Bij het lezen van – één van – onderstaande filmtitels, gaat er vast een lampje branden. Was dat misschien die film, die je vroeger zo griezelig vond? Eigenlijk zou je ‘m gewoon nog eens moeten bekijken. Of samen met je kinderen!

10. The Dark Crystal (1982)

The Dark Crystal (1982)

Waar de Muppet Show synoniem is voor lichtzinnig vermaak, staat ‘The Dark Crystal’ – van dezelfde makers – bekend als meesterwerk. Deze film verbeeldt het eeuwige gevecht tussen goed en kwaad. Voor je er erg in hebt ben je beland in de sprookjesachtige wereld van de Gelflings. Dankzij de stralen van het Donkere Kristal leven zij een fijn leven. Als het kristal barst, breekt er een andere periode aan. Al snel ontdekken de Gelflings twee nieuwe rassen. Eén van hen – de Skekses – wil de wereld domineren. Maar liefst 1.000 jaren strijden de Gelflings – samen met de Mystici – tegen de Skekses. Uiteindelijk blijft alleen de jonge, onervaren Jen over. Kan hij de kwaadaardige Skekses tegenhouden?

9. The Watcher in the Woods (1980)

The Watcher in the Woods (1980)

‘The Watcher in the Woods’ neemt je mee naar een prachtig oud huis middenin de bossen. Hier woont een gezin bestaande uit een vader, moeder en twee dochters. Al snel raken zij volledig in de ban van een aantal vreemde, paranormale gebeurtenissen. Zo worden Jan en Ellie – de dochters – geconfronteerd met de mysterieuze verdwijning van een jong meisje. Zal de geschiedenis zich herhalen? In deze horrorfilm zie je ook actrice Bette Davis terug.

8. The Witches (1990)

The Witches (1990

De film ‘The Witches’ is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Roald Dahl. Het zal je maar gebeuren; heb je net een goed bewaard geheim hebt ontdekt – dat heksen echt bestaan – dan veranderen ze je meteen in een muis. Zo ruimen de heksen – verkleed als lieve oude dames – alle obstakels uit de weg. Ze hebben maar één doel: jk het uitroeien van alle kinderen. Zal het de tot muis getransformeerde jongen lukken om de gemene heksen tegen te houden?

7. The Monster Squad (1987)

The Monster Squad (1987)

Hoewel de titel anders doet vermoeden is ‘The Monster Squad’ bedoeld als ‘komische horrorfilm’. Dracula laat zich weer zien! Sterker nog, hij heeft snode plannen. Samen met een leger monsters wil hij de macht over de wereld nemen. Per ongeluk ontdekt een groepje tieners zijn plannen. Al snel realiseren zij zich dat ze moeten samenwerken om Dracula en zijn monsters tegen te houden. Of zij hierin slagen blijft tot de laatste minuut van ‘The Monster Squad’ heel spannend!

6. Beetlejuice (1988)

Beetlejuice (1988)

De film ‘Beetlejuice’ sleepte diverse prijzen in de wacht. Zo is hoofdrolspeler Michael Keaton onderscheiden met een Award voor Beste Acteur van de National Society of Film Critics. Ook de aankleding, make-up en de soundtrack van ‘Beetlejuice’ vielen enorm in de smaak. In deze film zien we hoe een aantal yuppiespoken het opneemt tegen een stel hippe New Yorkers. Hun probleem is dat zij zich niet meer thuisvoelen in hun eigen leefomgeving. De oplossing? De yuppiespoken huren een zogenaamde ‘bio-exorcist’ in. Aan hem de taak om de ongewenste gasten af te weren. Als snel zien we dat zijn acties zelfs de opdrachtgevers afschrikken! ‘Beetlejuice’ is een aaneenschakeling van heerlijke one-liners, gekke grappen en bizarre grimassen.

5. Willow (1988)

Willow

In Ron Howard’s Willow, geschreven door George Lucas, zitten genoeg enge momenten. Vooral de kwaadaardige koningin-tovenares Bavmorda zal kinderen behoorlijk laten griezelen. Toen de film in 1988 uitkwam was het succes niet groot, men sprak over een “Lord of the Rings” Ripp-off. Ondertussen heeft Willow echter de cultstatus. Echt een film die je samen met je kinderen kunt kijken!

4. Something Wicked This Way Comes (1983)

Something Wicked This Way Comes (1983)

Misschien is de Disney’s griezelfilm ‘Something Wicked This Way Comes’ te eng voor kinderen. Niet in de laatste plaats omdat de strijd tussen goed en kwaad – het thema van de film – nogal somber en macaber wordt getoond. De film speelt zich af in het stadje Greentown. De plaatselijke bevolking kijkt enorm uit naar de komst van het circus. Dan lopen de vrienden Peterson en Carson een vreemde man tegen het lijf. Hij vertelt hen dat er een zware storm aankomt. Wat hij hiermee bedoelt? De jongens weten het niet en gaan op onderzoek uit. Dat brengt hen bij het circus. Én bij de angstaanjagende circusdirecteur!

3. The Never Ending Story (1984)

The Never Ending Story (1984)

Zoals je ziet aan de jaartallen achter de filmtitels kwamen de liefhebbers van griezelige films in de jaren ’80 goed aan hun trekken. Nog geen jaar na ‘Something Wicked This Way Comes’ verscheen ‘The Never Ending Story’. Laatstgenoemde film staat bekend als familiefilm. Vanuit haar ivoren toren regeert een klein, lief koninginnetje over het land Fantasia. Op een dag wordt ze ziek. Al snel wordt duidelijk dat het niet gaat om een griepje. Sterker nog, de koningin wordt steeds zieker! Tegelijkertijd brokkelt ook haar sprookjesachtige domein af. Kan iemand haar helpen?

2. Gremlins (1984) / Gremlins 2 (1990)

Gremlins (1984)

Wat zien ze er schattig uit, die ‘Gremlins’! Dat denkt ook Galligan als hij oog in oog komt te staan met zijn harige kerstcadeau. Natuurlijk belooft hij plechtig om het exotische diertje goed te verzorgen. Zo zal hij het niet voeren na middernacht. Ook het dier met water besprenkelen, zal niet gebeuren. Je raadt het al; Galligan houdt zich niet aan de regels. Dat komt de familie duur te staan. In no-time wordt hun huis – en de stad waarin ze wonen – overspoeld door een bende vernielzuchtige ‘Gremlins’. Na het succes van ‘Gremlins 1’ verscheen zes jaar later deel twee. Het vervolg staat als nog spannender bekend. Zo maken we kennis met een geheel nieuw Gremlingebroed. Dit gezelschap heeft plannen om New York op z’n kop te zetten. Als dat maar goed afloopt!

1. Ghostbusters (1984)

Ghostbusters (1984)

“If there’s something strange in your neighborhood, who you gonna call…” Goed geraden, het gaat om de eerste regels uit de soundtrack van ‘Ghostbusters’. In deze film volgen we drie wetenschappers met een buitengewone interesse in het occulte. Nadat ze zijn ontslagen, besluiten ze om van hun hobby hun werk te maken; onder de naam ‘Ghostbusters’ verhuren ze zich als spoken- en geestenvangers. Per ongeluk ontdekken ze een portaal naar een andere dimensie. Voor ze er erg in hebben raken ze verwikkeld in een strijd om de stad New York te redden van een duistere entiteit.