De laatste tijd zijn NTF’s steeds nadrukkelijker in het nieuws. Het staat voor Non-Fungible Token en is het tegenovergestelde van Fungible Token. Het komt er op neer dat non fungibele tokens niet deelbaar of uitwisselbaar zijn. Kortom, ze bevatten unieke gegevens die niet gewijzigd kunnen worden waardoor ze gegarandeerd uniek zijn. Zie het daarom als een certificaat van echtheid. Met die wetenschap in het achterhoofd is het interessant om te zien wat op dit moment de tien duurste NTF’s ooit zijn.

10. Stay Free: 5,27 miljoen dollar

Ooit was er een tijd dat klokkenluider Edward Snowden een van de meest gezochte mensen ter wereld was. De naamsbekendheid die hij daardoor kreeg wist hij goed te gebruiken en legde zich toe op het maken van digitale kunst. Zijn kunstwerk met de titel “Stay Free” verkocht hij voor 5,4 miljoen dollar. Dat geld hield hij niet zelf, het werd gedoneerd aan de Freedom of the Press Foundation, een non-profitorganisatie die strijd voor vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en journalistieke vrijheid.

9. CryptoPunk #7252: 5,3 miljoen dollarCryptoPunk’s zijn zeer populair als NTFs. Blijkbaar zijn ze ook goed te verhandelen. Nummer #7252 (een afbeelding van punker met de bekende attributen) ging in augustus 2021 nog voor 2,5 miljoen dollar van de hand, maar werd een paar weken later alweer verkocht voor 1600 Ethereum tokens. Destijds vertegenwoordigde dat een waarde van 5.33 miljoen dollar.

8. World Wide Web-broncode: 5,43 miljoen dollar

Ook het World Wide Web kan geld opleveren als NTF. Dat wil zeggen, de broncode van het internet. Het leek de bedenker van het internet, Sir Tim Berners-Lee, een prima idee om die broncode in een artistiek jasje te gooien en dit vervolgens als NTF te verkopen. Dat was een gouden greep. De bewuste NTF, getiteld “This Changes Everything”, leverde tijdens een veiling een bedrag op van 5,4 miljoen dollar. Opvallend genoeg ontdekte men later een codeerfout in het kunstwerk.

7. CryptoPunk #5217: 5,44 miljoen dollarCryptoPunk #5127, een NTF uit een serie van 24 stuks, bleek razend populair te zijn. Ondanks de eenvoud van de afbeelding (een gebreide muts in combinatie met een gouden ketting), ging deze van de hand in juli 2021 voor een bedrag van 5,44 miljoen dollar.

6. Ocean Front: 6 miljoen dollar

Justin Sun was in maart 2021 de man die er eindelijk in slaagde om een NTF van kunstenaar Beeple te bemachtigen. Dat kostte hem wel een flink bedrag, namelijk 6 miljoen dollar. Hij mag zich nu in ieder geval eigenaar noemen van het digitale kunstwerk ‘Ocean Front’ van de kunstenaar. Beeple wwerd er overigens niet rijk van, de opbrengst kwam ten goede aan de Open Earth Foundation.

5. Crossroad: 6,66 miljoen dollar

Dat de kunstenaar Beeple zijn vak verstaat werd duidelijk met de verkoop van ‘Crossroad’. Deze NTF, feitelijk niks meer dan een verzameling anti-Trump-berichten en afbeelding van een naakte Donald Trump, leverde een bedrag op van 6.66 miljoen dollar. Dat was opmerkelijk, het was oorspronkelijk aangekocht voor ‘slechts’ 660.000 dollar.

4. CryptoPunk #3100: 7,51 miljoen dollar

De CryptoPunk’s domineren het overzicht van de duurste NTF’s ter wereld. Nummer 3100, een afbeelding van de buitenaardse punker, werd in maart 2021 verhandeld voor een bedrag van 4.200 ETH. Omgerekend komt dat neer op een bedrag van 7.51 miljoen dollar.

3. CryptoPunk #7804: 7,56 miljoen dollarDe verkoop van een van de duurste NTF’s uit de geschiedenis staat op naam van Dylan Field. Hij is de CEO van het softwarebedrijf Figma en verkocht de CryptoPunk met het nummer #7804. De verkoop vond plaats in maart 2021 en bracht maar liefst 4.200 Ethereum op, destijds zo’n 7,5 miljoen dollar.

2. CryptoPunk #7523: 11,8 miljoen dollar

Gepixelde gezichten zijn een ware goudmijn en dat geldt ook voor de CryptoPunk die is ontwikkeld door Matt Hall en John Watkinson. De heren zijn in dienst van de Amerikaanse gamestudio Larva Labs en weten dus goed hoe je een NTF maakt. Hun CryptoPunk, bekend als nummer 7523, werd op Sotheby’s “Natively Digital” veiling afgehamerd voor een bedrag van 11.8 miljoen dollar. Grootaandeelhouder van DraftKings, Shalom Meckenzie, mag zich de gelukkige eigenaar noemen.

1. Everydays: The First 5000 Days: 69.3 miljoen dollar

Het is wellicht moeilijk voor te stellen dat een digitaal kunstwerk miljoenen dollars kan opleveren, maar toch is dat de realiteit. Sterker nog, het record staat op naam van het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’. Mike “Beeple” Winkelmann is de kunstenaar die het bedacht en werd door veilinghuis Christie’s verkocht voor het duizelingwekkende bedrag van 69.3 miljoen dollar. Leuk om te weten: het kunstwerk bevat een verzameling van de eerste 5000 kunstwerken van Beeple en is daarmee feitelijk een koopje.

Of is “Merge” van Pak de duurfste NFT?

Op NFT platform “Nifty Gateway” is in december 2021 een NFT verkocht van kunstenaar “Pak” voor $91.806.519. Technisch gezien de duurt NFT ooit verkocht. Het gaat hier echter om 312.686 units verkocht aan 28.983 verschillende verzamelaars. Dit kunstwerk is hiermee het duurste kunstwerk ooit verkocht van een nog in leven zijnde kunstenaar, dit record stond tot nu toe op naam van Jeff Koons die “Rabbit” een stalen konijn gemaakt van ballonnen verkocht voor 91 dollar in 2019.