Kruispunten zijn er in allerlei soorten en maten. Van een voorrangskruispunt met haaientanden tot turborotondes en enkelstrooksrotondes. Maar wat zijn eigenlijk de drukste en gevaarlijkste kruispunten ter wereld? Wij hebben een top 10 voor je samengesteld.

10. Nanpu Bridge Interchange – Shanghai

Nanpu Bridge Interchange

De Nanpu Bridge is een indrukwekkend bouwwerk in Shanghai. De constructie heeft wel wat weg van een achtbaan, met zijn cirkelvormige oprit en aanbruggen. De brug verbindt het oude stadsdeel Pixu met het nieuwe stadsdeel Pudong. De brug is 8.346 meter lang, met een vrije overspanning van 423 meter. Er zijn in totaal 7 rijstroken, waarop een maximumsnelheid van 40 km/uur geldt. De brug staat bekend als één van de drukst gebruikte verbindingen over de Huangpu Jiang, en wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer.

9. Judge Harry Pregerson Interchange – Los Angeles

Judge Harry Pregerson Interchange

Remi Jouan/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Judge Harry Pregerson Interchange is een knooppunt in de buurt van de wijken Athens en Watts in Los Angeles. Dit kruispunt staat bekend als één van de meest ingewikkelde kruispunten van de wereld. Dat komt omdat het verkeer in alle richtingen mag afslaan. De brug is 40 meter hoog en is in 2015 gebruikt voor de openingsscène van de film ‘La La Land’. Hiervoor werd de brug één weekend afgesloten.

8. Het Keizer Karelplein – Nijmegen

Keizer Karelplein

Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is al jaren de meest verkeersonveilige plek van Gelderland. Dit verkeersplein ligt vlak bij het centrum van Nijmegen en is vernoemd naar Karel de Grote. Op het plein komen zes straten uit: de Van Schaeck Mathonsingel, Nassausingel, Bisschop Hamerstraat, Oranjesingel, St. Annastraat en de Graafseweg. Het is een knooppunt dat de doorstroom van verkeer door Nijmegen bemoeilijkt. Er is geen rijstrookmarkering op het plein. Dit levert regelmatig gevaarlijke situaties op. Als je regelmatig over dit plein moet rijden, dan is het misschien wel verstandig om in plaats van de goedkoopste autoverzekering voor een allriskverzekering te kiezen.

7. Place Charles de Gaulle – Parijs

Place Charles de Gaulle

De Place Charles de Gaulle, oftewel Place de l’Étoile, is een plein in Parijs. Op dit plein staat de Arc de Triomphe en er komen 12 straten op uit, wat zorgt voor ontzettend veel verkeer en chaotische situaties. De verkeerscirculatie rondom het plein is zelfs zo druk, dat er tussen de verschillende verzekeraars een ‘knock-for-knock agreement’ is afgesproken. Dat houdt in dat iedere verzekeraar alleen de schade van zijn eigen klanten betaalt. Het is levensgevaarlijk voor voetgangers om over te steken. Voetgangers die naar de Arc de Triomphe gaan moeten daarom gebruik maken van de voetgangerstunnel die onder het plein doorloopt (van het metrostation).

6. Gevlochten haarlemmermeeraansluitingen – meerdere locaties

Gevlochten haarlemmermeeraansluitingen

Een gevlochten haarlemmermeeraansluiting , oftewel een ‘Diverging Diamond Interchange (DDI)’, is een toegepaste vorm van een haarlemmermeeraansluiting. Deze constructie wordt gebruikt om een autosnelweg aan te sluiten op een lokale weg. Aangezien het verkeer op de lokale weg aan de linkerkant moet rijden, zorgt dat soms voor verwarring bij de automobilisten. Hierdoor ontstaan er ongelukken. Een aantal voorbeelden van gevlochten haarlemmermeeraansluitingen zijn: de tijdelijke situatie bij de aansluiting Leiden (A44 afrit 8 met N206 Plesmanlaan), twee aansluitingen in Frankrijk (bij Rijsel en vlakbij Versailles) en in Amerika (American Fork in Utah).

5. Shibuya Crossing – Tokyo

Shibuya Crossing

Het drukste kruispunt in de wereld ligt in Tokyo: Shibuya Crossing. Het beroemde kruispunt ligt in het centrum van de wijk Shibuya, vlak bij het treinstation Shibuya Station. Dit is één van de grootste stations van Tokyo, samen met Ueno en Tokyo Station. Het kruispunt wordt omringd door winkels en grote warenhuizen. Tijdens het spitsuur, steken er ongeveer 2.500 mensen tegelijk over! Het beroemde kruispunt is in verschillende Hollywood films als decor gebruikt, bijvoorbeeld in The fast and the Furious: Tokyo Drift.

4. Spaghetti Junction (Gravelly Hill Interchange) – Birmingham

Spaghetti Junction

Europa’s grootste verkeerspunt ligt in Engeland, bij Birmingham. Gravelly Hill Interchange wordt in de volksmond ook wel ‘Spaghetti Junction’ genoemd, vanwege de gelijkenis met een bord spaghetti. Het kruispunt is namelijk een ingewikkeld en massaal met elkaar verweven wegdek.

3. Tom Moreland Interchange – Georgia, Verenigde Staten

tom moreland interchange

Richardelainechambers/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Nog een voorbeeld van zo’n ‘Spaghetti Junction’ is de Tom Moreland Interchange in Georgia, Verenigde Staten. Het is een sterknooppunt. Dat wil zeggen dat alle richtingen ongelijkvloers worden gekruist, en mogelijk zijn. In Europa komen dit soort kruispunten nauwelijks voor, maar in de Verenigde Staten zien we dit vaker voorbij komen. Deze variant is het duurst, maar kent wel de grootste capaciteit en een relatief klein ruimtebeslag. De Tom Moreland Interchange bestaat uit vijf lagen. Dat is uniek, want meestal zien we alleen sterknooppunten met vier lagen.

2. Magic Roundabout – Swindon, Verenigd Koninkrijk

Magic Roundabout

De Magic Roundabout is volgens veel mensen de meest verwarrende rotonde ooit gebouwd, in de eerste plaats omdat bestuurders de rotonde natuurlijk linksom moeten nemen. De rotonde bestaat verder uit één grote rotonde en vijf minirotondes. Op deze manier wordt verkeerscongestie vermeden. De naam van de rotonde is afgeleid van een bekend Brits kinderprogramma, The Magic Roundabout.

1. Meskelplein – Addis Abeba

And last, but not least: Meskelplein. Het Meskelplein, ook wel Meskal of Mesqel genoemd, is een plein in het centrum van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Zonder de aanwezigheid van stoplichten of verkeersborden, proberen de voertuigen over te steken zonder hierbij een botsing te veroorzaken. Er ontstaan dan ook regelmatig zware ongelukken op dit plein.