Top 10 Films met Tom Cruise

Aan zijn gezicht kun je niet zien dat Tom Cruise al 30 jaar meedraait in de filmbusiness. Een spannend liefdesleven, een bezoek aan de scientology kerk én – met enige regelmaat – een botox injectie hebben een positief effect op zijn voorkomen.

10. Risky Business (1983)

Risky Business (1983)

In 1983 brak Tom Cruise door met zijn rol van Joel Goodsen in ‘Risky Business’. De scene – waarin hij in zijn ondergoed glijdend in beeld komt terwijl hij een liedje playbackt – kreeg navolging in vele series en in andere films. Joel Goodsen is een brave jongen; hij staat op het punt om toegelaten te worden tot Princeton. Als zijn ouders voor een aantal dagen weggaan, twijfelen ze er niet aan of hun zoon draagt zorg voor hun bezittingen. Ze zijn nog maar net weg, of het gaat mis. In de dagen – die daarop volgen – zet Joel alles op alles om de schade te beperken.

9. Minority Report (2002)

Minority Report

Dat Tom Cruise prima tot zijn recht komt in sciencefiction films, dat bewijst hij in ‘Minority Report’. In deze door Steven Spielberg geregisseerde film – die maar liefst 102 miljoen dollar heeft gekost – krijgen we een kijkje in de toekomst. We zien hoe de wereld eruit ziet in het jaar 2054. Volgens de makers verschilt het leven dan niet zoveel vergeleken met de tijd, waarin we nu leven. Wel maken we dan gebruik van futuristische transportmiddelen en wapens. Ook is de irisscan een veelgebruikt identificatiemiddel.

8. Mission Impossible Ghost Protocol (2011)

Mission Impossible Ghost Protocol

In alle delen van ‘Mision Impossible’ – waarvan ‘Mission Impossible Ghost Protocol’ het vierde deel is – speelt Tom Cruise de hoofdrol. Samen met zijn teamgenoten William Brandt en Jane Carter wordt geheim agent Ethan Hunt – gespeeld door Tom Cruise – afgerekend op een aanslag op het Kremlin. Het drietal zet een zoektocht in naar de echte dader. Dat zet hen op het spoor van Kurt Hendricks; een gek die een kernoorlog wenst uit te lokken. Vermeldenswaardig is dat ‘Mission Impossible Ghost Protocol’ is gewaardeerd met diverse Saturn Awards.

7. Collateral (2004)

Collateral

In ‘Collateral’ toont Tom Cruise zijn duistere kant. In deze film speelt hij de rol van Vincent, die – hetgeen later duidelijk wordt – een huurmoordenaar is. Om zijn plannen te voltooien, maakt hij misbruik van de ogenschijnlijk naïeve taxichauffeur Max. Het duurt niet lang voordat Max erachter komt dat hij rond rijdt met een slecht persoon op zijn achterbank! Als hij dan ook nog ontdekt dat de charmante advocate – op wie hij een oogje heeft – op de lijst van doelwitten staat, zet hij alles in het werk om Vincent te dwarsbomen.

6. Born on the Fourth of July (1989)

Born on the Fourth of July

‘Born on the Fourth of July’ is gebaseerd op de autobiografie van Ron Kovic. Samen met regisseur Oliver Stone bewerkte hij zijn verhaal tot een filmscenario. Het resultaat mag er zijn; deze film is gewaardeerd met onder meer twee Academy Awards én vier Golden Globes. In de film zien we hoe de jonge Ron ervan droomt om een held te zijn. Om die reden meldt hij zich aan bij het Amerikaanse marinierskorps. Als hij zwaargewond thuiskomt van de Vietnamoorlog, besluit hij om het roer om te gooien. Hij wil iedereen laten weten dat deze oorlog moet stoppen! Ondanks vele tegenwerking weet hij zijn boodschap onder de aandacht van de landelijke pers te brengen.

5. Magnolia (2000)

Magnolia (2000)

Met zijn rol in ‘Magnolia’ sleepte Tom Cruise een Golden Globe in de wacht. Meer concreet is ‘Magnolia’ onderscheiden met méér dan 15 prestigieuze filmprijzen. In deze film staan de thema’s vergeving en toeval centraal. We volgen de levens van negen mensen in San Fernando Valley. Hoewel het lijkt alsof ze elkaar niet kennen – de personages worden ook als op zichzelf staande individuen in beeld gebracht – zijn zij toch met elkaar verbonden. Dit wordt pas tegen het einde van de film duidelijk. In ‘Magnolia’ speelden ook Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman een rol.

4. A Few Good Men (1992)

A Few Good Men

‘A Few Good Men’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Aaron Sorkin. Hierin wordt duidelijk hoe groot de macht is, die hooggeplaatste officieren zich kunnen toe eigenen. Juist dit vermoeden sterkt Daniel Kaffee in zijn strijd om de waarheid boven tafel te krijgen. Zal hij erin slagen om aan te tonen dat kolonel Jessep het bevel – voor het uitvoeren van de fatale ‘code red’ – heeft gegeven? In dit militaire rechtbankdrama is ook een rol weggelegd voor Jack Nicholson, Demi Moore en Kevin Bacon.

3. Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire

In ‘Jerry Maguire’ zien we Tom Cruise samen met Renée Zellweger. Als hij wordt ontslagen, al zijn klanten hem niet meer lijken te kennen én zijn vriendin hun relatie verbreekt, besluit sportmanager Jerry Maguire om – samen met zijn voormalige collega Dorothy – zijn eigen bedrijf te starten. Ondanks al zijn inspanningen lukt het Jerry om slechts één klant – Rod Tidwell – te overtuigen van zijn kwaliteiten als sportmanager. Zal Jerry erin slagen om Rod’s carrière naar een hoger plan te tillen?

2. Rain Man (1998)

Rain Man

In de film ‘Rain Man’ vertolkt Tom Cruise de rol van Charlie Babitt. Als hij verneemt dat zijn vader – met wie hij al lang geen contact meer had – is overleden, haast hij zich naar Cincinnati voor de erfenis. Groot is zijn verbazing als hij daar verneemt dat het meeste geld gaat naar een broer, van wie hij het bestaan niet afwist. Charlie erft de Buick Roadmaster van zijn vader. In de hoop een deel van de erfenis van hem los te peuteren, haalt hij zijn broer Raymond op voor een reis. Tijdens dit avontuur realiseert Charie zich hoe materialistisch hij is ingesteld.

1. Top Gun (1986)

Top Gun

Samen met Anthony Edwards, Kelly McGillis en Val Kilmer schitterde Tom Cruise in de actiefilm ‘Top Gun’. Deze film maakte van Cruise een wereldster. Pete Mitchell – alias Maverick – is vastbesloten om in de voetsporen van zijn vader te treden. Het heeft er alle schijn van dat hem dit gaat lukken; Maverick mag een toonaangevende opleiding volgen, die van hem een toppiloot moet maken. Gedurende de opleiding wordt al snel duidelijk dat Maverick geen teamspeler is. Een ander feit – dat een succesvolle afronding in de weg staat – is zijn relatie met instructrice Charlie. Zal Maverick erin slagen om een zinvolle invulling van zijn toekomst te vinden?