Excentriek. Voor sommige artiesten is het hun ‘middlename’. Wij lijsten de tien meest excentrieke artiesten voor je op. Een sappig lijstje.

10. Tracey Emin

tracey

Een professionele woelwater. Ze schildert, tekent, beeldhouwt en fotografeert. Omschrijft zichzelf als een beetje gek, anorectisch, alcoholicus, kinderloos, maar ook als een prachtige vrouw. Een interview met haar op tv zorgt altijd voor ambiance: vloeken in beschonken staat en beledigen. Maar toch is deze Britse dame een populaire artiest en behoort ze tot the Young British Artists. Ze ontving al een nominatie voor de Turner Prize. Haar bekendste werken: ‘Everyone I have ever slept with 1963 – 1995’ en ‘My bed’. Dat laatste was een installatie van een bed waar ze, euh, meerdere weken in had vertoefd. Vandaag geeft ze tekenles aan the Royal Academy in Londen.

9. Pablo Picasso

Pablo Picasso

Is sinds 1973 niet meer onder ons maar dit figuur blijft als pionier van de moderne kunst tot de verbeelding spreken. Hij was een kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper én keramist. Doorheen zijn leven werkte hij in verschillende stijlen. Wanneer hij een nieuwe liefde vond, veranderde hij van stijl. Zo had hij onder meer een blauwe periode, een roze en een kubistische periode. Van deze kunststroming wordt hij beschouwd de grondlegger te zijn. Verder had hij ook nog een klassieke, surrealistische en abstracte periode. Zijn bekendste schilderij is Guernica, een beeld van een bombardement op deze stad in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

8. Banksy

Banksy
QuentinUK/wikicommons

Is het nu Robin Gunningham of niet? Zelfs de wetenschap heeft zich al over deze vraag gebogen. Zeker is dat deze kunstenaar-graffiti artiest er alles aan doet om anoniem te blijven. Hij brengt graffiti-achtige tekeningen aan op muren, pakkend en humoristisch, pacifistisch en anti-kapitalistisch. Ook zijn recente werk, Dismaland , een parodie op Disneyland, riep heel wat controverse op. In 2010 werd hij ook genomineerd voor een Oscar voor zijn film ‘Exit Through the Gift Shop’. In een zeldzame reactie antwoorde hij hierop: ‘This is a big surprise… I don’t agree with the concept of award ceremonies, but I’m prepared to make an exception for the ones I’m nominated for. The last time there was a naked man covered in gold paint in my house, it was me’. Bijzonder type, niet?

7. Marcel Duchamp

Marcel_Duchamp

Deze Franse kunstenaar is zijn carrière begonnen als kunstschilder. Daarna heeft hij ook beeldhouwwerken gemaakt. Hij was de eerste die een ‘product’ als kunstwerk presenteerde, een voorbeeld hiervan is ‘Fountain’ uit 1917, een urinoir. Maar ook het wiel van een fiets op een krukje of een kast fungeerde als kunstwerk. Hij noemde deze objecten ‘readymades’. Een keerpunt in de kunst. Maar misschien ook wel slim gezien, financieel dan?

6. Damien Hirst

Damien Hirst

Vergruist door de ene, geliefd door de andere. De Brit Damien Hirst zorgt altijd voor converse in de kunstwereld en daarbuiten. Hij is het belangrijkste lid van de Young British Artists. Saatchi is een grote fan. Misschien is Hirst wel meest bekend voor zijn ‘Mother and Child Divided’, een koe en haar kalf in twee gesneden. Een rottende kop van een koe omgegeven door vliegen moest verwijderd worden op een tentoonstelling omdat de bezoekers er misselijk van werden. Soms waagt hij zich aan videokunst. In ‘Country House’ zagen we dames met grote borsten rondlopen in wel erg korte T-shirts.

5. Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Vincent Van Gogh was geen Vrolijke Frans. Hij is bekend omdat hij zijn eigen oor afsneed in een depressieve bui. Pleegde uiteindelijk zelfmoord en liet meer dan 2000 topwerken achter. Hij wordt beschouwd als een postimpressionist. Vincent heeft zelf weinig genoten van zijn roem. Het enige schilderij dat hij verkocht tijdens zijn leven was De Rode Wijngaard. Een Belgische mecenas kocht twee tekeningen van zijn hand. De Zonnebloemen, Kerkje in Auvers, Slaapkamer in Arles, De Aardappeleters, Brug van Langlois, het zijn maar enkele van zijn kunstwerken. Zeker het van Gogh museum in Amsterdam bezoeken, de beste verzameling werken van zijn hand.

4. Gilbert & George

Gilbert & George

Deze twee heren Gilbert Proesch and George Passmore vormen een kunstenaarscollectief. Ze delen lief en leed, op professioneel vlak en in hun privéleven. Ze zijn bepaald niet onbesproken. Ze werden beroemd met hun performances (waarin ze dikwijls zelf een rol spelen) en grote fotowerken achter glas. Hun onderwerpen zijn steevast ‘origineel’. Dronkenschap, sperma, bloed, urine, uitwerpselen of braaksel die worden verheven tot kunst. Ook stevige kritiek op immigranten behoort tot hun beeldtaal. Sluit niet uit dat deze heren bestempeld worden als inspiratiebronnen voor de leden van de Young British Artists. Ze wonnen ook een Turner Prize en mochten de UK vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.

3. Andy Warhol

Andy Warhol
foto: Jack Mitchel

Deze artiest was op zijn hoogtepunt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij wordt beschouwd als de man achter de popart in de VS. Hij is vooral beroemd voor zijn vlakke contrastrijke schilderijen en zeefdrukken. Wie kent de Campbell’s soepblikken niet? Hij scoorde ook met zijn gestileerde zeefdrukken van onder andere Marilyn Monroe, Elvis Presley en Elizabeth Taylor. Warhol was ook de bezieler van The Factory, een kunsten/popcentrum waar iedereen met enige kunstzinnige ambities toegang tot had. Hij maakte ook 160 (!) films. Ze werden uiteindelijk niet allemaal uitgebracht wegens te expliciet.

2. Michelangelo

Michelangelo

Deze Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance. Een bijzonder figuur, sliep met zijn schoenen aan, at en dronk nauwelijks en was zelden geïnteresseerd in zijn persoonlijke hygiëne. Oeps. Zijn kunst was zijn alles. Als zesjarig jongetje deed hij al niets anders dan tekenen. In opdracht van de paus werkte hij aan de Sixtijnse Kapel in Rome. De schepping van Adam is prachtig. Zijn beelden David, Bacchus en Pietà zijn werkelijk schitterend. Michelangelo zag zichzelf eerder als beeldhouwer dan als schilder.

1. Salvador Dali

Salvador Dali

Een vat vol tegenstelling. Katholiek en agnostisch. Communistisch en fan van Franco tijdens de burgeroorlog. Mia Farrow kreeg ooit een dode muis in een doosje van hem. Hij betaalde de rekening in het restaurant soms met een tekening. Hij was bijzonder tevreden zichzelf te zijn. En dat maakte hij duidelijk aan de buitenwereld. Gelukkig laat hij ons een schat aan surrealistische kunst na: schilderijen en beelden, maar ook films, decors voor balletten en gedichten, essays en boeken. Ben je in de buurt van Figueras, zijn geboortedorp, bezoek zeker zijn museum!