We weten natuurlijk allemaal dat er ontzettend veel geld valt te verdienen met een goed muziekalbum. Tegelijkertijd vergeten we soms dat het maken van een muziekalbum niet niks is. Er zit ontzettend veel tijd en moeite in het maken van een goed album. Er zijn een aantal platen die wel heel veel geld hebben gekost. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan de top 10 duurste muziekalbums ooit gemaakt.

10. Fleetwood Mac- Tusk (1979)

Fleetwood Mac- Tusk - album

Tusk is het twaalfde album van Fleetwood Mac. Deze plaat werd gemaakt na het grote succes van Rumours: een van de meest beluisterde albums die de band ooit heeft gemaakt. Er zat genoeg geld in het laatje, dus de bandleden besloten om een volledig gepersonaliseerde muziekstudio in elkaar te laten zetten. Er werd bovendien niet veel opgenomen in de studio, want de band was meer tijd kwijt met het vieren van feestjes en het snuiven van cocaïne. Niet gek dus dat het opnemen van dit album maar liefst 1,4 miljoen dollar heeft gekost.

9. Steely Dan – Gaucho (1980)

Steely Dan - Gaucho

Het heeft in totaal meer dan een jaar gekost voordat alle nummer van dit Album van Steely Dan waren opgenomen. Het proces verliep ontzettend langzaam en er moesten in totaal 42 verschillende muzikanten worden ingehuurd om alle nummers compleet te krijgen. De bandleden hadden het niet makkelijk tijdens deze periode. Walter Becker was verslaafd aan drugs en belandde ook nog in een gevaarlijk ongeluk waardoor hij zes maanden moest revalideren. Ondertussen overleed ook nog eens zijn vriendin, waarna hij werd aangeklaagd door haar ouders. Dat verklaart waarom het opnemen van dit muziekalbum zoveel tijd in beslag nam.

8. The Darkness – One Way Ticket to Hell…And Back (2005)

The Darkness – One Way Ticket to Hell…And Back
The Darkness probeerde de sound van glam rock uit de jaren zeventig na te bootsen met dit album. Dat zorgde ervoor dat het opnemen van One Way Ticket to Hell…And Back ontzettend prijzig werd. Voor sommige nummers moesten er namelijk 160 verschillende gitaarpartijen worden opgenomen, waarvan iedere partij misschien slechts een paar seconde te horen was. Uiteindelijk had de band meer dan 400 tapes gevuld die allemaal moesten worden samengebracht tot één album. Het kostte daarom maar liefst 1,8 miljoen dollar om een muziekalbum van 35 minuten te maken.

7. Happy Mondays – Yes Please! (1992)

Happy Mondays – Yes Please

Het label van Happy Mondays ging failliet vlak nadat dit album was opgenomen. Het is dus geen verrassing dat Yes Please! een van de meest prijzigste muziekalbums aller tijden is. Drugs waren het grootste probleem tijdens het opnemen van deze plaat. De bandleden werden naar een studio in Barbados gestuurd, in de hoop dat ze clean zouden blijven tijdens het opnameproces. Op het vliegveld werd al ontdekt dat één van de leden een gigantische voorraad drugs had ingepakt. Tijdens de opnames verkochten de bandladen meubilair uit de studio om zo nog meer drugs te kunnen kopen.

6. Chris Gaines – Greatest Hits (1999)

Chris Gaines – Greatest Hits

Chris Gaines is eigenlijk een alter ego van de bekende countryzanger Garth Brooks. Hij wilde experimenteren met rock en besloot daarom onder een nieuwe naam een rockalbum uit te brengen. Er waren vijftig muzikanten voor nodig en het opnameproces kostte maar liefst vijf miljoen dollar. Daarnaast werd er ook nog vijftien miljoen dollar uitgegeven aan marketing, maar het maakte niets uit. Dit album werd namelijk geen groot succes voor de zanger.

5. Korn – Untouchables (2002)

Korn – Untouchables

Er zijn in totaal meer dan vijf miljoen exemplaren van dit album van Korn verkocht. Toch heeft de band er niet zoveel aan verdiend als je zou denken. Het opnemen van het album nam twee jaar in beslag en kostte uiteindelijk meer dan vier miljoen dollar. Dit hoge kostenplaatje komt vooral doordat de band constant reisde tussen Phoenix, Los Angeles en Canada. Op iedere plek hadden ze een luxe verblijfplaats, zodat ze het album zo comfortabel mogelijk op konden nemen. Dat mag natuurlijk ook wat kosten.

4. The Beach Boys – Smile

The Beach Boys – Smile

Het unieke aan dit album van The Beach Boys, is dat het nooit werd uitgebracht. Zonde, want het was fijn geweest als de hoge kosten voor dit album konden worden terugverdiend. Bandlid Brian Wilson had een aantal speciale eisen voor het opnemen van het album. Zo wilde hij dat er te allen tijde een tent aanwezig was die volledig in Arabische stijl werd aangekleed. Hier kon hij sandwiches eten, maar ook LSD en wiet gebruiken. Zijn piano moest daarnaast in een grote zandbak worden geplaatst.

3. Def Leppard – Hysteria

Def Leppard – Hysteria

Het duurde drie jaar voordat dit album van Def Leppard compleet was. Dat heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 4,5 miljoen dollar moest worden betaald aan opnamekosten. Het was het blijkbaar waard, want in totaal zijn er meer dan 25 miljoen exemplaren van dit album verkocht. De band liep zoveel vertraging op vanwege een tragisch ongeluk van drummer Rick Allen. Hij verloor zijn linkerarm, maar wilde nog altijd voor de band blijven drummen. Het heeft een tijdje geduurd, maar toch is het hem gelukt om met slechts één arm te drummen.

2. Guns N’ Roses – Chinese Democracy

chinese democracy

De bandleden van Guns N’ Roses waren op zoek naar perfectie en wilden dus niet zomaar een album uitbrengen. Daarom duurde het veertien jaar voordat deze plaat kon worden uitgebracht. Ondertussen waren veel bandleden gestopt of ontslagen, kwamen er nieuwe bandleden bij de club, waren er juridische problemen en bleef de geldkraan maar openstaan. Het album kwam pas uit in 2008, met een kostenplaatje van 13 miljoen dollar.

1. Michael Jackson – Invincible

Michael Jackson – Invincible - duurste muziekalbum ooit gemaakt

Het laatste album van Michael Jackson verscheen in 2001 en is tegelijkertijd het duurste album aller tijden. Het heeft meer dan 30 miljoen dollar gekost om uiteindelijk 16 tracks te maken die geschikt waren voor het album. De King of Pop eiste dat er elke dag drie studio’s werden gehuurd, zodat hij kon kiezen in welke studio hij zich het prettigste voelde. Daarnaast werden er maar liefst 87 nummers geschreven door talloze schrijvers en producers, zodat er genoeg keuze was voor het album.