De eerste Batman-strip, getekend door Bob Kane, verscheen al in 1939. Overdag is hij Bruce Wayne, verwende miljonair. Wanneer de avond valt, verandert hij echter in Batman, de als vleermuis verklede superheld die misdaad bestrijdt. Aangezien hij geen bovennatuurlijke krachten heeft en door zijn eigen demonen wordt achtervolgd, is Batman uitgegroeid tot een tijdloze superheld. Bijna iedere kent wel een Batman film, maar wist je dat er ook vele animatiefilms gemaakt zijn met Batman in de hoofdrol? Wij zetten de beste tien voor je op een rij.

10. The Batman Superman Movie: World’s Finest (1997)

world's finest

In veel geanimeerde Batman films is ook Superman van de partij. Voor wie een fan is van de originele animatieseries is “World’s Finest” uit 1997 een must-watch. Net als de serie is de film in de stijl van Bruce Timm en met de herkenbare stemmen van Kevin Conroy, Mark Hamill en Tim Daly.
Nadat de Joker en Lex Luthor samenwerken, moeten The Caped Crusader en de Man of Steel dit ook doen om hun kwaadaardige plan te dwarsbomen en Superman te redden.

9. Batman: Return Of The Caped Crusaders (2016)

return of the caped crusaders

In de jaren ’60 speelde Adam West Batman als een luchtige misdaadoplosser. De serie was campy en vol en moralistische oneliners (en we moeten natuurlijk de tekstballonnetjes met piewww en poooowww niet vergeten). Heel anders dan de zwaarmoedige Batman die we tegenwoordig kennen. Wie fan is van de oude Batman moet zeker kijken naar de animatiefilm “Return Of The Caped Crusaders”.
In de film moeten Batman en Robin de plannen van de klassieke schurken Joker, Riddler, Penguin en Catwoman dwarsbomen. Dingen nemen echter een vreemde wending wanneer Batman een plotselinge persoonlijkheidsverandering heeft. Verwacht dus een film met oubollige conversaties, gekke plots die zo in de oude tv serie hadden kunnen zitten, oftewel een erg leuke nostalgie-reis.

8. Killing Joke (2016)

killing joke

Alan Moore’s The Killing Joke is een van de meest geliefde comics van Batman. Met zulk bronmateriaal, de terugkomst van geliefde stemacteur Mark Hamill en een “R” rating moest dit dus wel de beste geanimeerde Batman film ooit worden. De film stelde helaas teleur. De openingsproloog was zeer controversieel en deed weinig recht aan het karakter van Batgirl. Bovendien doet de film weinig om recht te doen aan de prachtige tekeningen van Brian Bolland in het originele boek, waardoor velen zich afvroegen of het tijd was om de algehele stijl van DC-animatie bij te werken.

7. Batman: Year One (2011)

batman year one

Batman: Year One van Frank Miller wordt door vele fans gezien als het best oorsprongsverhaal van Batman. Veel van de elementen uit deze graphic novel zijn dan ook terug te zien in Christopher Nolan’s Batman Begins (2005).
De animatiefilm Batman: Year One is zeer getrouw aan het bronmateriaal en is dan ook een goede start voor nieuwe kijkers om bekend te worden met hoe Bruce Wayne de Batman is geworden.

6. Batman: Gotham By Gaslight (2018)

Batman Gotham By Gaslight

De comic van Gotham by Gaslight is maar een zeer kort verhaal. In de film zijn de makers dan ook zo vrij geweest om extra verhaallijnen toe te voegen. Met succes, de extra’s leiden niet af van het centrale verhaal maar zorgen voor extra diepgang. In Gotham by Gaslight volgen we Batman in de Victoriaanse tijd wanneer hij jaagt op niemand minder dan de beroemde seriemoordenaar Jack the Ripper. Ook Robin en Catwoman zijn van de partij.

5. Batman Beyond: Return of the Joker (2000)

batman beyond

Deze animatiefilm uit 2000 speelt zich af in hetzelfde universum als het veel geprezen Batman: The Animated Series. Het is de toekomst en Bruce Wayne is eindelijk met pensioen gegaan. Maar Batman blijft noodzakelijk dus zoekt hij een opvolger. De tiener Terry McGinnes moet het opnemen tegen The Joker die toch weer is teruggekeerd naar Neo-Gotham en Bruce wil niet dat Terry het tegen hem opneemt. Maar is het wel de echte Joker? In de eerste release was veel geweld uit de film geknipt al is de originele versie inmiddels ook verschenen.

4. The Lego Batman Movie

The Lego Batman Movie

Het bekendste en kindvriendelijke geanimeerd Batman-avontuur is natuurlijk ‘The Lego Batman Movie’. De Deense blokjesbouwer gooit sinds 2006 Batman-sets op de markt. De kleine vleermuisman (met de indrukwekkende stem van Will Arnett) mocht dus niet ontbreken in ‘The Lego Movie’ uit 2013. Vier jaar later kreeg hij met ‘The Lego Batman Movie’ een succesvolle solofilm. Batmans Lego-avontuur is een festijn van hilarische verwijzingen naar eerdere live-actionfilms en pientere toespelingen op de popcultuur.

Zo spreekt Billy Dee Williams, openbare aanklager Harvey Dent uit Tim Burtons ‘Batman’, booswicht Two-Face in en toetert de Batmobile de theme song van de cultfilm uit 1966. Toch gunde de Academy ‘The Lego Batman Movie’ in 2018 niet eens een Oscarnominatie. Een onbegrijpelijke beslissing in het jaar waarin mindere goden als ‘The Boss Baby’ en ‘Ferdinand’ wél meedongen naar het beeldje voor beste animatieprent.

3. Batman: Under the Red Hood (2010)

Batman Under the Red Hood

De DC Universe Animated Series bestaat uit een reeks geanimeerde films over beroemde superhelden. Ook aan Batman zijn een aantal films gewijd. Under the Red Hood wordt over het algemeen gezien als het hoogtepunt vanwege de goed gekozen donkere toonzetting. Jason, de tweede Robin die als handlanger van Batman fungeert, valt in handen van The Joker. Voordat Batman hem kan redden wordt Robin bij een explosie gedood. Vijf jaar later wordt Gotham geteisterd door een nieuwe slechterik: de Red Hood. Batman zet de achtervolging in maar lijkt iets te herkennen aan de Red Hood.

2. Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Batman Mask of the Phantasm

Batman: Mask of the Phantasm is de filmversie van de succesvolle televisieserie Batman: The Animated Series die in de jaren negentig een zeer stijlvolle en donkere versie van de avonturen van Batman presenteerde. De belangrijkste stemacteurs, waaronder Mark Hamill als The Joker, doen ook mee aan de film. Andrea Beaumont, een ex van Bruce Wayne, keer na jaren terug in Gotham City. Tegelijkertijd begint een nieuwe gemaskerde held de belangrijkste misdadigers van de stad uit te schakelen. Hier krijgt Batman de schuld van en dus moet hij zijn naam zien te zuiveren terwijl Bruce Wayne worstelt met zijn liefdesleven.

1. Batman: The Dark Knight Returns (2012)

Batman The Dark Knight Returns

In 1986 verscheen het vierdelige The Dark Knight Returns van Frank Miller. Deze strips zorgde voor een hernieuwde interesse in Batman dankzij een rauw verhaal over een oude en verbitterde Bruce Wayne die nog een keer terugkeert als superheld en zo in conflict komt met Superman. In 2012 en 2013 verscheen eindelijk een zeer getrouwe geanimeerde versie van The Dark Knight Returns die tot een van de grimmigste films over Batman behoort.