Jaarlijks wordt er door het tijdschrift Fortune een ranglijst opgesteld met daarin 500 bedrijven van groot naar klein. Deze ranglijst heet de Fortune Global 500 en is gebaseerd op de jaaromzet van de bedrijven.

Het zijn vooral de grote oliemaatschappijen die het meeste geld verdienen. Ook de autofabrikanten doen het goed. Hier is de top 10 van de Fortune Global 500. Dit zijn de 10 grootste bedrijven ter wereld, gemeten in 2019.

10. Toyota Motor ($272 miljard)

Toyota

Toyota Motor is een Japanse autofabrikant. Er worden maar liefst 10 miljoen voertuigen op jaarbasis geproduceerd. Het merendeel hiervan wordt in Japan gemaakt. In de Verenigde Staten worden echter de meeste Toyota ’s verkocht. Het eerste model werd gemaakt in het jaar 1936. De Toyota Corolla is het best verkochte model. Dit type is zelfs de best verkopende auto wereldwijd allertijden. Naast auto’s produceert het bedrijf ook robots en het houdt zich bezig met biotechnologie. Toyota Motor geeft elk jaar veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf heeft ruim 340.000 werknemers in dienst. Als gevolg van de kredietcrisis in 2009 ging het even bergafwaarts met Toyota Motor, maar dat heeft zich in de loop der jaren weer hersteld.

9. Volkswagen ($278 miljard)

volkswagen

Het hoofdkantoor van Volkswagen bevindt zich in Wolfsburg in Duitsland. Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1937. Volkswagen produceert auto’s, vrachtwagens en bussen. De meest verkochte auto’s zijn de Volkswagen Golf, de Volkswagen Kever en de Volkswagen Passat. Alle drie staan ze op de top 10 lijst best verkopende auto’s wereldwijd allertijden.

8. Exxon Mobil ($290 miljard)

ExxonMobil_logo

In het jaar 1999 fuseerden de bedrijven Exxon en Mobil (beiden afkomstig uit 1911). Hierdoor ontstond olie- en aardgas producent Exxon Mobil. Het is één van de zes ‘Supermajor’ maatschappijen, de grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen. Exxon Mobil is het moederbedrijf van alle tankstations die de naam Exxon, Mobil of Esso dragen. Deze zijn te vinden in 40 landen wereldwijd. Naast levering doet het bedrijf ook aan winning van olie en gas op land en uit de zee. Daarvoor beschikt het over 32 raffinaderijen verdeeld over 17 landen. Ook houdt het bedrijf Exxon Mobil zich bezig met chemie, het verkoopt per jaar ongeveer 25 miljoen ton aan chemicaliën.

7. BP ($303 milard)

bp

Het hoofdkantoor van het aardoliebedrijf van BP (British Petroleum) is gevestigd in Londen. Het is één van de ‘Supermajor’ maatschappijen. Dat wil zeggen één van de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen. BP is in ongeveer 80 landen wereldwijd actief. Er zijn in deze landen ruim 22.000 brandstof verkooppunten en het bedrijf heeft meer dan 80.000 werknemers in dienst. In de Verenigde Staten wordt 25% van de totale olie geproduceerd. Hier liggen veel reserves, dat wil zeggen vaten met aardolie. Ook Rusland heeft een groot aandeel reserves in haar bezit. In eigen raffinaderijen wordt een groot deel van de ruwe olie verwerkt. Per dag kan een dergelijke raffinaderij 2,7 miljoen vaten ruwe olie verwerken.

6. Saudi Aramco ($355 miljard)

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Het is tevens de grootste oliemaatschappij ter wereld in productie en reserves. Het bedrijf heeft een capaciteit van 10 miljoen vaten per dag en een bewezen reserve van 260 miljard vaten, of een kwart van de wereldreserve. Aramco is een acroniem voor Arabian American Oil Company.

5. State Grid ($387 miljard)

State Grid Corporation of China

Het bedrijf State Grid is opgericht in 2002. Het is het grootste elektrische nutsbedrijf van de wereld. Het transporteert en distribueert elektrische energie in meerdere landen, maar hoofdzakelijk in China. State Grid heeft 2 miljoen werknemers en ruim 1 miljard klanten. De organisatie beheert in China meerdere langeafstands hoogspanningslijnen State Grid investeert in buitenlandse ondernemingen, zoals het Belgische nutsbedrijf Eandis en de Italiaanse energieholding CDP Reti. Plan is om State Grid in te gaan zetten voor een wereldomspannend elektriciteitsnet (net zoals spoorwegen, autowegen en internet dat nu al hebben).

4. China National Petroleum ($392 miljard)

China National Petroleum

De China National Petroleum Corporation is een Chinese olie- en gasmaatschappij met een hoofdkantoor dat gevestigd is in Peking. Het bestaat sinds 1988. Onder China National Petroleum valt de dochtermaatschappij PetroChina, sinds 1998 de grootste olie producent van China. China National Petroleum exploreert en produceert gas in 30 landen wereldwijd.

3. Royal Dutch Shell ($396 miljard)

Royal Dutch Shell

Het bedrijf Royal Dutch Shell staat beter bekend als Shell. Het is al sinds 1907 een Nederlands-Britse multinational, die inmiddels behoort tot de zes supermajors. Shell is het meest winstgevende bedrijf van Nederland. Het bedrijf produceert gas en olie. Sinds 2012 is de productie van gas meer dan die van olie. Royal Dutch Shell exploreert energiebronnen, raffineert en verkoopt de eindproducten in de vorm van benzine en diesel bij tankstations. Dit alles wereldwijd.

2. Sinopec Group ($414 miljard)

Sinopec

De Chinese olie- en gasmaatschappij Sinopec Group heeft haar hoofdkantoor in Peking. Het bedrijf wordt ook wel China Petrochemical Corporation genoemd. Het is het grootste bedrijf in Azië dat sinds 1998 olie raffineert en zich bezighoudt met petrochemie. Het levert hoofdzakelijk in China. Wel heeft het dochtermaatschappijen in Hong Kong, Shanghai en New York.

1. Walmart ($514 miljard)

WalMart

De Amerikaanse supermarktketen Walmart is opgericht in het jaar 1962 door Sam Walton. Het begon heel klein met één Wal-Mart discount store, maar breidde zich al na vijf jaar uit met nog 24 winkels. Walmart is inmiddels gevestigd in 15 landen, het heeft daar 8500 winkels met verschillende namen, zoals Wallmex in Mexico, Asda in het Verenigd Koninkrijk, Seiyu in Japan en Best Price in India. Ook in de grote landen Brazilië, Argentinië, Canada en China is Walmart actief. Het heeft zelfs in Afrika winkels, omdat het daar Massmart opkocht.

Walmart is ook de eigenaar van Sam’s Club, een Amerikaans detailhandelsconcern. Walmart heeft negen verschillende soorten verkoopkanalen: supermarkten, supercenters, warenhuizen, warenhuizen waarvan je lid moet zijn, kledingwinkels, discount winkels, cash & carry winkels, kleinere winkels en restaurants. Er werken meer dan 2 miljoen werknemers in al deze winkels.

Het zal niet verbazen dat de Walton familie behoort tot de rijkste families in de wereld.