Top 10 Duurste Scheidingen Aller Tijden

Neem nu de volgende uitdrukkingen: ‘van scheiden komt lijden’, ‘bij het scheiden van de markt leert men de kooplui kennen’ en ‘het kaf van het koren scheiden’. Hoe je het ook wendt of keert, aan scheiden kleeft iets negatiefs! In onderstaande gevallen gaat het om een fiks prijskaartje.


10. Scheiding van Michael en Juanita Jordan: circa 168 miljoen dollar

michael jordan en zijn ex vrouw

Hoewel Juanita Jordan al eerder – om precies te zijn in 2002 – wilde overgaan tot een scheiding, voegde ze in 2006 de daad bij het woord. Eén jaar later werd de scheiding uitgesproken. Niet alleen ontving Juanita Jordan ongeveer 168 miljoen dollar, ook hun huis in Chicago – dat staat op een terrein van zeven hectaren grond – werd op haar naam gezet. Bovendien kreeg Juanita de zorg voor de drie kinderen toegewezen. In totaal zijn Michael en Juanita Jordan 17 jaar getrouwd geweest. Na haar scheiding van de voormalige Chicago Bull basketballegende nam Juanita haar meisjesnaam – te weten Vanoy – weer aan.

9. Scheiding van Michael en Maya Polsky: circa 184 miljoen dollar

Lange tijd liet het leven van Michael en Maya Polsky zich het beste omschrijven als de ultieme verwezenlijking van de ‘American dream’. In 1976 verliet het stel – dat een jaar ervoor met elkaar getrouwd was – geboorteland Oekraïne. Met slechts een koffer aan bezittingen én 500 dollar aan cashgeld beproefden Michael en Maya Polsky hun geluk in de Verenigde Staten. Michael Polsky begon hier een energiebedrijf. In rap tempo wist hij zijn zakelijk imperium uit te bouwen tot een concern bestaande uit meerdere bedrijven, waaronder SkyGen Energy. Later verkocht hij dit bedrijf voor 450 miljoen dollar. Het drukke bestaan als zakenman eiste zijn tol; het huwelijk tussen Michael en Maya Polsky hield geen stand. In 2003 vroeg Maya de scheiding aan. Aangezien het stel was getrouwd in gemeenschap van goederen, kreeg Maya Polsky een bedrag van ongeveer 184 miljoen dollar op haar rekening bijgeschreven.


8. Scheiding van Roman en Irina Abramovich: circa 300 miljoen dollar

Roman Abramovich
foto: John Dobson / Flickr

Op het moment dat de scheiding tussen Roman en Irina Abramovich werd aangekondigd, stond Roman Abramovich op de zestiende plek in Forbes’ lijst van ‘s werelds rijkste mensen. In 2007 werd zijn vermogen geschat op 18,7 miljard dollar. Je zou verwachten dat Irina de helft zou opeisen. Na de scheiding werd bekend dat haar 300 miljoen dollar is toebedeeld. Dit bedrag is minder dan twee procent van Abramovich’ fortuin! Om het verlies wat draaglijker te maken, kreeg Irina de sleutels van een aantal onderkomens in het Verenigd Koninkrijk en in Moskou. Ook een jacht en een privé vliegtuig werden op haar naam gezet.

7. Scheiding van Mel Gibson en Robyn Moore Gibson: circa 425 miljoen dollar

Mel Gibson

Natuurlijk mag een ‘sterrenscheiding’ niet ontbreken in deze lijst van duurste scheidingen aller tijden. In dit opzicht bewijst Mel Gibson ons een dienst. In 2009 maakten Mel en Robyn Gibson bekend dat zij uit elkaar gingen. Op dat moment doken foto’s op van Mel in een innige omhelzing met Oksana Grigorieva. Mel en Robyn waren maar liefst 31 jaar met elkaar getrouwd. Twee jaar later – in 2011 – was hun scheiding een feit; in die tijd voerden zij een keiharde strijd om de vele miljoenen, die Mel bij elkaar had gespeeld. Uiteindelijk kreeg Robyn het voor elkaar om de helft van zijn vermogen op te eisen. Dat kwam neer op een bedrag van circa 425 miljoen dollar. Verder moet Mel Gibson de helft van zijn verdiensten met toekomstige filmrollen aan haar afstaan.


6. Scheiding van Craig en Wendy McCaw: circa 460 miljoen dollar

Craig McCaw
foto: Warren Mell / Wikicommons

Craig en Wendy hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan Stanford University. Destijds was Wendy zijn studiebegeleider. In 1974 traden Craig en Wendy in het huwelijk. Na ruim 20 jaar samenzijn besloten ze om uit elkaar te gaan. In de tussentijd had Graig McCaw een groots zakelijke imperium opgebouwd. Dan kun je denken aan bedrijven zoals AT&T – verkocht voor ongeveer 11 miljard dollar – én McCaw Cellular. Na de scheiding kreeg Wendy McCaw 460 miljoen dollar uitbetaald. Zij heeft een groot deel van dit geldbedrag geïnvesteerd in de Santa-Barbara News Press. Met deze overname dwong ze een plek af in de lijst van rijkste Amerikanen opgesteld door Forbes.

5. Scheiding van Adnan en Soraya Khasshoggi: circa 850 miljoen dollar

Adnan Khashoggi
foto: Roland Godefroy / Wikicommons

Lange tijd voerde de scheiding van Adnan en Soraya Khasshoggi de lijst van duurste scheidingen aan. In 1974 ging het stel uit elkaar. De daaropvolgende jaren vormen een aaneenschakeling van juridische procedures. In 1979 eiste Soraya Khasshoggi een bedrag van 2,54 miljard dollar van haar bijna ex-man. Op dat moment werd zijn vermogen geschat op ruim 4 miljard dollar. Drie jaar later – in 1982 – zette Soraya haar handtekening onder een overeenkomst, waarin was opgenomen dat zij 850 miljoen dollar kreeg toebedeeld. Deze alimentatie stelde de vrouw in staat om haar luxueuze levensstijl in stand te houden. Dat er letterlijk én figuurlijk bloed kleeft aan het geld – Adnan Khasshoggi is rijk geworden van wapenhandel – laat haar onberoerd.


4. Scheiding van Harold en Sue Ann Hamm: circa 1 miljard dollar

Harold Hamm
foto: David Shankbone / Wikicommons

Met de scheiding van Harold en Sue Ann Hamm passeren we de ‘miljard dollar’ grens. Op de rekening van Sue Ann werd ongeveer 1 miljard dollar bijgeschreven. Overigens vindt de uitbetaling plaats in delen. Op dit moment staat er nog 650 miljoen dollar open; dit bedrag dient Harold in maandelijkse termijnen van 7 miljoen dollar te voldoen. Hoewel het om een astronomisch groot bedrag gaat, was het tweetal binnen 10 weken gescheiden. Er kwam weinig juridische strijd aan te pas. Het stel was ruim 24 jaar met elkaar getrouwd. Gedurende deze periode bouwde Harold Hamm een immens groot olie-imperium op. Nog altijd zwaait hij het scepter binnen Continental Resources.

3. Scheiding van Bernie Ecclestone en Slavica: circa 1 tot 1,2 miljard dollar

Bernie Ecclestone
foto: Ryan Bayona / Flickr

Op de derde plek in de lijst van duurste scheidingen treffen we die van Bernie Ecclestone en Slavica aan. Best wel vreemd als je weet dat nooit officieel bekend gemaakt is welk bedrag het voormalige Armani model van hem heeft ontvangen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om ongeveer 1 tot 1,2 miljard dollar. De langbenige Slavica geniet met volle tuigen van haar leven als ex-mevrouw Ecclestone. Recent telde ze een slordige 60 miljoen dollar neer voor de aanschaf van een privé vliegtuig.

2. Scheiding van Alec en Jocelyn Wildenstein: circa 2,5 miljard dollar

In de vorige eeuw heeft de familie Wildenstein een fortuin aan kunst verzameld. Telg Alec kwam in een gespreid wiegje terecht! Overigens heeft hij het familiebedrijf op succesvolle wijze uitgebouwd. Hiervan heeft zijn ex-vrouw enorm geprofiteerd. In 1999 kondigden Alec en Jocelyn hun scheiding aan; Jocelyn had recht op een eenmalige uitkering van maar liefst 2,5 miljard dollar. In de daaropvolgende 13 jaren ontving ze jaarlijks nog eens 100 miljoen dollar! Ze heeft kapitalen uitgegeven aan plastische chirurgie.

1. Scheiding van Dmitry en Elena Rybolovleva: circa 4,5 miljard dollar

Wereldwijd staat Elena Rybolovleva bekend als de meest royaal toebedeelde ex-vrouw. Toen Elena en Dmitry – na een huwelijk van 26 jaar – uit elkaar gingen, had zij recht op de helft van zijn fortuin. Dat kwam neer op een slordige 4,5 miljard dollar! Verder kreeg ze onroerend goed in Zwitserland toebedeeld. De waarde hiervan bedraagt ongeveer 146 miljoen dollar. Of dat nog niet genoeg is, ontvangt Elena nog een bijzonder royale maandelijkse alimentatie. Elena Rybolovleva mag zich met recht zakenvrouw van de eeuw noemen.

    1. slaapgraag mei 7, 2015
      • Menno (admin) mei 7, 2015
    2. Senn Nouri Kramp maart 16, 2019

    Jouw Reactie?