? De spanning is gedurende de film dan ook altijd om te snijden. Alles gaat fout en goed tegelijkertijd. Als kijker hoop je maar een ding: dat je nooit in een dergelijke situatie belandt.