Gokken, paardenrennen, pool en vooral poker zorgen voor spanning. Bovendien bezit de kaartspeler of biljarter die het hoofd koel houdt een charismatisch soort cool dat het goed doet in films. Geld, bluffen, schulden aflossen en afleidingsmanoeuvres: wat zijn de tien beste films over gokken?

10. California Split

California Split

California Split uit 1974 is een van Robert Altmans minder bekende films. In tegenstelling tot zijn meesterwerken houdt hij de cast klein. We volgen de doorgewinterde gokker Charlie (Elliott Gould) die een vriendschap start met de beginner Bill (George Segall). Bill raakt langzaam verslaafd aan gokken waarbij natuurlijk een flinke schuld hoort. Bill besluit om al zijn bezittingen te verkopen en met het overgebleven geld mee te doen aan een gerenommeerd pokertoernooi. Het zal tot een onverwachte conclusie leiden.

9. The Colour of Money

colour of money

The Colour of Money van Martin Scorcese is het intrigerende vervolg op The Hustler. Die film uit 1961 maakte van de jonge Paul Newman een ster. Meer dan twintig jaar later speelt hij een oude man die gestopt is met poolbiljart, al waagt hij nog steeds een gokje. Wanneer hij de getalenteerde Vincent (Tom Cruise) in actie ziet, overtuigt hij hem en zijn vriendin om samen op reis te gaan, zodat hij ze kneepjes van het vak kan leren. Maar Vincent is arrogant en een trage leerling. Bovendien heeft de oude vos zijn zinnen op een groter doel gezet. Hij heeft een comeback in gedachten.

8. Rounders

Rounders

Rounders kent een rare geschiedenis. De film met Matt Damon en Edward Norton was in eerste instantie een flop, maar dankzij de groeiende populariteit van Texas hold ‘em (een variant van poker) groeide het uit tot een klassieke kaartfilm. Mike (Damon) raakt al zijn geld kwijt tijdens een kaartspel met een Russisch maffialid. Hij concentreert zich op zijn rechtenstudie en belooft zijn vriendin dat het gokken tot het verleden behoort. Dan komt zijn jeugdvriend Worm (Norton) uit de gevangenis. Hij heeft nog een flinke schuld uitstaan. Samen besluiten ze om gokkend het geld te verzamelen. Daarbij komen ze een oude bekende tegen. Tegen de verwachting in is het einde van de film weinig moralistisch.

7. Hard Eight

Hard Eight

De eerste film van Paul Thomas Anderson (later bekend van Boogie Nights) is een ingetogen portret van een aantal personages in gokstad Reno. De doorgewinterde gokker Sydney (Philip Barker Hall) helpt de jonge John om de begrafenis van zijn moeder te betalen. Op weg naar Las Vegas leert hij hem de kneepjes van het vak en gedurende twee jaar zal hij uitgroeien tot zijn leerling. Maar Sydney wil John graag koppelen aan de jonge prostituee Clementine (Gwyneth Paltrow), wat een aantal vervelende consequenties zal hebben.

6. The Gambler

thegambler

The Gambler uit 1974 is een van de films die (losjes) gebaseerd is op het boek van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski, zelf lange tijd gokverslaafd. Axel (James Caan) is een universiteitsprofessor die geliefd is bij zijn studenten, de mooie Billie en zijn succesvolle familie. Niemand weet dat hij een schaduwbestaan als gokker leidt waarbij zijn schulden uit de hand dreigen te lopen. Natuurlijk probeert hij het geld voor de schulden in een sessie te winnen. Dat lijkt goed te gaan al zal het geld op een andere, geniepige manier in zijn bezit komen. In 2014 is er een remake gemaakt van de film met Mark Wahlberg in de hoofdro.

5. 21

21

Deze film uit 2008 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De getalenteerde student Ben Campbell wil naar Harvard, maar kan moeilijk het geld opbrengen. Zijn professor (Kevin Spacey) op MIT is onder de indruk van zijn gave voor wiskunde en vraagt Ben om mee te spelen in zijn blackjack (eenentwintigen) team. Samen ontwikkelen ze een methode van kaarten tellen waardoor ze kunnen winnen met blackjack en flinke winsten kunnen maken. Ze komen in het vizier van de genadeloze hoofd van beveiliging Williams (Laurence Fishburne) die fysieke waarschuwingen niet schuwt. Het zal Ben niet weerhouden om groot te scoren in zijn casino.

4. God of the Gamblers

God of the Gamblers

De eerste in een reeks actiekomedies rond de charismatische God of the Gamblers, Ko Chun (gespeeld door Chow Yun-Fat). In de typische stijl van Hong Kongfilms volgen we de avonturen van de meester-kaarter en een aantal van zijn minder bedeelde volgelingen. Natuurlijk aast een tegenstander op de faam van Ko Chun en daarbij zal hij gebruik maken van een bril die de onzichtbare tekens op kaarten zichtbaar maakt. Kaarten is nog nooit zo spannend en met zoveel beweging in beeld gebracht.

3. The Cincinnati Kid

The Cincinnati Kid

Steve McQueen speelt de titelrol van een jonge kaartspeler. Het is een klassieke gokfilm van het talent dat de gevestigde naam wil verslaan. Wanneer de veteraan Lancey Howard, ook wel The Man, een bezoek aan de stad brengt, wil The Kid zijn slag slaan. Ookal waarschuwt zijn vriend Shooter dat hij ooit compleet is ingemaakt door Howard. De confrontatie gaat tussen zes spelers. Een voor een vallen ze af, waarna een onvermijdelijk duel volgt.

2. The Sting

The Sting

Paul Newman en Robert Redford spelen de hoofdrollen van twee oplichters tijdens de Grote Depressie. Johnny Hooker (Redford) wil wraak nemen voor de moord op zijn partner. Hij roept de hulp in van de veteraan Henry Gondroff (Newman) die al jaren op de vlucht is voor de F.B.I. Al kaartend en gokkend weet het paar hun tegenstander tot razernij te brengen, terwijl ze steeds aan uit handen van de politie blijven. De film won een groot aantal Oscars waaronder voor het beroemde titelnummer.

1. The Hustler

The Hustler

Deze film uit 1961 is het portret van “Fast Eddie” Felson (Paul Newman) een getalenteerde poolspeler. Maar hij moet de trucjes van het vak nog leren en ondervindt een aantal nare tegenslagen, vooral wanneer zijn duimen na een potje worden gebroken. Zijn alcoholistische vriendin Sarah probeert hem uit het gokwereldje te krijgen, maar Eddie is vastberaden om vernederingen uit het verleden te wreken. Daar zal hij een flinke prijs voor moeten betalen. The Hustler is een stijlvolle film, die een rage zou veroorzaken voor pool. Het is ook een film die alle klassieke elementen van de gokfilm in zich draagt: verslaving, tegenslag, de grote eindstrijd en het wrange einde.