Over de hele wereld vind je grotdorpen waar mensen woningen en gebedshuizen onder de grond hebben gemaakt. Een groot deel van deze grotdorpen is verlaten, maar er zijn vandaag de dag nog steeds meer dan 40 miljoen mensen die in een grotdorp wonen. Wil je weten wat de meest bijzondere grotdorpen ter wereld zijn? Lees dan verder, want je vindt het antwoord in deze top 10.

10. Guyaju

Guyaju1
Guyaju

De grotten van Guyaju worden ook wel de grootste doolhof van China genoemd. Het is een eeuwenoude woonplek die op ongeveer 92 kilometer van Peking ligt. Niemand weet precies wat de oorsprong van dit grotdorp is, aangezien er weinig informatie over te vinden is. De woning is gehouden uit de kliffen die over het dorp Zhangshanying uitkijken. In totaal heeft het complex meer dan 110 kamers, wat het het grootste grotdorp maakt dat ooit is ontdekt in China.

9. Matmata

Matmata
Matmata 2

Het grotdorp Matmata ligt in het zuiden van Tunesië. Hier wonen een aantal van de lokale Berbers in een traditionele ondergrondse woning, die ook wel een troglodyte genoemd wordt. Deze grotwoningen zijn gemaakt door een groot gat in de grond te graven. De wanden van dit gat worden vervolgens gebruikt als basis voor kamers. Deze bouwwerken komen je misschien bekend voor, want ze zijn te zien in Star Wars. Ze werden als filmlocatie gebruikt voor het huis waar Luke Skywalker met zijn oom en tante woonde.

8. Bamiyan

Bamiyan
Bamiyan2

In het midden van Afghanistan vind je grotdorp Bamiyan. Dit dorp is beroemd dankzij de twee gigantische beelden van Buddhas die in een klifwaren gehouwen. Toen deze beelden werden gemaakt in de zesde eeuw, waren het de grootste staande beelden van Buddha. Helaas zijn de beelden in 2001 vernietigd door de Taliban, die de het grotdorp Bamiyan gebruikten als wagenopslag. Nadat de Taliban werd weggedreven, kwamen lokale bewoners weer terug om de grotten als huis te gebruiken. De historische waarde van Bamiyan is groot, want aan de binnenzijde vind je veel geschilderde fresco’s die vaak eeuwenoud zijn.

7. Sassi di Matera

sassi di matera

In de oude stad Matera in het zuiden van Italië vind je de Sassi di Matera. De oorsprong van deze grotdorpen is prehistorisch, wat dit een van de eerste menselijke nederzettingen van Italië maakt. Het grootste deel van de huizen bestaat uit één ruimte die in de rots is gegraven. Tegelijkertijd lopen er straten over de daken van de verschillende grotwoningen. In de jaren vijftig woonden er nog mensen in de grotten, maar deze werden gedwongen verhuisd naar delen van de moderne stad.

6. Mesa Verde

Mesa Verde
Mesa Verde2

In het zuidwesten van de Amerikaanse staat Colorado ligt Mesa Verde. Het is een deel van het thuis van de Anasazi, een inheemse bevolking. Het is misschien wel een van de belangrijkste archeologische vondsten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Het grotdorp werd in de twaalfde eeuw gebouwd, waarbij er woningen werden gegraven in hoge kliffen. Deze huizen waren niet bepaald klein, want sommige hadden in totaal 150 kamers. Rond 1300 was het gebied alweer verlaten, maar de ruïnes van Mesa Verde zijn gelukkig goed bewaard gebleven.

5. Bandiagara

Bandiagara

Bandiagara2

DemarK / Shutterstock.com

De helling van Bandiagara is een klif van zandsteen die te vinden is in Mali. De klif is maar liefst 500 meter hoog en is gevuld met eeuwenoude grotwoningen. Hier woonden de Tellem, de oude bevolking van deze regio. Ze kozen een hoge plek om hun grotten uit het steen te houwen, zodat hun doden beschermd zouden zijn tegen overstromingen die veel voorkomen in de omgeving. Boven deze grotten ontstonden hele dorpen.

4. Vardzia

Vardzia

Vardzia2

In het zuiden van Georgië is de twaalfde-eeuwse nederzetting Vardzia te vinden. Dit grotdorp was een combinatie van een klooster en een dorp. De woningen werden gebouwd tijdens de heerschappij van koningin Tamar, met als doel om de inwoners te beschermen tegen de Mongolen. In totaal zijn er 600 appartementen in het grotdorp te vinden, dat maar liefst 13 verdiepingen hoog is. In het dorp is een kerk te vinden, een troonzaal en een complex irrigatiesystem. Je kon het complex alleen betreden door een geheime gang die bij de dichtstbijzijnde rivier ligt.

3. Kandovan

Kandovan
Kandovan2

De dertiende-eeuwse grotwoning Kandovan ligt in het oosten van Azerbeidzjan. Veel van de huizen in dit grotdorp hebben een kegelvorm, die waarschijnlijk is ontstaan door natuurlijke compressie van vulkanisch as. Wanneer je de grot van een afstand bekijkt, lijkt het net alsof je een grote termietenhoop ziet. Veel van de grotwoningen zijn twee tot vier verdiepingen hoog. Iedere verdieping heeft een andere functie, van leefruimte tot berging. Het harde materiaal van de grot zorgt ervoor dat de woningen erg koel blijven in de hete zomers.

2. Ortahisar

Ortahisar

Ortahisar2

Sunil Onamkulam / Shutterstock.com

Ortahisar vormt het centrum van verschillende dorpen in het midden van Turkije. Een van de meest opvallende elementen is het grote kasteel dat maar liefst 86 meter hoog is. Het kasteel had een strategische functie, maar werd ook als een belangrijke accommodatie gebruikt voor grote groepen mensen. Door de jaren heen is de buitenkant van het kasteel versleten, waardoor je de binnenkant steeds beter kunt zien. Inmiddels is het bouwwerk gerestaureerd en toegankelijk met een trap.

1. Uçhisar

Uçhisar

Uçhisar2

TavaS / Shutterstock.com

Uçhisar3

TavaS / Shutterstock.com

Uçhisar ligt niet ver van het vorige grotdorp op dit lijstje. Het dorp is te vinden op het hoogste punt in de regio, waarbij het kasteel kilometers ver te zien is. De grotten in het kasteel waren een tijd het dichtstbevolkte gebied van de regio. Door de jaren heen werd het bouwwerk minder stabiel door erosie, waardoor mensen het gebied verlieten. De laatste bewoners vertrokken in 1950. Vandaag de dag is het vooral mooi om Uçhisar te beklimmen, waarbij je van een spectaculair uitzicht geniet.