Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens of reizen naar de toekomst of het verleden mogelijk is. Maar niet getreurd, tot die tijd zijn er genoeg prachtige films die van tijdreizen een wonderbaarlijk avontuur maken. Wat zijn de tien beste tijdreisfilms?

10. The Time Machine

The Time Machine

Sciencefictionschrijver H.G. Wells schreef het beroemde boek The Time Machine over een uitvinder die naar de toekomst reist. In 1960 verscheen een redelijk getrouwe verfilming van deze klassieker. De tijdreiziger ontdekt dat de mens in twee verschillende rassen is geëvolueerd. Eerst ontmoet hij de vriendelijke maar passieve Eloi. Wanneer zijn tijdmachine wordt gestolen, lijkt dit het werk van Morlocks. Deze wezens leven ondergronds en komen alleen ’s nachts naar buiten om Eloi te vangen, als voedsel.

9. Bill and Ted’s Excellent Adventure

Bill and Ted’s Excellent Adventure

Twee niet al te snuggere scholieren krijgen hulp uit de toekomst bij hun geschiedenispresentatie. Om een goed cijfer te garanderen moeten ze met een tijdmachine drie historische figuren bezoeken om inspiratie op te doen. Bill en Ted ontmoeten al snel Napoleon en komen op een beter plan: hij kan goed als voorbeeld dienen tijdens de presentatie. Nadat ze hem thuis hebben afgeleverd gaan ze op zoek naar nog meer grootheden. Met hun komische timing weten ze zichzelf uit een aantal heikele situaties te redden.

8. Peggy Sue Got Married

Peggy Sue Got Married

Peggy Sue (Kathleen Turner) gaat met tegenzin naar de schoolreünie. Ze gaat scheiden van haar jeugdliefde en is bang dat iedereen haar hier de hele avond over gaat uithoren. Wanneer ze tot koningin van het feest wordt gekozen, valt ze van alle opwinding flauw. Om in 1960 wakker te worden. Peggy Sue besluit om haar leven weer op te pakken maar dit keer een aantal dingen anders te doen. Ondertussen maakt ze contact met de slimste jongen van de klas om er achter te komen hoe ze door tijd is gereisd en of er eigenlijk wel een weg terug is?

7. The Navigator: A Medieval Odyssey

The Navigator A Medieval Odyssey

Deze Australisch-Nieuw Zeelandse film uit 1988 is een echte cultklassieker. Tijdens de 14de eeuw wordt Engeland geteisterd door de pest. In een afgelegen dorp krijgt een jongen visioenen. Een groep dorpelingen besluit daarop in een nabijgelegen grot te graven naar koper om een kruis te maken dat hun zal beschermen tegen de ziekte. Al snel stuiten ze op een gang met een lange trap. Wanneer ze de trap beklimmen komen ze uiteindelijk in het Nieuw Zeeland van de 20ste eeuw terecht. Kunnen ze in deze wonderbaarlijke stad hun kruis misschien vinden?

6. Midnight in Paris

Midnight in Paris

Deze romantische komedie van Woody Allen vormt een zeer aparte tijdreisfilm. De Amerikaanse schrijver Gil (Owen Wilson) is met de familie van zijn verloofde op bezoek in Parijs. Op een avond loopt Gil peinzend over straat wanneer hij een oldtimer door de straten ziet rijden. De vrolijke inzittenden vragen of hij meegaat naar een feestje. Gil komt op deze manier terecht in de jaren twintig waar hij allemaal beroemde schrijvers en kunstenaars ontmoet.

5. 12 Monkeys

12 Monkeys

Terry Gilliam is een specialist in het maken van fantasierijke sciencefictionfilms. De tijdreisfilm 12 Monkeys (1995), dat gebaseerd is op de Franse korte film La jetée, werd een van zijn grootste successen. In 2035 leeft nog maar 1% van de wereldbevolking nadat in 1996 een dodelijk virus is verspreid. James Cole (Bruce Willis) wordt gedwongen terug te reizen in de tijd om achter de toedracht van de epidemie te komen. Hij arriveert echter zes jaar te vroeg en belandt tot overmaat van ramp in een psychiatrische inrichting. Daar zal hij een belangrijke ontdekking doen.

4. Primer

Primer

Primer maakte in eerste instantie naam vanwege zijn extreem lage budget van $7000. Regisseur en schrijver Shane Carruth speelt ook een van de twee hoofdpersonen die op een dag in hun garage een tijdmachine ontwikkelen in de vorm van een doos. Aangezien ze niet dom zijn, beginnen ze te speculeren op de aandelenmarkt. Maar hun persoonlijkheden verschillen ook waardoor een conflict op de loer ligt. Primer is een van puurste tijdreisfilms die de kijker dol draait omdat Carruth tijdreizen heerlijk complex maakt.

3. Groundhog Day

groundhog day

De sarcastische weerman Phil (Bill Murray) moet met veel tegenzin de jaarlijkse festiviteiten rond de verschijning van de bosmarmot verslaan. Op de terugweg van deze routineklus zorgt een sneeuwstorm ervoor dat Phil met zijn crew in het dorp moet overnachten waar Groundhog Day ten einde loopt. Wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt, komt Phil er snel achter dat de vorige dag opnieuw is begonnen. Het is het begin van een lange reeks herhalingen van Groundhog Day. Kan Phil een manier bedenken om de cirkel te breken?

2. Terminator 2: Judgement Day

Terminator 2 Judgement Day

In de eerste Terminator (1984) werd Sarah Connor achtervolgd door een cyborg (Arnold Schwarzenegger) die uit de toekomst was gezonden om te voorkomen dat ze een kind kreeg dat later zou uitgroeien tot verzetsleider. In het superieure vervolg uit 1991 is die zoon, John, daadwerkelijk geboren en uitgegroeid tot een rebelse tiener. Ook dit keer komt de cyborg een bezoek uit de toekomst brengen. Het opnieuw geprogrammeerde model moet de jongen beschermen voor de komende kernoorlog en een tweede cyborgmodel dat hen uit de weg probeert te ruimen. Tussen alle spectaculaire achtervolgingen bedenkt John een plan om met de kennis uit de toekomst de kernoorlog te voorkomen.

1. Back to the Future

Back to the Future

Back to the Future (1985) wist de bekendste ideeën van de tijdreisfilm te verfijnen tot een aanstekelijke avonturenfilm. De tiener Mary McFly houdt van gitaarspelen maar krijgt het niet voor elkaar in de schoolband te komen. Marty’s moeder is alcoholist en zijn vader kruipt voor een tirannieke baas. Op een avond wordt Marty door de excentrieke uitvinder Doc Brown gevraagd om naar een parkeerplaats te komen. Doc claimt een tijdmachine te hebben gebouwd in de vorm van een auto. Met die tijdmachine reist Marty naar 1955 waar zijn aanwezigheid al snel voor veranderingen zorgt. Zo wordt zijn moeder verliefd op hem, iets wat desastreuze gevolgen zal hebben, aangezien Marty dan zelf niet meer geboren wordt!