Wie aan games denkt, is geneigd om te kijken naar de grote game-studio’s in de Verenigde Staten. Het is gemakkelijk om over het hoofd te zien dat er ook in Nederland uitstekende games worden gemaakt. Sterker nog: van sommige games wist je misschien niet eens dat ze uit Nederland komen. De meeste games worden namelijk gericht op een internationale markt en zijn dus Engelstalig. Hieronder volgt een top tien van games van Nederlandse bodem: grote, kleine, oude en nieuwe titels, maar allemaal uit ons eigen landje en steengoed.

10. Proun (Joost van Dongen)

proun

Proun is een racespel voor de PC dat eruit ziet als een abstract schilderij. Met steeds hogere snelheden vlieg je langs een ronde kabel door een landschap van felgekleurde geometrische vormen. Er is geen boven en onder, enkel de kabel waar je omheen draait in een poging om de snel op je af komende obstakels te ontwijken. Je kunt Proun in je eentje spelen, waarbij je wereldwijde highscores probeert te verbeteren of die van jezelf: het is zelfs mogelijk om tegen ‘spookbeelden’ van al je vorige pogingen te racen. Een andere optie is de 4 speler splitscreen modus waarmee je met vier mensen op één scherm kunt spelen. Een op het eerste gezicht simpele, maar erg verslavende game.

9. Fingle (Game Oven)

Fingle

Op zoek naar een nieuwe manier om iemand te versieren? Nodig ze uit voor een spelletje Fingle. Je zou Fingle kunnen beschrijven als digitaal Twister voor je vingers, maar waar Twister draait om hilarisch over elkaar heen vallen, is Fingle een stuk intiemer. Twee spelers mogen elk één hand gebruiken om een aantal blokjes over het scherm naar het bijbehorende doelwit te slepen. De levels zijn zo ontworpen dat het onvermijdelijk is om elkaar aan te raken en hoe verder je vordert, hoe intiemer (en lastiger) het wordt. Kortom: een spel dat je niet zomaar met iedereen kan spelen!

8. Swords & Soldiers (Ronimo Games)

Swords & Soldiers

Swords & Soldiers is een sidescrolling strategiespel vol humor. Speel als de Vikingen, Azteken of Chinezen, die er niet alleen anders uitzien maar ook een heel verschillende speelstijl hebben. De basis is simpel: maak soldaten bij je eigen kasteel, waarna ze uit zichzelf naar het kasteel van de ander lopen om dat te vernietigen… als ze niet onderweg door de tegenstander verslagen worden. Iedere factie heeft unieke units en spreuken die je slim moet inzetten om te winnen. De game is verkrijgbaar voor PC, Playstation, Wii en mobiele apparaten en in de meeste versies is naast de drie singleplayer-campaigns ook een multiplayer optie beschikbaar.

7. Jazz Jackrabbit (Orange Games)

Jazz Jackrabbit

Nederland is niet nieuw op de gamemarkt: het populaire Jazz Jackrabbit uit 1994 en het vervolg uit 1998 zijn hier een goed voorbeeld van. Als de felgroene haas Jazz ren je in hoog tempo door kleurrijke levels, verzamelt bonussen en schiet vijanden neer met een groot aantal verschillende wapens. Doel is in het eerste deel om de hazenprinses Eva Earlong te redden van de kwade schildpad Devan Shell; in het tweede deel heeft deze zelfde boosdoener de trouwring gestolen. Deel twee introduceerde het nieuwe personage Spaz, en in een uitbreiding Lori; je kunt dan ook met meerdere spelers spelen, zowel samen als tegen elkaar.

6. Reus (Abbey Games)

reus

In de recente god-game Reus beïnvloed je de wereld door de handen van vier machtige reuzen. Je hebt controle over planten, dieren en het landschap zelf. Het enige wat je niet in handen hebt is de mensheid. En daar zit de uitdaging, want het doel van het spel is om een balans te creëren tussen natuur en mensheid. Zorg dat de mensen kunnen overleven, door ze te beschermen en ze te helpen om aan voedsel te komen. Maar geef ze ook niet teveel, want dan kan hun hebzucht de overhand krijgen en worden ze een dreiging voor elkaar, de natuur, en de reuzen zelf… Reus heeft een interessante 2D stijl met een perspectief dat niet vaak gezien wordt in god-games en een unieke, uitdagende gameplay.

5. A2 Racer (Davilex)

a2 racer

Als je het hebt over Nederlandse games, mag deze klassieker ook niet ontbreken. De titel behoeft eigenlijk geen extra uitleg: in A2 Racer race je met een auto over de A2 van Maastricht naar Amsterdam. In een geheime, illegale race bovendien, dus behalve dat je je tegenstanders voor moet blijven en onschuldige voorbijgangers ontwijken (of overhoop rijden), is het ook zaak om uit de buurt van de politie te blijven. Het oorspronkelijke spel werd uitgebracht in 1997, maar er zijn sindsdien vele opvolgers uitgebracht. Er zijn bovendien Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse versies gemaakt die zich op de snelwegen van die desbetreffende landen afspelen. A2 Racer is niet het meest soepel lopende spel, met een aantal bugs en glitches, maar vele gamers hebben er mooie herinneringen aan overgehouden.

4. Toki Tori (Two Tribes)

toki tori

In de puzzel platformer Toki Tori speel je een kuiken dat op zoek is naar de gestolen eieren van zijn ongeboren broertjes en zusjes. Met behulp van een beperkt aantal verschillende tools moet je op een slimme manier elk level proberen door te komen voordat de timer op nul staat. Tools variëren van een bruggenbouwer tot de ’telewarp’ waarmee je door muren heen kunt teleporteren en de Freeze-o-Matic waarmee je monsters kan bevriezen. De oorspronkelijke versie van Toki Tori werd uitgebracht voor de Gameboy Color in 2001, hoewel je kunt zeggen dat het spel al eerder ontstaan is: de basis van het spel komt van de voorganger Eggbert in Eggciting Adventure, in 1994 gemaakt door deels dezelfde ontwerpers. Inmiddels zijn er vele remakes gemaakt voor Wii, iPhone, PC en Playstation. Een tweede deel voor Wii en PC is recent uitgebracht.

3. Ridiculous Fishing (Vlambeer)

Ridiculous Fishing

In de Nederlandse game-wereld kun je eigenlijk niet om Vlambeer heen. Sinds de oprichting in 2010 hebben ze al een groot aantal zeer goed ontvangen arcade games uitgebracht. Ridiculous Fishing is een remake van hun allereerste game Radical Fishing. Zoals de titel zegt, draait het spel om vissen… maar verwacht niet dat je rustig zit te wachten met een hengeltje. Het spel bestaat uit drie fases. Eerst laat je je vislijn zakken, waarbij je probeert alle vissen te ontwijken. Zodra je een vis te pakken hebt, schiet je lijn namelijk weer terug naar boven en is het juist de bedoeling om zoveel mogelijk vissen bij elkaar te verzamelen. Eenmaal boven vliegen de vissen de lucht in en schiet je ze neer voor ze weer in het water belanden. De gevangen vissen leveren geld op en met dat geld koop je upgrades om de volgende keer nog meer vissen te vangen. Door het grote aantal upgrades, locaties en vissoorten duurt het wel even voor je bent uitgespeeld.

2. Killzone (Guerrilla Games)

Killzone

Guerrilla Games is het grootste Nederlandse gamebedrijf en Killzone hun grote titel. De hoofdserie van de first person shooter games bestaat inmiddels uit drie delen en er zijn ook meerdere Killzone-games buiten die trilogie om. De Playstation games spelen zich af in een tijdperk van ruimte-kolonisatie waarin de Interplanetary Strategic Alliance in oorlog is met het Helghast Empire. Aan de speler de taak om als soldaat van de ISA zijn thuisplaneet te bevrijden en de Helghasts te verslaan. Hiervoor beschik je over verschillende wapens, waarvan je er op ieder moment twee bij je kan dragen (of drie in Killzone 3). Het spel kan ook in online multiplayer gespeeld worden in een aantal verschillende game modes.

1. Overlord (Triumph Studios)

overlord

In de meeste games ben je een good guy met de missie om de wereld te redden, of in ieder geval een deel ervan. Overlord draait de rollen om: als evil overlord is het je taak om dorpelingen te onderwerpen, jonkvrouwen te ontvoeren en helden te verslaan. Dit doet een machtige overlord natuurlijk niet zelf: daar heb je je minions voor. Het belangrijkste (en tamelijk originele) gameplay-element van Overlord is dan ook het aansturen van deze kletsende en relschoppende bende wezentjes, die in vier kleuren bestaan met elk unieke eigenschappen. Je loopt rond met de overlord vanuit een third person perspectief, en van daaruit geef je de minions opdracht om tegenstanders aan te vallen, artefacten mee te nemen, deuren open te maken en een heleboel rotzooi te trappen in de landen van gulzige halflingen, melancholische elfen en hebzuchtige dwergen. Er zijn twee delen van het spel uitgebracht en twee spin-offs.