Ben jij ook zo benieuwd of ‘George’ voorkomt in de top 10 van meest populaire Engelse jongensnamen? Je zult je nieuwsgierigheid even moeten bedwingen; eerst volgt namelijk de top 10 van meisjesnamen.

Top 10 Populairste Engelse Meisjesnamen

10. Ava

Voor zover ons onderzoek gaat, wist ‘Ava’ niet eerder tot de top 10 van meest populaire Engelse meisjesnamen binnen te dringen. In 2012 moest deze naam nog genoegen nemen met een veertiende plek. In het oud-Engels betekent ‘Ava’ zoveel als ‘adem van leven’. De naam wordt echter ook gegeven aan meisjes van Islamitische afkomst. In Hindu en in het Perzisch luidt de betekenis: waterval. Hoe dan ook, ‘Ava’ staat symbool voor leven.

9. Sophie

Niet alleen in Engeland, maar ook in Frankrijk en Nederland scoort ‘Sophie’ hoge ogen. Deze meisjesnaam wordt geassocieerd met begrippen als ‘lief’ en ‘klassiek’. Wat vast ook meespeelt is dat ‘Sophie’ heel internationaal is; in bijna alle landen kan men deze naam goed uitspreken. ‘Sophie’ is afgeleid van ‘Sophia’. De betekenis is dan ook hetzelfde, te weten ‘wijsheid’. Misschien wel de meest bekende Engelse ‘Sophie’ is zangeres Sophie Ellis-Bextor.

8. Isla

De van oorsprong Keltische meisjesnaam ‘Isla’ betekent ‘eiland’. Wereldwijd worden diverse eilanden en rivieren aangeduid met ‘Isla’. Vanuit Nederland bekeken stroomt de dichtstbijzijnde rivier met deze naam in Schotland. In dit land is de naam al jaren enorm populair. Anno 2013 brengt ‘Isla’ ook Engeland in vervoering. Overigens doet ‘Isla’ ook goede zaken binnen de zogenaamde Amerikaanse elite. Liefhebbers vinden de naam vooral heel ‘lief’ klinken.

7. Amelia

De oorsprong van ‘Amelia’ vinden we in het oude Romeinse rijk. Deze Latijnse naam betekent ‘vleier, geliefde, werk van de Here’. Ondanks de prachtige betekenis, is ‘Amelia’ onttroond! Zo werden in 2012 nog de meeste meisjes in Engeland zo genoemd, maar moest de naam in 2013 genoegen nemen met de zevende plek. Hoewel ‘Amelia’ in Engeland dan misschien op haar retour is, wint de naam aan populariteit in ons land. ‘Amelia’ wordt ook wel geassocieerd met ‘lief’ en ‘klassiek’.

6 . Isabelle

‘Lief, klassiek en hip’, deze associaties roept ‘Isabelle’ op. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘gewijd aan God’. Hoewel ‘Isabelle’ al jaren mateloos populair is in Engeland, Duitsland en ons land – zo kwam de naam gedurende de afgelopen zes jaar maar liefst vier keer voor in de top 100 – liggen haar roots in Frankrijk. Overigens stamt het Franse ‘Isabelle’ weer af van het Spaanse ‘Isabela’. Deskundigen zijn van mening dat laatstgenoemde naam een variant is van ‘Elisabeth’. Zo is de cirkel weer rond!

5. Isabella

‘Isabella’ heeft het stokje overgenomen van ‘Isabelle’! Meer in het algemeen is deze naam begonnen aan een geweldige opmars; ‘Isabella’ is maar liefst zeven posities gestegen binnen het overzicht van meest populaire Engelse meisjesnamen. Het spreekt voor zich dat de betekenis hetzelfde is. Zowel ‘Isabelle’ als ook ‘Isabella’ staan bekend als chique. Volgens onderzoek geven met name mensen uit de hogere sociale klassen – of mensen die zich hiermee willen identificeren – de voorkeur aan chique namen.

4. Lily

De naam ‘Lily’ is afgeleid van het Zuid-Amerikaanse ‘Lilija’, hetgeen ook wel wordt geschreven als ‘Liliya’. Hoewel ‘Lily’ nu vooral wordt gebruikt in Engelstalige landen, kan men in praktisch alle uithoeken van de wereld met deze naam uit de voeten. ‘Lily’ betekent ‘lelie bloem’. Bij het horen van deze naam denkt menigeen aan ‘lief’. In mindere mate roept het de associatie ‘exotisch’ op. Zangeres Lily Allen doet haar uiterste best om de naam wereldwijd in de top 20 van meest populaire meisjesnamen te krijgen!

3. Sophia

De oorsprong van ‘Sophia’ ligt in Griekenland. Nog altijd is deze naam hier mateloos populair. Ook in Italië, Duitsland en Engeland luisteren veel meisjes naar de naam ‘Sophia’. Hoewel de naam in eerste instantie bekend werd door enkele heiligen, drong ‘Sophia’ vanaf de elfde eeuw ook door binnen de adellijke en vorstelijke kringen. In Nederland is de naam vooral gebruikt als doopnaam. Pas nu wordt ‘Sophia’ ook in ons land als roepnaam gedragen. Hiermee vervangt ze de naam ‘Sonja’.

2. Emily

Hoewel de naam ‘Emily’ heel lief klinkt, komt de betekenis – te weten ‘rivaal’ –wat strijdvaardig over. Deze betekenis gaat zeker op voor het continent Australië. Meer concreet stelt men wel dat ‘Australië beschermt tegen rivalen’. Als je weet dat ‘Emily’ hier al jaren mateloos populair is, dan zou je kunnen spreken van een bijzonder verband tussen naam en land. Meer in het algemeen komt de naam ‘Emily’ vooral voor in Engelstalige landen.

1. Olivia

De absolute winnares is ‘Olivia’. Deze naam is maar liefst zes posities opgeschoven en voert het overzicht van populaire Engelse meisjesnamen nu aan. ‘Olivia’ is een Latijnse naam en betekent ‘vrede, van de olijfboom’. Hoewel de naam al jaren veelgehoord is in Engelstalige landen, neemt ‘Olivia’ ook in Nederland een vlucht. Wat de fans van deze naam aanspreekt is dat ‘Olivia’ zowel leuk is voor een klein meisje als ook voor een volwassen vrouw.

Top 10 Populairste Engelse Jongensnamen

10. James

Hoewel ‘James’ nog altijd tot de top 10 van meest populaire Engelse jongensnamen behoort, is de naam wat uit de gratie geraakt. Ter illustratie; in 2012 stond ‘James’ nog op de vijfde plek. ‘James’ is afgeleid van de Bijbelse naam ‘Jacob’ en betekent ‘hij zal beschermen’. Overigens wordt deze betekenis betwist door het Meertens Instituut. Uitgaande van de nare verstandhouding tussen de broers Jacob en Esau, voelen de betreffende deskundigen meer voor de betekenis ‘hij greep de hiel’ oftewel ‘bedrieger’.

9. Noah

‘Noah’ is ongekend populair! Zo heeft deze naam inmiddels een positie binnen de top 10 van meest populaire Engelse jongensnamen bemachtigd. Dat was in 2012 wel anders, toen moest ‘Noah’ genoegen nemen met de veertiende plek. Bij de liefhebbers roept deze naam de associaties ‘lief en stoer’ op. Dit beeld klopt wel met de eigenlijke betekenis, namelijk ‘rust en troost’. Nu is het bruggetje naar de oorsprong van ‘Noah’ snel geslagen; ‘Noah’ stamt af van ‘Noach’.

8. Ethan

‘Ethan’ is een mooi voorbeeld van ‘still going strong’. Ten opzichte van het voorgaande jaar is zijn positie binnen dit lijstje niet veranderd. ‘Ethan’ is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent zoveel als ‘constant, sterk en kordaat’. De naam wordt ook wel geschreven als ‘Eitan’ of ‘Eytan’. Tot één van de bekendste naamdragers wordt acteur, schrijver en filmregisseur Ethan Hawke gerekend. Het moge duidelijk zijn dat deze naam vooral in Engelstalige landen wordt gebruikt.

7. Jacob

Over de naam – althans de betekenis van – ‘Jacob’ is al het nodige gezegd! Desalniettemin wordt deze naam graag aan jongens gegeven. Overigens zijn er meer Bijbelse verhalen over ‘Jacob’ bekend. Zo dacht ‘Jacob’ dat hij met Rachel trouwde, maar na de huwelijksnacht bleek het te gaan om haar oudere zus Lea. ‘Jacob’ was misleid. Hoewel Lea haar uiterste best deed om ‘Jacob’ voor haar te winnen, voelde hij alleen liefde voor haar zus. Dit bleek wel uit het feit dat hij Rachel’s zoons voortrok.

6. Thomas

‘Thomas’ speelt een rol in het Johannes-evangelie. Als één van de 12 apostelen van Jezus weigerde de heilige Thomas om na Jezus’ dood te geloven in de Verrijzenis. Om deze reden is hij bekend geworden als de ‘ongelovige Thomas’. Uiteindelijk zou hij in India zijn gestorven als martelaar. Elk jaar op 3 juli staat viert de Rooms-Katholieke kerk zijn feest. Vervolgens is de naam heel populair geworden in Griekenland. ‘Thomas’ betekent ‘tweeling’.

5. Oscar

‘Oscar’ is zonder meer de snelste stijger in dit lijstje! In voorgaande jaren kwam deze naam niet voor binnen de top 10. In 2013 pakte ‘Oscar’ de vijfde plek. De betekenis van deze naam is bijzonder, namelijk ‘hertenliefhebber’. Dit brengt ons bij de oorsprong van de naam; de Keltische ‘Oscar’ was een zoon van Oisin en de kleinzoon van Finn MacCool. Zijn naam deed iedereen herinneren aan zijn grootmoeder. Finn MacCool ontmoette haar namelijk voor het eerst in de hoedanigheid van een hert.

4. Harrie

Na ‘James’ laat ‘Harrie’ de grootste val zien; in 2012 voerde ‘Harrie’ deze lijst nog aan. In dit opzicht doet hij de betekenis van zijn naam – ‘heerser van het thuisland’ – geen eer aan. De naam stamt af van ‘Henry’, of ‘Hendrik’ zoals de Nederlanders graag willen geloven. Hoewel de naam op zijn retour is, blijven de Britten hun prins Harry koesteren.

3. Charly

Hoewel ‘Charly’ meestal aan jongens wordt gegeven, luisteren er wereldwijd ook veel meisjes naar deze naam. Best wel vreemd eigenlijk als je weet dat ‘Charly’ ‘vrij man’ of gewoon ‘man’ betekent! De naam is een variant van ‘Carl’ of ‘Karel’. De meest bekende Nederlander, die zo heet, is zanger en presentator Charly Luske.

2. Jack

‘Jack’ heeft z’n positie weten vast te houden; ook in 2012 stond deze naam op de tweede plaats binnen de top 10 van meest populaire Engelse jongensnamen. Volgens een aantal deskundigen is ‘Jack’ een verkorte vorm van ‘Johannes’. Deze naam betekent ‘Jahweh is genadig’. Anderen zijn echter van mening dat ‘Jack’ verband houdt met ‘Jacob’. Hoe je het ook wendt of keert, laatstgenoemde connectie laat een smetje achter op ‘Jack’.

1. Oliver

Dan volgt nu de ontknoping: niet ‘George’ maar ‘Oliver’ is de meest populaire Engelse jongensnaam! Vermeldenswaardig is dat de betekenis van ‘Oliver’ – net als ‘Olivia’ – verwijst naar een ‘olijfboom’. Menig ‘Oliver’ wordt liefkozend ook wel ‘Ollie’ genoemd. Beide namen worden vooral gebruikt in Engelstalige landen.