Het mobieltje heeft de Nederlandse telefoniemarkt volledig veroverd. We gebruiken onze mobieltjes aan de lopende band, niet alleen om te bellen maar ook om deel te nemen aan sociale netwerken, spelletjes te doen, informatie te zoeken en te shoppen. We geven samen miljoenen uit aan de nieuwste telefoontjes en beste of voordeligste abonnementen. Inmiddels zijn er alleen al in Nederland meer dan 19 miljoen mobieltjes in omloop. Het aantal modellen en merken mobiele telefoons is enorm en ze zijn er voor elk budget. Maar vind je een bedrag tussen de € 100,- en € 300,- heel redelijk voor een mobieltje? Kijk dan eens op dit lijstje! Dit zijn exemplaren die je waarschijnlijk liever in een kluis dan in je broekzak zou willen bewaren.

10. Gold Edition Nokia 8800 – $2.700

De Gold Edition Nokia 8800 heeft dezelfde specificaties als een gewone Nokia 8800: een 5.0 megapixel camera, 64 MB intern geheugen, en de andere gebruikelijke functies van een smartphone zoals een MP3-speler, een FM-radio en bluetooth. Maar de buitenkant van de Gold Edition bestaat uit 24 karaats goud. En ook het oplaadstation is van goud. Hierdoor betaal je voor een Gold Edition Nokia 8800 rond de $2.700.

9. Gresso Luxury Phone – $5.000

De Gresso Luxury is een Russisch hebbedingetje dat omgerekend ongeveer 3700 euro kost. Maar dan heb je ook een strak mobieltje van goud en Afrikaans zwarthout. Gresso heeft een serie van 5 modellen op de markt gebracht onder de mysterieuze naam ‘the Black Aura collection’.

8. Motorola V220 Special Edition – $51.800

De Motorola V220 Special Edition is ingelegd met 1.200 diamantjes en het toetsenbord is gemaakt met 18 karaats goud. Deze combinatie zorgt voor een behoorlijk prijzig telefoontje. Maar je weet het: diamonds are forever.

7. iPhone Princess Plus – $176.400

We zijn nu aangekomen bij mobieltjes van boven de ton, te beginnen met de iPhone Princess Plus. Dit kleinood is ontworpen door de Oostenrijkse ontwerper en juwelier Peter Aloisson, ook bekend van de meest prijzige mobieltjes van Motorola en Nokia. De iPhone Princess Plus heeft 138 diamantjes die zijn ingelegd met de zogenaamde ‘prinses cut’. De andere 180 diamanten zijn briljant geslepen. Het edele metaal hieromheen is 18 karaat wit goud. De technische specificaties zijn overigens niet anders dan die van de meer alledaagse iPhones.

6. VIPN Black Diamond Smartphone – $300.000

De VIPN Black Diamond Smartphone is, in tegenstelling tot wat je op basis van de naam zou verwachten, niet bekleed met diamanten. Dit maakt van dit mobieltje, samen met de Gresso Luxury Phone, de uitzondering op dit lijstje. De behuizing van de strak vormgegeven VIPN Black Diamond Smartphone is van zwart polycarbonaat en titanium en de technische specificaties zijn indrukwekkend. Het bedrijf VIPN heeft er slechts 5 exemplaren van gemaakt, in opdracht van Sony Ericsson.

5. Vertu Signature Cobra – $310.000

Een mobieltje dat wel wat weg heeft van een sieraad uit de grot van Aladdin, is de Vertu Signature Cobra. Over de voorkant slingert een slang, een cobra, die belegd is met robijnen, smaragden, parels en diamanten. Tja, je moet ervan houden. Opvallend voor dit toch niet echt goedkope telefoontje is dat technische specificaties weinig indrukwekkend zijn. Dit mobieltje heeft geen camera en moet het doen met slechts 1 MB intern geheugen.

4. Diamond Crypto Smartphone – $1.3 miljoen

Er zijn mobieltjes boven de ton. Er zijn ook mobieltjes boven het miljoen, zoals de Diamond Crypto Smartphone, uitgebracht door de in Moskou gevestigde JSC Ancort Company. Net als de iPhone Princess is dit telefoontje ontworpen door Peter Aloisson en ook dit ontwerp staat bol van de diamanten. Naast 40 rondgeslepen of princess geslepen diamanten, zitten er 10 zeldzame blauwe diamanten op. Bovendien zijn alle metalen onderdelen van massief platina en de navigatietoets van 18 karaat rood goud gemaakt. En wees niet bevreesd om hiermee over straat te lopen. Bij het ontwerp van de technologie voor dit apparaatje is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de eigenaar in geval van diefstal, corruptie, ontvoering of chantage.

3. GoldVish Le Milion – $1.3 miljoen

De Zweedse ontwerper Emmanuel Gueit tekende voor de GoldVish Le Milion. De hele buitenkant is van 18 karaats witgoud en ingelegd met 120 karaats VVS-1 diamanten. Maar opvallender aan dit mobieltje is de afbuigende vorm van de bovenkant en de onderkant waardoor het geheel doet denken aan een soort kromzwaard. Over smaak valt ,zeker in dit geval, behoorlijk te twisten, maar feit is dat dit opvallende mobieltje toen het in 2007 uitkwam, opgenomen werd in het Guinness Book of Records als de duurste GSM ter wereld.

2. Goldstriker iPhone 3GS Supreme – $3.2 miljoen

Ook de Goldstriker iPhone 3GS Supreme is niet bepaald goedkoop. Het mobieltje is bedekt met 22 karaats goud en 136 diamanten met als kers op de slagroom een zeldzame 7.1 karaats diamant op de navigatietoets. Van dit mobieltje bestaat maar 1 exemplaar en het is in 2009 gemaakt voor een Australische zakenman. Ook bijzonder was de verpakking: een granieten doos van 7 kilo, gevoerd met nubuck leer.

1. Stuart Hughes iphone 5 Black Diamond – £10.000.000

Het allerduurste mobieltje is op dit moment de Stuart Hughes iphone 5 Black Diamond. Dit telefoontje is door de ontwerper Stuart Hughes gemaakt in opdracht van een Chinese zakenman. Deze iPhone is bedekt met 135 gram, 24 karaats goud. En, zoals een duur mobieltje betaamt, zitten er veel diamanten op. In dit geval zit er 1 zeldzame zwarte diamant op de navigatietoets en zijn maar liefst 653 witte diamanten verwerkt op het logo en de zijkant. De zwarte diamant is afkomstig uit de erfenis van de zakenman. Nu maar hopen dat hij er zuinig op is.