Na alweer een succesvol jaar op gamegebied, met onder ander The Witcher 3 en Undertale, belooft 2016 veel moois. Want alle consoles vragen erom dat er optimaal gebruikt gemaakt wordt van hun haast oneindige mogelijkheden. Naar welke tien games kijken hardcore gamers uit in 2016?

10. For Honor

Ubisoft staat al jaren garant voor hoogstaande games. Met For Honor (PC, PS4 en Xbox One) doen ze een gooi naar de multiplayer vechtgame. Historische gevechten zijn al een tijd populair en For Honor speelt zich dan ook af in een middeleeuwse wereld. Je kunt uit ridders, Vikingen of samoerai kiezen en met een mengsel van strategie en bruut geweld deelnemen aan grootse veldslagen.

9. Quantum Break

Quantum Break is een third-person shooter game over een aantal personen die na een ongeluk het vermogen krijgen om de tijd te manipuleren. Geen enkele game komt zo dicht bij de vertelkunst van televisieseries. De game is exclusief voor de Xbox One en komt uit op 5 April 2016.

8. Dishonored 2

Dishonored (2012) was mooie fantasygame die de stemmen van een aantal bekende acteurs gebruikte. Corvo Attano keert terug als personage, maar dit keer kan het spel ook met de prinses Emily Kaldwin gespeeld worden. Verwacht weer veel duizelingwekkende gevechten met een bovennatuurlijk tintje in een prachtig vormgegeven wereld. Je vindt het spel in 2016 op PS4, Xbox One en PC.

7. Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex kreeg een opkikker met het populaire derde deel Human Revolution. Mankind Divided speelt zich twee jaar later af in een prachtige sciencefictionwereld waar je als speler vrijelijk doorheen kan bewegen. Deus Ex combineert verschillende gamegenres als RPG, shooter en adventure tot een spel waarin men zich echt kan verliezen. En zoals gebruikelijk kan men het verhaal met verschillende uitkomsten spelen. Deus Ex: Mankind Divided verschijnt op PC, PS4 en Xbox One.

6. Dark Souls 3

Dark Souls is een immens populaire actiegame met een duistere middeleeuwse setting. De wereld wordt overspoeld door allerlei demonische wezens, de een nog vreemder dan de ander. Dark Souls 3 gaat verder waar het epische deel 2 ophield en belooft weer minstens honderd uur spelplezier, waarbij nieuwe demonen het de speler flink lastig zullen maken. Ook Dark Souls 3 komt op de drie grote consoles uit.

5. Doom

Doom is een klassieker waarmee de multiplayer first person shooter een begrip werd. Het vierde deel is inmiddels al een tijd in de maak maar komt in 2016 eindelijk uit. De graphics en het geluid zijn door de jaren heen enorm verbeterd waardoor de nieuwe versie van Doom bloederiger en intenser is dan ooit te voren. De makers hebben zich aan de traditie gehouden en Doom heeft geen enkele verhaallijn. Dit is puur adrenaline, rennen door gangen en zoveel mogelijk monsters en zombies afknallen totdat je er zelf bij neervalt. Je vader speelde Doom op de PC en daar komen nu de PS4 en Xbox One bij.

4. No Man’s Sky

Wie van sciencefiction houdt, kijkt vol verlangen uit naar de release van No Man’s Sky. Spelers kunnen in het spel een compleet universum verkennen dat is gevuld met haast ontelbaar veel planeten. De planeten hebben hun eigen flora en fauna en spelers kunnen hun ontdekkingen toevoegen aan een gedeelde Atlas. Dankzij handel en upgrades is het mogelijk om met steeds grotere sterrenschepen dieper de ruimte te ontdekken. Ook al hebben gevechten een plaats in No Man’s Sky zal het gebruik van teveel geweld zich snel wreken. No Man’s Sky wordt gelanceerd op PS4 en PC.

3. Uncharted 4: A Thief’s End

De schatjager Nathan Drake is al drie delen lang de populaire hoofdpersoon van Uncharted. Je beweegt als Drake door een aantal hoofdstukken waarbij je zeer moeilijke missies moet volbrengen. Dit gaat gepaard met veel acrobatische toeren. Natuurlijk mogen een groot aantal wapens niet ontbreken. In A Thief’s End lijkt Drake rustig met pensioen. Totdat zijn dood gewaande broer opeens voor de deur staat en natuurlijk een nieuw avontuur volgt. A Thief’s End belooft in ieder geval een zeer intense en lange autoachtervolging waarbij oneliners heel kort voor afleiding zorgen. Uncharted 4: A Thief’s End komt exclusief voor PS4 uit.

2. Horizon: Zero Dawn

Na de succesvolle serie Killzone vond Guerilla Games het de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. Het resultaat is Horizon: Zero Dawn dat exclusief voor de PS4 werd ontwikkeld. Het spel is gesitueerd in een postapocalyptische wereld waar steden zijn verlaten en nog maar een paar stammen als jagers leven. Maar ze zijn niet alleen, mechanische dinosaurussen zijn de dominante levensvorm geworden. Hoofdpersoon is de vrouwelijke jager Aloy die de wezens moet uitschakelen zodat ze componenten kan gebruiken om te overleven. Met pijl en boog boek je soms resultaat maar vaak zul je listen en vallen moeten bedenken. Gameplay bestaat niet alleen uit actie en is gericht op het zoeken naar originele oplossingen want je krijgt geen tutorial bij Horizon: Zero Dawn. Naast missies kun je door de groots opgezette wereld zwerven waarbij veel aandacht is besteed aan klimaat en de cyclus van dag en nacht.

1. Far Cry Primal

Far Cry is een langlopende serie first person shooters. Het origineel begon als het avontuur van een ex-commando in de huidige tijd. Met een aantal spin-offs heeft Ubisoft de formule op speelse wijze veranderd. Maar zo radicaal als Far Cry Primal is de verandering nog niet eerder geweest. In Primal is geen ruimte voor geweren en moderne wapens want het speelt zich af in het Stenen Tijdperk. Primal vormt een open wereld waarin wilde dieren als sabeltandtijgers en mammoets rondlopen. Als de ongewapende jager Takar moet je jezelf zien op te werken tot stammenleider. Het hanteren van primitieve wapens zal een uitdaging zijn voor gamers die gewend zijn om alleen te schieten. Daarnaast zijn er uitdagingen als het bouwen van vuur en de mogelijkheid om wilde dieren te temmen. Een mooi avontuur voor de bezitters van PC, Xbox One en PS4.