Je hoeft niet naar een museum te gaan om zijn kunstwerken te kunnen bewonderen. Een groot aantal werken van Banksy zijn namelijk te zien op straat, onder viaducten en op andere onverwachte plaatsen. De kunstenaar staat bekend om zijn graffiti stijl en de politieke boodschap die zijn kunstwerken allemaal uitdragen. Af en toe maakt hij een uitstapje naar andere soorten kunst zoals performance, films of tentoonstellingen. Ondanks zijn wereldfaam weet de artiest toch nog anoniem te blijven: niemand weet namelijk wie Banksy nu echt is. Dit is de top 10 Banksy werken.

10. Laugh Now

Banksy gebruikt regelmatig apen in zijn kunstwerken, en de Laugh Now serie is daar een bekend voorbeeld van. De afbeelding van een vernederde aap met een reclamebord om zijn lichaam doet denken aan de manieren waarop de mens dieren uitbuit. “Laugh now, but one day we’ll be in charge” geldt als een waarschuwing: het is niet vanzelfsprekend dat mensen degene zijn die de touwtjes in handen hebben.

9. Napalm

Het is één van de meest iconische foto’s die ooit gemaakt is: de afbeelding van een huilend meisje dat wegrent van een napalm bom. Banksy neemt dit beeld en geeft er een andere draai aan. De kunstenaar heeft altijd al kritiek gehad op de kapitalistische samenleving waar we in leven en de macht die grote bedrijven hebben. De vraag die Banksy met dit werk oproept is duidelijk: zijn Mickey Mouse en Ronald McDonald de nieuwe napalmbommen van onze tijd?

8. Central Park Stall Sale

Het is algemeen bekend dat kunstwerken van beroemde kunstenaars voor astronomisch hoge prijzen verkocht worden. In deze performance van Banksy wordt er met de vreemde waardering van kunst gespeeld. De kunstenaar huurde een man in om zijn kunstwerken te verkopen in Central Park. Voor slechts 60 dollar kon iedereen een origineel werk van Banksy aan de muur hangen. Vrijwel alle toeristen liepen het kraampje straal voorbij, in de veronderstelling dat de schilderijen wel nep moesten zijn voor die prijs. Slechts zeven werken werden verkocht aan eigenaren die achteraf vast heel erg gelukkig waren met hun aankoop.

7. Sweep it Under the Carpet


Dan Brady / Flickr

Een afbeelding van een schoonmaakster die vuil onder het tapijt veegt moet wel gaan over de overheid die misstanden verdoezelt, toch? Niets is minder waar. Na vele verkeerde interpretaties van dit werk gaf Banksy aan dat hij een portret wilde maken van schoonmaakster Leanne die hij ooit tegenkwam in een hotel. Zijn redenatie is dat vroeger alleen koningen en koninginnen een portret van zichzelf konden laten maken, maar dat het nu tijd was voor schoonmaaksters zoals Leanne om zichzelf te laten vereeuwigen.

6. Exit Through the Gift Shop

Deze film over en door Banksy is op de meest unieke wijze tot stand gekomen. De film werd oorspronkelijk gemaakt door een fan van straatkunst die graag zoveel mogelijk kunstenaars op beeld wilde krijgen. De film begint als een zoektocht naar Banksy, maar al gauw draait de kunstenaar de rollen om: hij begint de film zelf te regisseren. Het eindresultaat is een fascinerende film over de verhouding tussen straatkunstenaars, hun anonimiteit en de fans die ze proberen te ontmaskeren.

5. Follow your Dreams


jiva bludeau/flickr

Het najagen van je dromen is een ideaal dat voorkomt in vrijwel iedere film of boek. Zolang je je dromen volgt kun je alles bereiken wat je maar wilt. Banksy speelt met dit cliché door een grote stempel op de woorden te drukken met “cancelled”. De hoop op een beter leven is vervlogen, het najagen van je dromen heeft geen nut meer. De schildering krijgt een extra lading doordat hij in een arme buurt in Boston is geplaatst. Banksy bekritiseert de Amerikaanse maatschappij en de verschillen tussen arm en rijk. De armen uit het land hebben volgens de kunstenaar de kans niet eens meer om hun dromen na te jagen.

4. Dismaland


Florent Darrault/flickr

Dat Banksy geen fan is van Disney moge duidelijk zijn. Met dit project zette de kunstenaar de ideeën van het magische Disneyland helemaal op zijn kop. Hij creëerde een pretpark dat vooral draait om vervreemding, teleurstelling en de meest trieste beelden. Bezoekers kunnen een dag door een park lopen dat van begin tot eind door de kunstenaar is ontworpen, en duidelijk kritiek levert op de magische illusie die Disney probeert te verkopen. De tentoonstelling richt zich niet alleen op Disney: ook kritiek over vluchtelingenpolitiek en de verheerlijking van sterren komt aan bod.

3. The Son of a Migrant from Syria

Tijdens de grote vluchtelingenstroom van 2015 besloot Banksy om kritiek te leveren op de manier waarop men naar vluchtelingen kijkt. Hij schilderde een afbeelding van Steve Jobs op een muur in Calais, waar veel Syrische vluchtelingen zich bevonden. Te zien is hoe de oprichter van Apple zijn bezittingen en een computer meezeult. De boodschap is simpel: het revolutionaire genie Steve Jobs was ook een immigrant uit Syrië, dus oordeel niet te snel over iemands afkomst.

2. Flower Thrower


Wall In Palestine / Flickr

Deze afbeelding van een man met een sjaal voor zijn gezicht doet denken aan de beelden van rellende en vechtende hooligans of protestanten op straat. Waar in zijn handen normaal gesproken misschien een wapen zou liggen, is er nu een bos met bloemen te zien. Banksy combineert een beeld van haat en geweld met een teken voor hoop en liefde. Een rooskleurige blik op de toekomst.

1. There is Always Hope


Dominic Robinson/flickr

Het beeld van het meisje met een hartjesballon die langzaam wegvliegt in de wind is het meest iconische werk van Banksy. Het beeld is te vinden op schilderijen, shirts, mokken, en alle andere vormen van merchandise die je je kunt bedenken. De boodschap is simpel en universeel: een kind verliest haar hoop en onschuld, maar tegelijkertijd zijn deze idealen nog voor ons allemaal binnen handbereik. Zoals Banksy zelf schilderde bij dit kunstwerk: “There is Always Hope”.