Top 10 Beste Franse Films

Franse films zijn altijd een belangrijk alternatief geweest voor de Hollywoodfilm. De films zijn vaak origineel, artistiek en sexy. Bovendien is de schoonheid van Franse actrices legendarisch. Wat zijn de tien beste Franse films?

10. Subway (1985)

Subway (1985)

In de jaren tachtig kwam een nieuwe generatie filmers op die niet bang was voor het gebruik van actie, zonder het gevoel voor Franse stijl te verliezen. Luc Besson zou de meest succesvolle regisseur van de cinéma du look worden en uiteindelijk ook in Amerika naam maken. Het even stijlvolle als komische Subway was zijn grote doorbraak. Een vriendelijke dief wordt zowel door gangsters als de politie achtervolgd en vlucht naar een geheime wereld in de Parijse metro. De verveelde vrouw van de gangsterbaas (gespeeld door de oogverblindende Isabelle Adjani) helpt de dief om zijn grote droom, optreden met zijn band, voor elkaar te krijgen en tegelijkertijd aan zijn achtervolgers te ontsnappen.

9. Les quatre cents coups (1959)

Les quatre cents coups

Het indrukwekkende debuut van François Truffaut is een van de eerste Nouvelle Vague films. Eind jaren vijftig wilden een aantal jonge regisseurs een ander soort film maken met ruimte voor meer experiment en onderwerpen die jongeren interesseerden. Les Quatre Cents Coups is het verhaal van de ongelukkige tiener Antoine die zowel thuis als op school niet wordt begrepen. Elke keer als hij een uitweg denkt te vinden krijgt hij weer met een tegenslag te maken. Truffaut zou nog vier films maken over het verdere leven van Antoine.

8. Le salaire de la peur (1953)

Le salaire de la peur

Het ongemeen spannende Le Salair de la peur van Henri-Georges Clouzot is uitgegroeid tot een klassieker van het actiegenre. Een oliemaatschappij zoekt in een Zuid-Amerikaans gehucht naar vier mensen die twee ladingen dynamiet willen vervoeren om er een brandende oliebron mee te doven. Probleem is echter dat de enige route door een berggebied met onverharde wegen leidt. Bij elke schok kan de lading ontploffen. Yves Montand steelt de show als charismatische chauffeur die allerlei listen moet bedenken om deze helletocht te overleven.

7. Alphaville: une étrange aventure de Lemmy Caution (1965)

alphaville

Jean-Luc Godard was de grote leider van de Nouvelle Vague en in de jaren zestig verantwoordelijk voor een groot aantal innovatieve films als À bout de souffle en Week End. De vreemde sciencefictionfilm Alphaville is een van zijn origineelste films. De film volgt de missie van geheim agent Lemmy Caution die zijn vermiste collega in de futuristische stad Alphaville moet opsporen. Daarnaast moet hij de schepper van Alphaville doden en Alpha 60, de computer die al het leven in de stad controleert, vernietigen. Dat doet hij op een bijzonder manier.

6. Belle de Jour (1967)

Belle de Jour

Belle de Jour is waarschijnlijk de bekendste rol van Catherine Deneuve. In deze film van de Spaanse surrealist Luis Buñuel speelt ze een vrouw van een internist waarmee ze moeilijk lichamelijk contact kan maken. Als hij op werk zit, werkt zij als prostituee. Hierin kan ze al haar fantasieën kwijt. Maar hoe lang houdt ze haar nieuwe leven geheim? Door de soms droomachtige sfeer is het bovendien onduidelijk of ze haar dubbelleven niet compleet fantaseert. Provocateur Buñuel wist menig kijker te choqueren maar won ook een aantal belangrijke filmprijzen met deze Franse klassieker.

5. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)

amelie

Jean-Pierre Jeunet werd bekend dankzij dromerige films waarin vaak excentrieke personages spelen. Met Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain maakte hij de populairste Franse film in lange tijd. Hoofdrolspeelster Audrey Tautou veranderde in een klap in een wereldster. De jonge Amélie woont alleen in een appartement in de Parijse wijk Montmartre. Overdag werkt ze als serveerster in een café waar ze makkelijk mensen kan observeren. Vanwege haar neurotische ouders heeft ze een fantasiewereld ontwikkeld waarin ze zich vaak terugtrekt. Op een dag besluit ze met kleine dingen mensen gelukkig te maken. Dat lukt haar verbazingwekkend goed. Maar kan Amélie zelf wel gelukkig worden?

4. 37°2 le matin (1986)

37 2 le matin

De tweede film van Jean-Jacques Beineix werd beter bekend onder zijn internationale titel Betty Blue. De schijnbaar ambitieloze klusser Zorg woont in een strandhut. Zijn leven wordt overhoop gehaald door de energieke Betty met wie hij een wilde liefdesrelatie begint. Op een dag vindt Betty het manuscript van een door Zorg geschreven roman dat ze ademloos uitleest. Betty besluit dat ze samen in de grote stad zijn ambities moeten waarmaken en steekt de strandhut in de brand. Maar zoals Zorg als waarschuwt: “de wereld zit niet op ons te wachten.” Béatrice Dalle werd een icoon door Betty Blue, maar Beineix zou nooit het succes van de film evenaren en zich vooral toeleggen op het maken van documentaires.

3. L’Année dernière à Marienbad (1961)

lannee derniere a marienbad

Deze mysterieuze film van Alain Resnais houdt de gemoederen sinds 1961 bezig. Voor sommigen is het een van de grootste meesterwerken uit de filmgeschiedenis, voor anderen een onbegrijpelijke film. Tijdens een bijeenkomst in een prachtig hotel vertelt een man tegen een vrouw dat ze elkaar het jaar daarvoor hebben ontmoet. Zij ontkent dit echter. De rest van de film maakt sprongen in de tijd terwijl wordt ontrafeld of ze elkaar echt eerder hebben ontmoet. Een stijlvolle film die vaak de sfeer van een droom uitademt en daardoor een voorloper is van het werk van onder andere David Lynch.

2. Le Samouraï (1967)

Le Samouraï (1967)

Le Samouraï van Jean-Pierre Melville is een van de meest invloedrijke Frans films aller tijden. Veel misdaadfilms probeerden hierna eenzelfde soort stijl na te doen. De hoofdpersoon gespeeld door Alain Delon is een zwijgzame huurmoordenaar die alleen woont met als enig gezelschap een gekooide vogel. De huurmoordenaar zorgt ervoor dat zijn geliefde bij elke opdracht voor een waterdicht alibi zorgt. Zo kan het zijn dat hij bij een moord in een nachtclub door een aantal omstanders duidelijk wordt herkend. Dat is voor politie genoeg reden om er van overtuigd te zijn dat hij schuldig is. Zij beginnen zijn appartement af te luisteren en proberen zijn vriendin onder druk te zetten. Het leven van de huurmoordenaar raakt helemaal in de war wanneer hij zijn beloning ophaalt en in plaats daarvan wordt neergeschoten. Alleen als hij zijn hoofd koel houdt kan hij uit deze hachelijke situatie ontsnappen. Delon is cool, het geweld voor zijn tijd overdadig en de lange achtervolgingsscène in de metro superspannend.

1. Intouchable (2011)

Intouchable

Op de eerste plaats ook de nieuwste film van de lijst, Intouchable van regisseurs Olivier Nakache, Eric Toledano maakte in 2011 grote indruk, en was een wereldwijd succes. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Le Second Souffle van Philippe Pozzo di Borgo. De film gaat over Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee.

    1. varenka december 5, 2015
    2. G.Brands december 5, 2015
    3. 007 februari 27, 2018
    4. Anoniem juli 18, 2021

    Jouw Reactie?