Top 10 Foo Fighters Liedjes

Nadat Kurt Cobain in 1994 zelfmoord pleegde, kon Nirvana onmogelijk blijven bestaan. Drummer David Grohl formeerde al snel een nieuwe band die hij Foo Fighters noemde, een term die in de Tweede Wereldoorlog vaak werd gebruikt voor ufo’s. Grohl nam zelf de zang voor zijn rekening en speelde vooral gitaar. Foo Fighters is in twintig jaar uitgegroeid tot een uiterst populaire liveband die vaak op grote festivals als headliner speelt. Wat zijn de tien beste liedjes van Foo Fighters?

foo fighters

Antonio Scorza / Shutterstock.com

10. White Limo

Het zevende album Wasting Light uit 2011 stond in het teken van een ruig geluid. Foo Fighters besloot om de plaat met alleen analoge apparatuur in de garage van David Grohl op te nemen. ‘White Limo’ is Foo Fighters op hun hardst, in plaats van een meezinger gaat hier om snelheid en energie. Om het punt nog wat kracht bij te zetten speelt Lemmy, zanger van de legendarische hardrockband Motörhead, een hoofdrol in de videoclip.

9. All My Life

‘All My Life’ (2003) was eigenlijk bedoeld als een instrumentaal nummer. Met enige moeite voegde Grohl zang toe en zowaar groeide het uit tot een groot succes, inclusief een Grammy voor Best Hard Rock Performance. Ook ‘All My Life’ kun je beschouwen als een antwoord op de meer radiovriendelijke gedaante van Foo Fighters. Ondanks de schreeuwen kan Grohl nooit zijn gevoel voor melodie echt verraden waardoor ‘All My Life’ helemaal in balans is.

8. Monkey Wrench

Met ‘Monkey Wrench’ van het tweede album The Colour and the Shape (1997) begint echt zoiets als een eigen Foo Fighters stijl te ontstaan. Het tempo is hoog, de riffs herkenbaar en de toon is, waarschijnlijk dankzij de hulp van Pixies-producer Gil Norton, lichter dan Nirvana. Dat laatste is overigens verraderlijk want ‘Monkey Wrench’ gaat over het einde van het huwelijk tussen Grohl en Jennifer Youngblood.

7. Learn to Fly

Ondanks de faam van Nirvana duurde het tot het derde album There Is Nothing To Lose (1999) dat Foo Fighters een Amerikaanse hit scoorde. Dat ‘Learn To Fly’ hitgevoelig is hoor je dankzij het catchy refrein direct. Ook de videoclip beviel goed. De band speelt tijdens een vlucht een aantal rollen waarbij Grohl als homoseksuele purser de show steelt.

6. My Hero

‘My Hero’ is een echte grunge-klassieker. Het nummer gebruikt veel dynamische verschillen, gruizige riffs en een slepend refrein. Inhoudelijk is ‘My Hero’ bijna zoiets als het themanummer van Foo Fighters, aangezien Grohl zich op het podium als een soort anti-held presenteert met een band zonder pretenties. Over het nummer stelt de zanger dat het over alledaags helden gaat in plaats van sport- of muziekidolen.

5. Walk

De tweede single van Wasting Light komt dicht in de buurt van het perfect Foo Fighters liedje. Het begint als een ballad maar eindigt als een uptempo rocknummer waarbij de groep heel zorgvuldig de intensiteit laat toenemen. Zoals wel vaker bij Foo Fighters lijkt de tekst te gaan over het overwinnen van tegenslagen. Ook ‘Walk’ kende weer een opvallende videoclip waarin Grohl eenzelfde figuur speelt als Michael Douglas in de film Falling Down.

4. Best of You

‘Best of You’ is tot nu toe de meest succesvolle single van Foo Fighters geweest (in Amerika is het de enige single van de band die een platinum-status heeft bereikt). In eerste instantie lijkt ‘Best of You’ weinig opvallend in vergelijking met de rest van het oeuvre. Maar vanaf het eerste refrein begint de groep op karakteristieke wijze de titel als een slogan langgerekt te herhalen wat tot een mooi emotioneel effect leidt. Echt een nummer waar je als band een concert goed mee kunt afsluiten.

3. The Pretender

De eerste single van Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) is een typische Foo Fighters rocker die begint als een classic rock ballad maar al snel omslaat. Echte Foo Fighters trucjes aanwezig, zoals een terugval in tempo om meteen weer door te knallen, het gebruik van contramelodieën en heel veel gitaarlagen. Ook al is Grohl iemand die zijn teksten bij voorkeur niet uitlegt, heeft hij The Pretender als een politiek nummer omschreven. Die politieke onrust is terug te zien in de videoclip waar de band wordt bedreigd door oproerpolitie.

2. I’ll Stick Around

‘I’ll Stick Around’, de twee single van Foo Fighters, zette de band in 1995 meteen op de kaart. De stijl van de riff en het refrein is nog onmiskenbaar terug te brengen tot Nirvana. Bovendien is het niet moeilijk om in de tekst een antwoord op de overleden Cobain te horen. Het mooiste komt dit tot zijn recht in de laatste minuut wanneer Grohl ook zoiets als een eigen stijl ontdekt en de melodie op emotionele wijze blijft herhalen. Soms zijn de eerste liedjes van een band gewoonweg de beste.

1. Everlong

‘Everlong’ staat op The Colour and the Shape en is een liefdesliedje al weet Foo Fighters dit als uptempo rocknummer enigszins te camoufleren. De videoclip groeide uit tot een klassieker met een scenario waarin Grohl door verschillende dromen loopt, eerst als ouderwetse punker met zeer opvallend kapsel en later in een nagespeelde scène uit de horrorfilm Evil Dead. ‘Everlong’ groeide uit tot een echte publieklieveling nadat de band een akoestische versie ontwikkelde en zo wordt het nummer vaak live gespeeld. ‘Everlong’ is een van drie Foo Fighters liedjes die in de Top 2000 is terug te vinden en zijn klassieke status wordt versterkt doordat het vaak is mee te spelen op rockgames als Guitar Hero en Rock Band.