In Den Haag is menig artiest geboren. Dat geldt ook voor de grondleggers – Rinus Gerritsen en George Kooymans – onder de succesvolle band Golden Earring. In dit lijstje hebben we tien topnummers verzameld!

10. I’ve just lost somebody – 1968

Vanaf 1965 lukte het de Golden Earring om in Nederland door te breken. In die periode – om precies te zijn in 1968 – brachten zij ‘I’ve just lost somebody’ uit. Dit nummer bereikte de zevende plek in de Nederlandse top 40. In deze hitlijst werd welgeteld acht weken gedraaid.

9. Sound of the screaming day – 1967

Ook ‘Sound of the screaming day’ wordt gerekend tot de nummers, die hebben bijgedragen aan het (inter-)nationale succes van de Golden Earring. In 1967 behaalde de Haagse rockformatie hiermee de vierde positie in bovengenoemde hitlijst. Het nummer was 13 weken lang te horen op de Nederlandse radio.

8. Just a little bit of peace in my heart – 1969

In ‘Just a little bit of peace in my heart’ schrijft George Kooymans over zijn verbroken relatie met Melanie. Hij betreurt het dat ze niet meer bij elkaar zijn. Na het horen van de mooie woorden – op een prachtige melodie – besluit Melanie om bij George terug te komen. Inmiddels is het stel ruim 40 jaar bij elkaar.

7. Back Home – 1970

‘Back home’ staat symbool voor een radicale koerswijzing; de Golden Earring verkoos harde rockriff boven de keurige beats, die zij eerder hadden afgeleverd. Met ‘Back home’ blies de band het publiek van Pink Pop – editie 1970 – volledig omver! Daarna stond het nummer maar liefst vijf weken lang op nummer één in de Top 40. De band was populairder dan ooit tevoren.

6. She flies on strange wings – 1971

De sound – die de Golden Earring heeft ingezet met ‘Back home’ – hoor je ook terug in ‘She flies on strange wings’. In deze periode werkte de band gestaag aan een Europese doorbraak. Zo hebben ze dit nummer gespeeld in het voorprogramma van The Who. In Nederland zat er niet meer in dan de vierde positie in de hitlijst.

5. Going to the Run – 1991

Begin van de jaren ’90 verraste de Golden Earring haar fans met een lekker rockalbum, te weten ‘Bloody Buccaneers’. Op dit album staat ook ‘Going to the run’. Dit nummer wordt gerekend tot authentiek Earring-geluid! ‘Going to the run’ bereikte de top drie van de Top 40. Het stond 10 weken in deze hitlijst.

4. Another 45 Miles – 1969

De oorspronkelijke versie van ‘Another 45 Miles’ kwam uit in 1969. De Golden Earring had hiermee een top drie hit te pakken! In de jaren ’90 hebben ze een aantal hits unplugged opgenomen. Ook ‘Another 45 Miles’ onderging een metamorfose. Helaas bereikte de betreffende live versie niet meer dan de 25e plek binnen de hitlijsten.

3. Twilight Zone – 1982

Eigenlijk was ‘Twilight Zone’ bedoeld als een soort afscheidsnummer; begin van de jaren ’80 ging het niet goed met de Golden Earring. De mannen dachten er serieus over om ermee te stoppen. ‘Twilight Zone’ sloeg in als een bom! Ook buiten onze landsgrenzen boekten de Haagse rockers veel succes met dit nummer.

2. When the lady smiles – 1984

Met ‘When the lady smiles’ boekten de heren hun vijfde nummer één hit. Het nummer stond in totaal 10 weken in de Nederlandse top 40. Er bestaat geen twijfel dat de bijbehorende – op z’n minst controversieel te noemen – videoclip heeft bijgedragen aan het succes. In het buitenland kon men de beelden van de non – die wordt aangerand – minder waarderen!

1. Radar love – 1973

Als Bill Clinton besluit om jouw nummer in te zetten tijdens zijn campagne, dan heb je een wereldhit afgeleverd. Hieraan voorafgaand – er zit bijna 20 jaar tussen het uitkomen van ‘Radar love’ en het gebruik ervan door Clinton – bestormde de Golden Earring met het nummer de hitlijsten van vele Europese landen. Ook leverde het hen een toer door de Verenigde Staten op.

foto: Beeld En Geluid Wiki – Gallerie: Toppop 1974