De aarde is een planeet waarop veel vloeibaar water voorkomt. 71% van het aardoppervlak is zelfs bedekt met water. We kunnen het water op onze wereld absoluut niet missen: zonder water was er geen leven mogelijk. Gebieden waar er geruime tijd geen regen valt, worden droog en dor. Dieren en planten sterven en het gebied wordt een woestijn.
In Nederland en België hoeven we over het algemeen niet te klagen over te weinig neerslag: hoe vaak verwensen we de aanhoudende regen in onze contreien niet? Er zijn echter plaatsen op onze planeet waar het bijna nooit regent of sneeuwt. Hieronder ons lijstje van de 10 droogste plekken op aarde.
10. Aoulef in Algerije
Habib kaki/wikimediacommons
Het stadje Aoulef ligt in de provincie Adrar, ongeveer in het centrum van Algerije. Het stadje ligt aan een oase. In Aoulef regent het gemiddeld 12,19 millimeter per jaar. Ter vergelijking: Nederland krijgt gemiddeld 790 millimeter neerslag per jaar te verwerken. In het stadje heerst het droge en hete woestijnklimaat van de Sahara. De temperatuur kan er overdag gemakkelijk oplopen tot 50 graden Celsius. In de maanden juni tot augustus schommelt de minimumtemperatuur ’s nachts rond de 30 graden. Aoulef behoort niet alleen tot de droogste, maar ook tot de heetste plekken op aarde.
9. Pelican Point in Namibië
Voor surfers is het een geliefde plaats: Pelican Point, gelegen op een langgerekt schiereiland aan de westkust van Namibië, ten westen van de havenstad Walvisbaai. Er bevindt zich een toeristische ‘lodge’ op het schiereiland, vanwaar je kunt uitkijken over de Atlantische Oceaan en de lagune voor Walvisbaai. Een leuke bestemming voor je volgende vakantie, maar houd er wel rekening mee dat Pelican Point een van de droogste plekken op de wereld is. Er valt gemiddeld slechts 8,13 millimeter regen per jaar.
8. Iquique in Chili
Ook Iquique aan de kust van Chili is een paradijs voor surfers. Meer zelfs, Iquique is de populairste badplaats van het land. De stad ligt in het noorden van Chili, westelijk van de Pampa del Tamarugal, een deel van de Atacamawoestijn. Iquique kent een gematigd woestijnklimaat: de maximale temperaturen bereiken een aangename 22 tot 23 graden Celsius. Veel regen hoef je er echter niet te verwachten: Iquique mag rekenen op gemiddeld slechts 5,08 millimeter neerslag per jaar.
7. Wādī Ḥalfā in Soedan
Wādī Ḥalfā ligt in het noorden van Soedan, dicht bij de grens met Egypte. De plaats ligt aan Lake Nubia, het Soedanese gedeelte van het Nassermeer. Wie verslaafd is aan zonnebaden, moet hier naartoe. De zon schijnt in Wādī Ḥalfā maar liefst 4.300 uur per jaar – een absoluut wereldrecord (ter vergelijking: in Nederland moeten we het doen met gemiddeld 1.600 zonuren per jaar). Het stadje ligt in de Nubische woestijn, die deel uitmaakt van de Sahara. Het klimaattype is een warm woestijnklimaat. De gemiddelde maximale temperatuur ligt in de periode maart tot en met oktober boven 30 graden Celsius. In de maanden mei tot en met september stijgt het kwik tot boven 40 graden. Wat de regenval betreft kunnen we kort zijn: die is bijna onbestaande. De gemiddelde neerslaghoeveelheid bereikt nauwelijks 2,45 millimeter per jaar. In Wādī Ḥalfā gaan er vaak vele jaren voorbij zonder een druppel regen.
6. Ica in Peru
In het zuidelijk gedeelte van Peru ligt Ica, een middelgrote stad aan de grens van de Atacamawoestijn. Ica kent een warm woestijnklimaat. In de zomermaanden van het zuidelijk halfrond, januari tot en met maart, bereikt de gemiddelde maximumtemperatuur er 28 graden Celsius. In de wintermaanden juni tot september stijgt het kwik nog steeds tot een gemiddeld maximum van 22 tot 23 graden. Van regen is er weinig of geen sprake. De gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid bedraagt een luttele 2,29 millimeter.
Beroemd zijn natuurlijk de Nazca lijnen die in de buurt van Ica te vinden zijn. Maar ook het dorpje Huacachina gebouwd bij een oase is zeer populair bij toeristen. Je kunt hier door de zandduinen racen op een buggy of surfen op een snowboard.
5. Luxor in Egypte
Het was een belangrijke stad in de Egyptische geschiedenis: Luxor, met zijn indrukwekkende tempels en met de nabije Vallei der Koningen, waar de beroemdste farao’s hun laatste rustplaats vonden. Tegenwoordig is Luxor een toeristische topbestemming. Aan zon ontbreekt het niet in de stad: die schijnt zo’n 4.000 zonuren per jaar. En koud heb je het er ook niet: in de zomermaanden juni tot en met augustus mag je gemiddelde maximumtemperaturen boven 40 graden Celsius verwachten. De koudste maand in Luxor is januari. Zelfs dan bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur 22 graden, terwijl de gemiddelde minimumtemperatuur niet onder zes graden daalt. Je paraplu mag je gerust thuislaten: meer dan 0,862 millimeter regen per jaar hoef je niet te verwachten. Dit alles maakt Luxor tot een van de droogste, zonnigste en heetste steden ter wereld.
4. Aswan aan het Nassermeer, Egypte
De Zuid-Egyptische stad Aswan is vooral bekend van de Aswandam, een dam in de Nijl waardoor het Nasserstuwmeer is ontstaan. De stad ligt geografisch precies op de Kreeftskeerkring en kent een warm woestijnklimaat. Net als Luxor wordt ook Aswan beschouwd als een van de zonnigste, droogste en heetste plaatsen op aarde. In de maanden juni, juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur er boven 40 graden. Op 22 mei 1973 noteerde men een absoluut temperatuurrecord: het kwik steeg er toen tot 51 graden Celsius. Aswan kent bovendien de laagste vochtigheidsgraad ter wereld: de relatieve luchtvochtigheid bedraagt er gemiddeld slechts 26%. Van neerslag is er in deze Zuid-Egyptische stad weinig of geen sprake: gemiddeld valt er niet meer dan 0,861 millimeter regen per jaar. Er gaan soms vele jaren voorbij zonder een druppel regen.
3. Al-Kufrah in Libië
Al-Kufrah is de benaming van een groep van oasen in het zuidoosten van Libië. Het gebied is ongeveer 48 kilometer lang en 19 kilometer breed. Al-Kufrah staat bekend als de droogste plek in heel Afrika, met een gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid van 0,860 millimeter. Ondanks het extreem droge klimaat startte de Libische regering in de jaren 70 van de vorige eeuw een grootschalig irrigatieproject, met water dat in diepe gesteentelagen in de bodem voorkomt. Dit water wordt opgepompt en vervolgens via een sproeisysteem verspreid. Zo ontstonden er cirkelvormige vruchtbare landbouwgebiedjes met een diameter van 1 kilometer te midden van de kurkdroge woestijn. Die gebiedjes zijn duidelijk zichtbaar vanuit de ruimte. Het oppompen van het diepgelegen grondwater heeft echter een nadelig effect: de natuurlijke waterplassen in de oasen zijn inmiddels volledig opgedroogd.
2. Arica in Chili
De havenstad Arica ligt in het noorden van Chili, op slechts 18 kilometer van de grens met Peru. Arica mag slechts rekenen op een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 0,761 millimeter. De stad wordt daarom beschouwd als de droogste bewoonde locatie ter wereld. Er heerst een gematigd woestijnklimaat, wat betekent dat er geen extreem hoge of lage temperaturen voorkomen. Arica ligt ten zuiden van de evenaar en de warmste maand is er februari, met een gemiddelde maximumtemperatuur van ‘slechts’ 26,2 graden. De stad grenst aan de Atacamawoestijn, die bekendstaat als de droogste woestijn ter wereld buiten de poolgebieden. In sommige delen van de Atacamawoestijn is er al in 500 jaar geen druppel regen gevallen.
1. Het allerdroogste gebied op aarde: de Droge Valleien van McMurdo
Het is moeilijk om te geloven, maar het allerdroogste gebied ter wereld ligt in het zuidpoolgebied. De Droge Valleien van McMurdo vormen een reeks sneeuw- en ijsvrije valleien in Victorialand op Antarctica. De McMurdo-valleien zijn de grootste ijsvrije gebieden in de poolstreken, met een oppervlakte van 4.800 vierkante kilometer. In de ‘Friis Hills’ in Taylor Valley, een van de Droge Valleien, is er in de loop van maar liefst 14 miljoen jaar geen neerslag gevallen. Het extreem droge klimaat is deels te wijten aan zogenaamde katabatische winden: dit zijn valwinden van koude en dichte lucht die de meeste sneeuw en ijs gewoon wegblazen. De omstandigheden in de Droge Valleien zijn vergelijkbaar met deze op de planeet Mars.
Meer extreme plekken op aarde
Dit zijn de tien droogste plekken op aarde. We hebben veel meer lijstjes van extreme plaatsen op aarde, mogelijk vind je die ook interessant:
- Natste plekken op aarde
- Koudste plekken op aarde
- Heetste plekken op aarde
- Hoogste watervallen
- Laagst gelegen landen
- Hoogst gelegen landen
- Hoogste plaatsen ter wereld
- Grootste regenwouden
- Grootste woestijnen
- Grootste eilanden
- Grootste meren
- Meest extreme plekken waar leven voorkomt