Ben jij fan van Roald Dahl? Dan heb je vast veel van zijn boeken gelezen. Een aantal daarvan is verfilmd. Ook zijn er toneelstukken van gemaakt. Vaak wijken de films af van de boeken. Voor zover bekend, zullen we die zeker meenemen in onderstaand lijstje.

10. 36 Hours (1965)

36 Hours

De film ’36 Hours’ is gebaseerd op het korte verhaal ‘Beware of the Dog’. Het betreft een van de eerste verfilmingen van Dahl’s werk. De film neemt ons mee naar het jaar 1944; toen werd een Amerikaanse officier, die op het punt stond om een missie te volbrengen, gevangen genomen door de Duitsers. Toen officier Pike bijkwam uit een coma – zo legde de Duitse arts hem uit – moest hij zoveel als mogelijk herinneringen benoemen. Op die manier wilde de arts zijn missie te ontrafelen. Zou dat hem lukken? De hoofdrol van Pike is gespeeld door James Gardner. Ook Eva Marie Saint en Rod Taylor zie je terug in deze film.

9. Charlie And The Chocolate Factory (2005)

Charlie And The Chocolate Factory

Het boek ‘Charlie And The Chocolate Factory’ is maar liefst twee keer verfilmd. De meest recente versie dateert van 2005. Op geniale wijze zette Johnny Depp Willy Wonka neer; hij roept zowel afschuw als ook medelijden op. Dat laatste wordt bewerkstelligt door het tonen van flashbacks uit zijn jeugd. Dan wordt duidelijk dat Willy Wonka een liefdeloze jeugd genoten heeft. In de eerdere verfilming, die op nummer twee staat, zien we dit niet terug. Natuurlijk is de moraal van het verhaal hetzelfde: leef eerlijk en oprecht, met respect voor andere mensen.

8. Esio Trot (2015)

Esio Trot

In de komedie ‘Esio Trot’ laat Dustin Hoffman zich van zijn beste kant zien. In de rol van meneer Hoppy is hij al jarenlang smoorverliefd op zijn onderbuurvrouw. Mevrouw Silver – gespeeld door Judi Dench – heeft er niets van in de gaten. Als Hoppy weer eens plaatsneemt op zijn balko om z’n onderbuurvrouw te begluren, hoort hij haar zeggen dat haar schildpad maar niet wil groeien. Daar kan meneer Hoppy iets mee: hij verzint een heel bijzondere toverspreuk! Of Silver’s liefde voor hem tot bloei komt, is nog maar de vraag.

7. Danny, The Champion Of The World (1989)

Danny the Champion of the World

In deze filmtitel herken je vast het boek ‘Daantje de wereldkampioen’ van Roald Dahl. Bijna 15 jaar, nadat het boek is verschenen, ging de verfilming in première. Tussen het boek en de film bestaan niet veel – noemenswaardige – verschillen. Het verhaal draait om Daantje. Op een zeker moment ontdekt hij dat zijn vader stroper is. ’s Nachts is geen fazant veilig voor hem! Ook Daantje’s opa was hier heel gedreven in. Daantje wil niet achterblijven; hij verzint een list om nóg meer fazanten te kunnen vangen. Even geniet Daantje wereldfaam…

6. The BFG (1989)

The BFG

Wist je dat Roald Dahl het boek ‘The BFG’ heeft geschreven voor zijn overleden dochter Olivia? Zij is op zevenjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van mazelen. Ongetwijfeld gunde hij haar een grote vriendelijke reus, die al haar vervelende dromen kon tegenhouden. Dat is precies waar het verhaal omgaat. In 1989 is het boek verfilmd; Mark Rylance speelde de hoofdrol. Er staat een tweede verfilming op de planning! Niemand minder dan Steven Spielberg houdt zich hiermee bezig. Deze film wordt komend jaar verwacht.

5. James And The Giant Peach (1996)

James and the Giant Peach

Bijzonder aan de verfilming van ‘James And The Giant Peach’ is dat hierin live-action acteerwerk is gecombineerd met stop-motion. Op het moment dat James de reuzenperzik betreedt, gaat de film over op stop-motion. Daarna – op het moment dat James met de door meeuwen voortgetrokken perzik naar New York reist – is er weer sprake van live-action. Deze wisselwerking staat garant voor bijzondere effecten! De film ‘James And The Giant Peach’ is genomineerd voor de volgende prijzen: een Saturn Award voor beste fantasiefilm, een Golden Satellite Award voor beste animatie/mixed media film én een Academy Award voor beste filmmuziek.

4. Fantastic Mr. Fox (2009)

The Fantastic Mr Fox

Ook ‘Fantastic Mr. Fox’ is gewaardeerd met diverse nominaties. Tijdens de prestigieuze uitreiking kregen de makers zowel een Oscar voor beste animatiefilm als ook een Oscar voor beste filmmuziek uitgereikt. Tot het team van stemacteurs behoorden George Clooney, Meryl Streep, Bill Muray en Jason Schwartzman. Zij hebben van deze geheel in stop-motion uitgevoerde animatiefilm een groot succes gemaakt!

3. Matilda (1996)

Matilda

De naam Mara Wilson staat symbool voor ‘Matilda’. Wat heeft dit meisje haar rol overtuigend neergezet. Ook Danny DeVito, die haar vader speelde, knalt van het scherm! Het is maar goed dat Roald Dahl de verfilming niet heeft gezien. Zo wijkt de film op een aantal punten behoorlijk af van het boek. Neem alleen de plaats van handeling; de film speelt zich af in de Verenigde Staten. Niet in Engeland. Om aan het gewenste aantal filmminuten te komen hebben de filmmakers vele scènes toegevoegd. Een goed voorbeeld is de scène met de pop van juf Engels. Bovendien toont Matilda’s moeder in de film meer gevoelens voor haar dochter dan in het boek.

2. Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971)

Willy Wonka and the Chocolate Factory

De makers van ‘Willy Wonka & The Chocolate Factory’, de eerste verfilming van ‘Charlie And The Chocolate Factory’, beschikten niet over de technieken die je in de tweede verfilming terugziet. Zo zijn de Oempa-Loempa’s gespeeld door acteurs met dwerggroei. Een ander verschil, dat is terug te voeren op de beperkingen van die tijd, zie je terug in de notenkamer. Hierin wonen geen eekhoorns, maar ganzen met gouden eieren. Overigens maakt dit de film niet minder interessant! Gene Wilder is volgens velen nog steeds de enige echte Willy Wonka.

1. The Witches (1990)

The Witches

Bij de start van de verfilming van ‘The Witches’ kon Roald Dahl zijn geluk niet op: Anjelica Huston zou één van de hoofdrollen spelen. Naarmate de verfilming vorderde, nam hij steeds meer afstand van de productie. Hij kon zich simpelweg niet vinden in het einde van de film. In tegenstelling tot het boek wordt Luke weer een mens. Meer dan eens is Dahl bij de entree van een bioscoop gaan staan om mensen aan te sporen vooral door te lopen! Niet veel later kwam hij te overlijden. Hij heeft niet meegemaakt dat Anjelica Huston drie grote prijzen in ontvangst heeft genomen.