Top 10 Extreme Kerstbomen

Kerst is pas echt compleet met een torenhoge kerstboom: dat idee krijg je althans als je het lijstje ziet met de meest extreme kerstbomen. Op de meest wonderlijke manier(en) weten mensen het kerstboomprincipe soms letterlijk om te toveren in een sprookje dat zich voor je ogen afspeelt. Met lichtjes, snoepgoed en vanzelfsprekend een hele lading kerstballen worden de meeste bomen verfraaid. In sommige bomen hangt nog meer dan dat, waar andere ‘kerstbomen’ helemaal geen takken hebben om de traditionele versiersels op te hangen. Extremere kerstbomen dan in deze lijst vind je niet, een overzicht.

10. Mexico: de reusachtige artificiële kerstboom

Meer dan 100 meter hoog is de gigantische kerstboom op de Reforma Avenue in Mexico City, de hoofdstad van Mexico. Het is de grootste kunstmatige kerstboom ter wereld. De boom wordt gesponsord door Pepsi Cola en dat is te zien. Wie zei dat er een echte boom moest komen tijdens kerstmis? De kunstmatige boom van Pepsi lijkt uitgerust met meer kleuren dan in de regenboog voorkomen. De schitterende lichtjes zorgen voor een prachtig schouwspel.

9. Legoland: de legokerstboom

Elk lijstje met extreme kerstbomen in niet compleet zonder de grootste legokerstboom van de wereld. Zowel in Legoland Californië als in Maleisië staan de bomen van meer dan 10 meter je op te wachten. Met meer dan 245.000 steentjes is de boom een flinke jongen. Benieuwd of de medewerkers van Legoland ’s nachts nog weleens wakker worden met kerstballen van lego in hun hand? Het trauma is waarschijnlijk nog wel te overzien. De grappige kerstbomen zijn echte publiekstrekkers.

8. Litouwen: de plasticflessenkerstboom

Een woord als ‘plasticflessenkerstboom’ wordt niet elke dag gebruikt, behalve dan in het kleine dorpje Kaunas in Litouwen. Daar hebben ze een enorme kerstboom weten te maken die uit gerecycled materiaal is vervaardigd, van Sprite flessen welteverstaan. Zo’n veertig duizend flesjes waren voldoende om de bijzondere kerstboom op te tuigen. Door er lichtjes in te doen ontstaat een wonderlijk effect. Nu vraag je je misschien af waarom er voor de Sprite flessen werd gekozen? Die waren al groen. Dat scheelt weer in de verfkosten.

7. Brazilië: gigantische drijvende kerstboom

In Rio de Janeiro is het goed toeven. Behalve de zon, zee en het strand heeft de kustplaats nog meer te bieden. In december is er namelijk elk jaar weer sprake van de drijvende kerstboom. Dit is de grootste drijvende kerstboom ter wereld, maar dat zal niemand verbazen. De ingenieuze constructie torent hoog boven het Rodrigo de Freitas meer uit, zo’n 80 meter boven de oceaanspiegel. Hoe de Brazilianen dat doen? Door een groot bewegend platform te bouwen waartegen het water naar beneden loopt. Met een paar lichtjes erbij heb je direct een plekje in het Guinness World Records boek bemachtigd.

6. Madrid: Pac-Man boom

Wie kent hem niet, het kleine happertje waar je vroeger urenlang achter de computer zat? Pac-Man is nog steeds erg populair en heeft zelfs een eigen kerstboom gekregen. In de Spaanse hoofdstad Madrid weten ze wel raad met de kerstgedachte. De kerstboom heeft een piramidevorm en wordt door LED verlichting tot leven gebracht. Pac-Man loopt zelf op en over de kerstboom, om puntjes te verzamelen en de spookjes te ontwijken. Het enige dat nog ontbreekt, lijkt een controller te zijn waarmee je het guitige mannetje zelf kunt besturen. Misschien iets om voor kerstmis te wensen?

5. Italië: de allergrootste

In Italië weten ze wel raad met kerstbomen. Daar weten ze elk jaar een werkelijk fabuleuze kerstboom op te tuigen. Met kilometers draden en felle lichten maken de inwoners van een bergdorpje op de berg Ingino, bij het stadje Gubbio, een bijzondere kerstsfeer te creëren. Zelfs de paus kwam een keer langs om de lichtjes te ontsteken. Dan moet je wel iets te bieden hebben, en dat hebben de inwoners van Gubbio ook. Op de gehele bergflank liggen de draden en lampen netjes in elkaar verstrikt. Het resultaat is een fantastisch schouwspel. De bergflank komt helemaal tot leven en het schijnt zelfs zo te zijn dat de astronauten uit het ISS, dat vierhonderd kilometer boven aarde zweeft, op een goede dag de lampjes kunnen zien. Door een spectaculaire lichtshow weg te geven, krijgt Gubbio elk jaar meer en meer bezoekers. Een vrolijke boel in de wintersportstad.

En ja, de boom in Italië is dus ook groter dan die grote kerstboom in Nederland, in Lopik op de Gerbrandytoren. De Italianen staan in het Guinness Boek, maar ze spelen wel een beetje vals met een boom op een berflank. De “Kerstboom” in Lopik is een echte staande boom van 372 meter hoog en die moet dus ook genoemd worden!

Lopik Kerstboom

4. Abu Dhabi: de duurste boom

Een kerstboom koop je normaliter voor een euro of 25-, tot 75,-, afhankelijk van de kwaliteit van de boom. In de Verenigde Arabische Emiraten wisten ze van gekkigheid niet wat ze met de oliedollars moesten doen. De kerstboom die in het Emirates Palace Hotel stond kostte maar liefst 11 miljoen dollar. Dat zijn een heleboel kleine kerstboompjes. Gelukkig heb je dan wel wat. De ongeveer veertien meter hoge boom is voorzien van de mooiste lampjes, kerstballen en natuurlijk een echte piek. Waarom moet de boom dan zo duur zijn? Dat komt doordat de versieringen uit een nabijgelegen juwelier komen. De gouden, zilveren en met diamanten ingelegde versieringen kosten gewoon nogal wat geld. Enkele van de meest gewilde diamanten hangen in Abu Dhabi aan de boom. Nadat de boom was opgetuigd boden de eigenaren van het hotel de gasten excuses aan: misschien was deze dure kerstboom toch iets teveel van het goede.

3. Verenigde Staten: grootste zingende kerstboom

Een van de mooiste bomen ooit ‘gebouwd’ door de mens. Deze bijzondere kerstboom staat in Muskegon, Michigan. Ongeveer rond kersttijd speelt zich een klein sprookje af in het anders zo duffe Muskegon. De boom is tussen de 20-25 meter hoog en bestaat uit erg veel mooie lichtjes. Daarnaast bestaat de boom vooral uit … mensen. Door ongeveer 300 studenten met zangtalent naast elkaar, rondom de boom te zetten – horizontaal en verticaal – krijg je een zeer speciaal effect. De liederen die worden gezongen in de kerk zijn werkelijk prachtig. Door enkele lichteffecten te gebruiken krijg je algauw het idee dat het hier meer om een toneelvoorstelling gaat dan om de kerstboom zelf. Een enerverende ervaring later ben je overtuigd: dit is echt heel gaaf.

2. Tsjechië: kerstboom op het oude plein

Praag Kerst

De Tsjechische hoofdstad Praag ligt er elke winter feeëriek bij. Dat komt niet alleen door de sneeuw, maar ook door de prachtige versieringen die her en der door de stad worden geplaatst. Duizenden Tsjechen vergapen zich in hartje winter dan ook aan de superbe boom op het Oude Plein. De exceptioneel hoge boom vangt behalve veel wind ook de nodige vogels die onverhoopt worden afgeleid door de schittering van de vele lampjes. Behalve de kerstboom die met allerlei versieringen zelf op een cadeautje lijkt, heeft het plein nog meer te bieden. Een oude kerstmarkt en wat sneeuwval maken het plein tot een van de mooiste plekken om je geliefde ten huwelijk te vragen. Misschien een ideetje?

1. Rockefeller Center boom

Rockefeller Center
gary718 / Shutterstock.com

Misschien wel de bekendste kerstboom ter wereld. In talloze films, series en vakantiekiekjes is de boom van Rockefeller Center te bewonderen. Hartje New York is de plek waar je wilt zijn tijdens de kerstviering. Duizenden Amerikanen en toeristen kijken vol bewondering naar de Noorse Spar die hoog boven het plein uittorent. Ondanks de aanwezigheid van talloze wolkenkrabbers weet de boom een majestueuze indruk te maken. Meer dan 30 meter hoog en volgehangen met de mooiste lampjes en ballen, valt deze boom van ver op. Het is een icoon geworden van de Amerikaanse kerstviering. Met meer dan 30.000 lichtjes heeft de Rockefeller boom trouwens ook een flinke energierekening.

[adsense]