Esther Verhoef is een van de succesvolste schrijfsters van Nederland. Ze werd bekend als auteur van thrillers maar was daarvoor al actief als schrijfster van zeer populaire dierenboeken. Soms schrijft ze samen met haar man Barry Verhoef actiethrillers onder het pseudoniem Escober. Wat zijn die tien boeken van Esther Verhoef die je in een adem uitleest?

10. Chaos

chaos

Het derde boek van het duo Escober is een intrigerende thriller over een Britse militair die terugkeert van een missie in Bosnië. Al snel wordt duidelijk dat Alex lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom. Zijn nachtmerries, black-outs en agressieve uitbarstingen drijven een wig in zijn relatie. Alex besluit naar Mexico te vluchten om een nieuw leven te beginnen. Een femme fatale zorgt ervoor dat hij niet snel rust zal vinden.

9. Lieve Mama

Lieve Mama

De tiener Ralf laat zich verleiden om een rijk gezin te overvallen. De man van het huis raakt bij de overval gewond waarna de verpleegkundige Helen de overvaller doodschiet. Maar het wapen van haar man is illegaal dus besluiten ze het lijk te verbergen. Maar dan beginnen de problemen pas goed, terwijl Helen gewoon haar leven met puberende dochters in goede banen moet leiden. Verhoef bouwt de spanning heel rustig op waarbij de lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet.

8. Onder Druk

Onder Druk

In eerste instantie bracht Verhoef Onder Druk uit onder eigen naam, tegenwoordig prijkt ook hier de naam Escober op het boek. Onder druk (2004) is een vervolg op haar debuut Onrust waarin actieheld Sil Maier weer een hoofdrol speelt. Net als hij zijn vriendin Susan heeft beloofd om een rustiger leven te leiden wordt het zoontje van zijn buurman ontvoerd. Maier reist naar Frankrijk af nadat hij aanwijzingen krijgt dat een drugsbende het kind als drukmiddel gebruikt. Of wordt Maier om de tuin geleid?

7. Rendez-Vous

Rendez-Vous

Simone waagt een grote stap door met haar familie een nieuw leven te beginnen in Zuid-Frankrijk. Ze vinden een vervallen landhuis dat ze laten verbouwen. Maar aangezien haar man zich op de verbouwing stort, voelt Simone zich al snel verwaarloosd. Ze begint een affaire met een van de jonge bouwvakkers. Maar als ze worden betrapt door de aannemer begint deze haar te chanteren. Al snel komt Simone er achter dat deze Peter een crimineel verleden heeft en niet met zich laat spotten. Wie kan zij om hulp vragen? Rendez-Vous werd in 2015 door Antoinette Beumer verfilmd.

6. Onrust

Onrust

Met haar debuut Onrust (2003) maakte Verhoef meteen furore. De Nederlandse thriller stond tot dan toe niet echt bekend om zijn harde actie. Verhoef introduceerde hier samen met haar man de held Sil Maier, die een uiterst succesvol leven leidt maar toch naar andere kicks zoekt. Als wreker gaat hij de strijd aan met Russische maffia-elementen in Nederland. Een spannende maar gevaarlijke hobby.

5. Close-up

Close-up

Margot Heijne verbreekt haar relatie van zeven jaar en probeert daarna haar leven op orde te krijgen. Wanneer ze Londen bezoekt ontmoet ze de kunstfotograaf Leon. Ze worden verliefd en hij opent allerlei nieuwe paden voor haar. Maar de dominante Leon heeft een schaduwkant. Zo wil hij niet praten over zijn ex Edith die niet alleen zelfmoord pleegde maar ook erg veel op Margot lijkt. Margots eigen ex begint jaloerse trekjes te vertonen waardoor een gewelddadige confrontatie onvermijdelijk lijkt.

4. Alles te verliezen

Alles te verliezen

Alles te verliezen (2012) heeft een originele opbouw waarin sprongen in de tijd worden gemaakt. Zo begint het boek met de overlijdensadvertentie van de hoofdpersoon Claire. Het leven van deze moeder van twee dochters wordt overhoop gegooid wanneer haar oude vlam Marius uit de gevangenis komt. Marius lijkt in eerste instantie uit op een romance maar wil vooral het geld zien dat Claire ooit voor hem bewaarde. Maar heeft zij het geld nog wel? Marius begint steeds meer haar gezin te bedreigen om zijn eis kracht bij te zetten.

3. Déjà-Vu

Déjà-Vu

Déjà-Vu (2010) is een mysterieuze thriller over twee vriendinnen. Zoals wel vaker bij Verhoef speelt het verhaal zich af in het buitenland, dit keer Frankrijk. De journaliste Eva raakt haar baan kwijt. Om alles even los te laten besluit ze om haar vriendin Dianne op het Franse platteland te bezoeken. Wanneer ze echter niet thuis blijkt te zijn reageren de buren onvriendelijk. Eva besluit haar vriendin in het huis op te wachten maar komt er al snel achter dat er iets niet pluis is de bossen naast de woning.

2. Tegenlicht

Tegenlicht

Met Tegenlicht (2012) waagde Verhoef zich aan een ander genre dan de thriller. Vera kende een ongelukkige jeugd waarin ze werd gepest en om verschillende redenen problemen had met haar ouders. Ze lijkt als volwassene stabiliteit te hebben gevonden maar als haar relatie onder druk komt te staan, beginnen Vera’s trauma’s de overhand te krijgen. Hier laat Verhoef toch zien dat ze het spannende verhaal niet heeft afgezworen.

1. De Kraamhulp

De Kraamhulp

De Kraamhulp was het best verkochte boek van 2014. Didi moet na een zware bevalling een tijd in bed blijven liggen. De voorbeeldige kraamhulp helpt haar op allerlei manieren zodat ze rustig kan herstellen. De inspecteur Miriam doet ondertussen onderzoek naar de onverwachte dood van haar broer. Als enige verdenkt ze haar schoonzus Hennequin die ze toch al nooit mocht. In het geheim begint Miriam een onderzoek waaruit steeds duidelijker blijkt dat Hennequin een gevaarlijke psychopaat is. Toevallig is Hennequin ook de naam van Didi’s kraamhulp. Zou haar leven en dat van haar kindje gevaar lopen? Alles lijkt te wijzen op een ijzingwekkende confrontatie tussen de drie vrouwen.