Zin om een avondje goed te griezelen met een enge film? Kies een van onderstaande films en wij garanderen dat je op het puntje van je stoel zit!

10. Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary's Baby

Roman Polanski’s “Rosemary’s Baby” uit 1968 is een verfilming van het gelijknamige boek van Ira Levin. Rosemary Woodhouse is een ietwat naïeve, net getrouwde, jonge vrouw. Ze gaat met haar man, een acteur, in New York wonen. Rosemary krijgt in haar nieuwe appartement de meest vreselijke dromen, zo wordt ze in haar droom verkracht door een demon. Een aantal weken na de dromen blijkt ze zwanger. Al snel komt ze er achter dat haar buren lid zijn van een satanische sekte, die hun zinnen hebben gezet op haar ongeboren baby. Die menen dat de baby een zoon van satan is. Aan haar echtgenoot heeft Rosemary niets, aangezien die in ruil voor een betere carrière samen gaat werken met haar buren. Rosemary moet kiezen tussen haar moederliefde en haar angst.

9. Seven (1995)

seven

Seven, een film van David Fincher, vertelt het bizarre verhaal van een seriemoordenaar die bij iedere moord verwijst naar een van de zeven hoofdzondes(vraatzucht, hebzucht, lust, luiheid, afgunst, ijdelheid en wraak). Iedere moord is een directe verwijzing naar een van deze zondes. Zo laat de moordenaar een dikke man zoveel eten dat hij sterft (vraatzucht). Het is aan rechercheurs Somerset (Morgan Freeman), en Mills (Brad Pitt) om de moordenaar zo snel mogelijk te pakken, maar deze heeft heel andere plannen met de twee. Hij wil ze betrekken in het voltooien van zijn moorden om deze hoofdzondes, en gebruikt ze zonder dat ze het zelf door hebben!

8. Psycho (1960)

Pscho

Alfred Hitchcock is een van de bekendste en meest gerespecteerde filmmakers aller tijden. Zijn films ‘Rear Window’, ‘North by Northwest’, ‘Strangers on a Train’ en ‘Vertigo’ worden door velen gezien als de beste films ooit gemaakt. 1960’s ‘Psycho’ is misschien wel Hitchcock’s meest geliefde, meest gerespecteerde en meest beroemde film. In de film volgen we Janet Leigh als Marion Crane, een secretaresse die $40.000 steelt van haar baas en op haar vlucht moet schuilen in een motel. Dingen snel gaan mis wanneer Janet Norman Bates, de eigenaar van het motel, ontmoet. De spanning in de film is fantastische opgebouwd, van begin tot eind zit je op het puntje van je stoel. Hitchcock is de meester van het suspense genre, en hij gebruikte al zijn trucs om een onvergetelijke filmervaring te leveren.

7. Halloween (1978)

Halloween

Halloween uit 1978, van John Carpenter, is een van de grondleggers van het slasher-filmgenre; een genre waarin het draait om een seriemoordenaar die zijn of haar slachtoffers op gruwelijke wijze stalkt en uiteindelijk vermoord. De film was zo populair dat er in de jaren die volgden verschillende remakes zijn uitgebracht. Het verhaal gaat over Michael Meyers, die op zesjarige leeftijd zijn zus vermoordt en die de vijftien jaar die volgen in een inrichting niet spreekt en geen emotie toont. Als hij vervolgens ontsnapt, gaat hij terug naar zijn geboortedorp om opnieuw te gaan moorden.

6. The Ring (2002)

The Ring

In The Ring, een Amerikaanse remake van de Japanse film Ringu, komen vier tieners op mysterieuze wijze om het leven. Na wat onderzoek komt journalist Rachel Keller er achter dat de tieners zeven dagen voordat ze om het leven kwamen een mysterieuze videoband hebben bekeken. Op de band staan beelden van het vermoorde meisje Samara Morgan, ze werd door haar vader opgesloten in een put en het laatste daglicht dat ze zag was een ‘ring’ licht voordat het deksel op de put werd geschoven. Iedereen die de video ziet zal binnen zeven dagen sterven en dat is dus ook met de tieners gebeurd. Rachel, haar zoontje en haar ex hebben de film ook gezien en er volgt een race tegen de klok om het onvermijdelijke te voorkomen.

5. Jaws (1975)

Jaws

Jaws van Steven Spielberg is een ware horrorklassieker. Het verhaal gaat over een kleine badplaats waar de sheriff het strand wil sluiten omdat er aanvallen van witte haaien plaats vinden. De gemeenteraad gaat niet akkoord omdat het stadje op deze manier ontzettend veel inkomsten misloopt. Nadat er nog twee mensen worden gedood door de witte haai is de maat vol voor sheriff Brody. Samen met Mat Hooper, een zeebioloog, en de drankverslaafde maar moedige visser Quint gaat hij op pad om het beest te zoeken voordat het nog meer dodelijke slachtoffers zal maken. Deze zoektocht verloopt echter niet helemaal zoals gepland. De film heeft alles, actie, drama, spanning, special effects en een van de beste soundtracks ooit. Tegenwoordig is het filmpubliek misschien meer gewend, maar in de jaren ’70 zagen de bioscoop bezoekers lijkbleek na het zien van deze film!

4. The Silence of the Lambs (1991)

Silence-of-the-Lambs

In 1981 introduceerde schrijver Thomas Harris zijn creatie “Dr. Hannibal Lector” aan de wereld in zijn eerste roman “Red Dragon”. Een briljant, charmante psychiater, maar tegelijkertijd seriemoordenaar en kannibaal. In 1988 verscheen het vervolg “Silence of the Lambs”. In 1991 volgde de verfilming van het tweede boek. Hoofdrolspelers Sir Anthony Hopkins die de rol van Hannibal speelt, en Jodie Foster als FBI agente Clarice Starling, zetten in deze film hun beste acteerprestaties uit hun carrière neer, en Hopkins won terecht een Oscar voor zijn rol.

3. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

texas chainsaw massacre

De gebeurtenissen in de film The Texas Chainsaw Massacre zijn deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk de misdaden van seriemoordenaar Ed Gein. In de film hoort hoofdpersoon Sally dat er iets met het graf van haar vader is gebeurd. Samen met haar vriend, broer en enkele andere vrienden gaat ze kijken wat er precies gebeurd is. Ze krijgen te maken met autopech en wanneer ze bij een verlaten huis aanbellen, blijkt niet alles te kloppen. Een man met een kettingzaag het op hen gemunt! Sally wordt vervolgens vastgehouden door een zeer moordlustige en gestoorde familie.

2. The Exorcist (1973)

the exorcist

The Exorcist is een van de meest controversiële films ooit gemaakt. Veel bioscopen vonden de beelden te choquerend, en weigerde de film te laten zien. Critici en het publiek waren echter lyrisch over de film, zo werd The Exorcist een ware cult horrorklassieker. In de film wordt een klein meisje (Linda Blair) bezeten door een kwaadaardige demon. Langzaam maar zeker verandert ze in een monster. Priesters doen hun best om de demon te verdrijven, maar dit lijkt nog niet zo gemakkelijk.

1. The Shining

The Shining

“All work and no play makes Jack a dull boy..”

“The Shining”, de filmversie van het boek van Stephen King, briljant verfilmd door Stanley Kubrick met Jack Nicholson en Shelly Duvall die waarschijnlijk hun beste acteerprestatie neerzetten. Schrijver Jack Torrance past in de wintermaanden met zijn gezin op een verlaten hotel, waar geesten en demons rond blijken te dwalen, vooral zoontje Danny is hier vatbaar voor, en moeder Wendy wil het hotel verlaten. Echter, Jack lijkt langzaam te veranderen en is zichzelf niet meer. Het wordt zelfs zo erg dat hij besluit om, net als in een verhaal dat hij gelezen heeft over het hotel, zijn gezin te vermoorden met een bijl. Wat volgt is een bloedstollende klopjacht in en rond het hotel.