Top 10 Films met Brad Pitt

Brad Pitt groeide in de jaren negentig uit tot een van de grootste filmsterren. Met zijn jongensachtige uitstraling veroverde hij de harten van miljoenen vrouwen. Toch maakte Pitt door de jaren heen veel onverwachte keuzes waardoor hij een veelzijdige carrière heeft met veel goede films. Wat zijn de tien beste films van Brad Pitt?

10. Thelma & Louise

thelma & louise

Brad Pitt viel voor het eerst op met zijn korte rol in Thelma & Louise (1991). In deze roadmovie van Ridley Scott slaan twee vriendinnen op de vlucht wanneer een van hen een verkrachter neerschiet. Onderweg komen ze J.D. (gespeeld door Brad Pitt) tegen, een vrolijke jonge man die Louise verleidt. De ochtend daarna blijkt J.D. een oplichter te zijn en is hij er met al haar geld vandoor gegaan. Wel heeft hij haar eerder handige tips gegeven over hoe je een overval moet plegen.

9. Kalifornia

Kalifornia

Al snel zou Pitt uitgroeien tot een sekssymbool. Waarschijnlijk was hij bang om altijd voor romantische rollen te worden gevraagd toen hij besloot om in Kalifornia (1993) te spelen. In deze roadmovie neemt een echtpaar dat onderzoek doet naar seriemoordenaars een asociale man en zijn kinderlijke vriendin mee op reis. De man ontpopt zich al snel als een gewelddadige psychopaat. Pitt leeft zich helemaal uit in zijn rol als de onbeschofte Early Gracy, met vies lang haar, baard en constant gerochel.

8. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Met zijn uiterlijk is Brad Pitt geknipt voor rollen van Amerikaanse helden en antihelden. In 2007 verscheen een ambitieuze Western over het leven van Jesse James die met zijn roversbende Amerika een tijd lang in de ban hield. Pitt speelt James als een rustige familieman die nadat hij in zijn rug werd geschoten uitgroeide tot een legende.

7. Moneyball

Moneyball

Moneyball (2011) is de verfilming van het waargebeurde verhaal rond de honkbalmanager Billy Beane (gespeeld door Pitt). Beane krijgt aan het begin van het seizoen te horen dat het budget omlaag gaat en een aantal sterspelers een andere club moet zoeken. Hij komt in contact met een economiestudent die beweert een nieuw systeem te hebben ontwikkeld waarmee spelers die op het eerste gezicht weinig opvallen op hun juiste kwaliteiten worden beoordeeld. Beane raakt gefascineerd door de aanpak, al lijkt deze in eerste instantie niet aan te slaan. Moneyball groeide uit tot klassieke sportfilm.

6. Inglourious Basterds

Inglourious Basterds

Pitt heeft gedurende zijn carrière vaak de rol van soldaat gespeeld. In Inglourious Basterds (2009) van Quentin Tarantino speelt hij Luitenant Aldo Raine, leider van een team soldaten dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa achter de gevechtslinies nazi’s gaat vermoorden. Dat doen ze met vol enthousiasme en met veel geweld. Zo kerft Pitt na een verhoor een hakenkruis in het voorhoofd van een soldaat zodat deze altijd als nazi zal worden herkend. Halverwege hun avonturen wordt het team ambitieus en besluiten ze om Hitler en de nazitop tijdens een bioscoopvoorstelling te vermoorden.

5. The Tree of Life

The Tree of Life

In The Tree of Life (2011) speelt Pitt weer een atypische rol. Een belangrijk deel van de film bestaat uit een portret van een Texaanse familie waar de hoofdpersoon (Sean Penn) aan terugdenkt. Zijn vader is een zwijgzame en autoritaire man met een kort lontje. Pitt is perfect als de stugge vader die eigenlijk veel van zijn zoons houdt maar ze ook wil voorbereiden op de teleurstellingen en hardheid van het bestaan.

4. 12 Monkeys

12 monkeys

12 Monkeys (1995) is de Amerikaanse remake van de Franse sciencefictionklassieker La Jetée. Bruce Willis speelt hierin de hoofdrol van tijdreiziger. In 2035 leven de overlevenden van een virusaanval ondergronds. Wetenschappers weten een manier te vinden om naar het verleden te reizen. Met de belofte van vrijlating krijgt men de crimineel James Cole zo ver om terug in de tijd te gaan om op deze manier meer informatie te verzamelen over het ontstaan van het virus. Bij aankomst wordt hij al snel gearresteerd en opgenomen in een psychiatrische kliniek waar hij Jeffrey Goines ontmoet, de gestoorde oprichter van de ondergrondse 12 Monkeys beweging die het virus wil loslaten op de wereld. Pitt maakte met een aantal zenuwtikken een onvergetelijk personage van Goines.

3. Snatch

snatch

Na het succes van Lock, Stock and Two Smoking Barrels kreeg Guy Ritchie de kans om voor zijn tweede film aan aantal Amerikaanse acteurs te strikken. Snatch (2000) volgt weer een aantal vreemde personages in de criminele onderwereld van Londen. Pitt steelt de show als de Ierse zigeuner Mickey O’Neil die gevraagd wordt om mee te doen aan een bokswedstrijd. Voorwaarde is wel dat hij in de vierde ronde knock-out gaat. O’Neil heeft echter andere plannen. In de film spreekt Pitt met een volstrekt onverstaanbaar dialect.

2. Se7en

se7en

Se7en (1995) zou de definitieve doorbraak betekenen van zowel Brad Pitt als regisseur David Fincher. In de naargeestige politiethriller wordt de jonge agent David Mills (Pitt) onder de hoede genomen van de inspecteur William Sommerset die bijna met pensioen gaat. Samen werken ze aan een reeks moorden die als thema de zeven doodzonden hebben. Al snel zijn ze een verdachte op het spoor. Of zijn arrestatie de zaak definitief oplost is maar de vraag.

1. Fight Club

fight club

Met hun tweede samenwerking creëerde Pitt en Fincher met Tyler Durden een van de bekendste filmpersonages van de laatste jaren. In Fight Club (1999) zoekt een saaie kantoorklerk (gespeeld door Edward Norton) naar een betekenisvol bestaan. Op een dag komt hij de charismatische Tyler tegen die indruk maakt met zijn cynische wereldbeeld. Wanneer hij thuis komt blijkt zijn huis te zijn ontploft. Uit wanhoop trekt hij bij Tyler in. Op een avond krijgen beide mannen ruzie en ontdekken ze dat elkaar aftuigen een prettig gevoel geeft. Hun herhaaldelijke gevechten trekken de aandacht van mannelijke omstanders. Al snel ontstaat de cultus van de Fight Club, ondergrondse clubs waar mannen onderlinge gevechten houden. Tyler heeft echter ambitieuzere plannen, zijn doel is om de hele consumptiemaatschappij te vernietigen.