Onze diepe zeeën verbergen nog steeds allerlei verrassingen. Toch weten we al heel wat over het onderwaterleven. We lijsten de 10 engste gekende zeebewoners voor je op. Staan niet op het lijstje: killer walvissen, want die blijken alleen aan te vallen in gevangenschap, octopussen, zeekomkommers (totaal ongevaarlijk) en piranha’s want die leven in zoet water. Dat die laatsten mensen aanvallen is trouwens een mythe, zorgvuldig gecreëerd door enkele horrorscenaristen.

10. Conus textile

Conus textile

Richard Ling

De Conus textile is een zeeslak te vinden in de koralen van de oostkust van Afrika tot in Frans-Polynesië. Deze slak is in staat om een harpoentje af te schieten dat bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen kan veroorzaken. Dit hebben reeds enkele verzamelaars met de dood moeten bekopen

9. Tijgerhaai

tijgerhaai
albert kok/wikicommons

De tijgerhaai kan je herkennen door zijn gestreepte rug en flanken. Deze haaiensoort is een van de weinige haaien die effectief een gevaar vormt voor mensen. Het strepenpatroon op zijn rug is een vorm van camouflage en de tijgerhaai is een van de grootste leden van de haaienfamilie. Hij wordt maximaal 5,5 meter. Grotere versies bestaan maar zijn zeer zeldzaam. De tijgerhaai woont vooral in tropische en subtropische warme en gematigde wateren. Heel af en toe komt hij wel een voor in de Middellandse Zee, maar dat is zeker geen permanente verblijfplaats voor hem. Wetenschappers vermoeden wel dat door de opwarming van de aarde de tijgerhaai zijn leefgebied aan het uitbreiden is. Per jaar vinden kleine 100 aanvallen van tijgerhaaien op mensen plaats. Een klein aantal van deze slachtoffers overlijden ook. Het afgelopen jaar ging het slechts over vier mensen. Kans is groter dat je onder een auto loopt, volgens ons.

8. Steenvissen

Steenvissen
SeanMack/wikicommons

Deze vreemde vissen zijn de giftigste vissen op aarde. De grootste troef van de steenvissen is dat ze zich bijzonder goed kunnen verstoppen op de bodem van de oceaan. Ze lijken namelijk echt op een steen of een rots. Steenvissen vallen nooit aan maar als je er op trapt heb je pech. In het beste geval kom je er vanaf met een tijdelijke verlamming, in het slechtste geval met de dood.

7. Kogelvissen

kogelvis

Deze diertjes leven ook weer in de tropische en subtropische wateren van de Atlantische, Indische en Grote Oceaan. Wanneer gevaar dreigt maken ze zich bolrond door water op te zuigen. In Japan zijn kogelvissen de echte lekkernij. Maar de kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van een verlammend neurotoxine in het lichaam. Om die reden is de handel en het serveren van kogelvis in Nederland gelukkig verboden.

6. Hengelvis

hengelvis

Wist je dat slechts 4% van de oceanen onderzocht is? Vooral de diepe zee is nog onbekend terrein voor mensen. Daar vindt je de meest vreemde zeemonsters, bijvoorbeeld de hengelvis. Aangezien ze zo diep in de zee voorkomen (op wel 4.000 meter diep) zijn ze voor mensen geen bedreiging, dat scheelt!

5. Hapalochlaena

Hapalochlaena
Jens Petersen/ wikicommons

De Hapalochlaena is een hele kleine octopus, slechts de grote van een golfbal, maar het gif is zo sterk dat het een mens kan doden, 26 mensen zelfs binnen enkele minuten. Ook fijn, er is geen antistof. De bijt doet overigens geen pijn, maar als snel treden er verlammingsverschijnselen op. Ze komen voor in de Indische en de Grote Oceaan.

4. Zoutwater krokodil

Zoutwater krokodil

Zoutwater kroko’s hebben en slechte reputatie. Ze kunnen meer dan zes meter lang worden en ze lusten werkelijk alles! Vissen, apen, buffels of zelfs haaien. Ze smikkelen het allemaal met veel plezier op. Om hun prooien te vangen en op te eten gebruiken ze pure kracht en hun grote bek. Heel af en toe lusten ze ook mens.

3. Pijlstaartrog

Pijlstaartrog
Gargolla/wikicommons

Weer een vis die vooral voorkomt in tropische wateren. Van nature is de pijlstaartrog niet agressief. Wanneer hij zich bedreigd voelt of vooral wanneer hij wordt aangevallen of iemand op zijn staart trapt wordt hij wel boos. Dan zwaait hij met zijn lange staart omhoog. Op het einde van die staart heeft hij een scherpe stekel. Mensen worden meestal in de voet gestoken of per ongeluk door langs de stekel te wrijven. Je houdt er een lokale wonde aan over en een opzwelling door het gif. Soms volgt een infectie doordat de delen van de stekel in de wond niet goed zijn verwijderd. Heel af en toe overlijdt er wel iemand maar dat is enkel omdat hij niet op de juiste manier behandeld werd of wanneer er een belangrijke slagader werd geraakt.

2. Murenen

Murenen
albert kok/wikicommons

Deze lelijkerds komen voor in tropische en subtropische wateren en leven tot op een diepte van wel 200 meter. Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is. Vooral voor duikers kan dit een probleem vormen. Murenen gaan echter nooit uit zichzelf aanvallen. De meeste problemen met deze dieren hebben plaatsgevonden als duikers voorbeeld hun hand in hun schuilplaats steken. Soms geven duikers deze vissen wel iets te eten als een soort toeristische attractie. De murenen hebben echter een heel slecht zicht, denken dat de vingers van de duikers voedsel zijn en bijten die dan af. Sorry! Foutje!

1. Kubuskwallen

kubuskwallen

Kubuskwallen komen voornamelijk voor in tropische gebieden. Deze diertjes zijn extreem giftig, soms zelfs dodelijk. In totaal zijn er 36 soorten bekend. De Australische zeewesp ( chironex fleckeri) is de dodelijkste soort. Die hebben tientallen tentakels die tot wel 4,5 meter lang worden met genoeg gif om 60 mensen te laten overlijden. De andere dodelijke soort is de carukua barnesi. Hun gif kan een mens doen overlijden in minder dan drie minuten. Uit cijfers leren we dat er waarschijnlijk een 100-tal doden per jaar vallen door kubus kwallen. In de Filipijnen gaat het over een veertigtal mensen per jaar.