Inderdaad: ook vandaag zijn er nog dingen die aan de digitalisering ontsnappen. Eén daarvan is de bibliotheek. Sinds mensenheugenis biedt die ons onmisbare pareltjes van kennis en architectuur. Tijd dus voor een eerbetoon aan de grootste bibliotheken ter wereld.
10. Koninklijke Deense Biliotheek (Kopenhagen)
De Koninklijke Deense Bibliotheek – ‘Det Kongelige Bibliotek’ – werd gesticht in 1648 door Koning Frederik III. Het is tegelijk de nationale bibliotheek van Denemarken, de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Kopenhagen én de grootste bibliotheek van Scandinavië. Het bouwwerk bevat alle boeken die ooit in Denemarken werden gedrukt sinds de 17de eeuw, inclusief het oudste Deense boek, daterend van in 1482.
9. Nationale Bibliotheek van Frankrijk (Parijs)
De ‘Bibliothèque Nationale de France’ (BNF) bevindt zich in Parijs. De bibliotheek werd opgericht ter verzameling van alle publicaties uitgebracht op het Franse grondgebied. De oorsprong van deze bibliotheek ligt in de Koninklijke Bibliotheek opgericht in het Louvre Paleis door Koning Charles V in 1368. Vandaag is de Bibliothèque Nationale een publieke instelling onder toezicht van het Franse Ministerie van Cultuur. Zijn taak is het om Franse publicaties te verzamelen, bewaren en te ontsluiten voor het publiek.
8. Nationale Bibliotheek van China (Peking)
foto: Shanghai.Dennis / flickr
Met een collectie van meer dan 26,3 miljoen volumes (2007) is de Nationale Bibliotheek van China de grootste bibliotheek van Azië. Gevestigd in Peking bezit de bibliotheek onder andere de grootste en een van de rijkste collecties Chinese literatuur en historische documenten ter wereld. Zijn voorloper is de Keizerlijke Bibliotheek, die gesticht werd op 24 april 1909 door de Qing dynastie. De bibliotheek werd officieel geopend in 1912, na de Xinhai Revolutie.
7. Publieke Bibliotheek van Toronto (Toronto)
foto: SimonP/Wikicommons
De ‘Toronto Public Library’ (TPL) werd oorspronkelijk gevestigd in de York Mechanics Institute. Dat gebeurde in 1830. Pas in 1884 werd de collectie herdoopt tot TPL. De Publieke Bibliotheek van Toronto is de grootste publieke bibliotheek in Canada. In 2008 kende de bieb per bezoeker de grootste boekcirculatie ter wereld, hiermee is het de grootste buurtbibliotheek ter wereld. Vandaag bestaat de bibliotheek van Toronto uit 98 takken. In de collectie zijn meer dan twaalf miljoen items opgenomen.
6. Bibliotheek van het Japanse Parlement (Tokyo en Kyoto)
foto: 663highland/Wikicommons
Opgericht in juni 1948 in wat vandaag het gastenhuis voor staatsleiders is, blijft de Bibliotheek van het Japanse Parlement of de ‘National Diet Library’ (NDL) tot op heden de enige nationale bibliotheek in Japan. In eerste instantie werd de collectie van oorspronkelijk zo’n 100.000 volumes gecreëerd om parlementsleden bij te staan in hun opzoekingen met betrekking tot politieke kwesties en zaken van publiek belang. Het kan dus gezegd worden dat de bibliotheek een soortgelijke taak heeft als de Library of Congress in de USA. De bibliotheek heeft twee grote faciliteiten: één in Tokyo en één in Kyoto. Naast deze hoofdgebouwen omvat de bouw ook verschillende zijtakken verspreid over Japan. De collectie omvat tegenwoordig zo’n 35,6 miljoen titels.
[criteo]5. Nationale Bibliotheek van Rusland (Sint-Petersburg)
foto: Пересмешникъ/ Wikicommons
De Nationale Bibliotheek van Rusland is niet alleen de oudste bibliotheek in Rusland, maar ook de eerste nationale bibliotheek van het land. Tot op vandaag de dag kent deze bieb de rijkste collectie van de Russische Federatie en doet meer dan ooit dienst als nationale schatkist voor de Russische erfenis. Tegelijk is het het Russisch centrum bij uitstek op het gebied van informatie, onderzoek en cultuur. De Nationale Bibliotheek vindt zijn oorsprong in de Keizerlijke Publieke Bibliotheek van Catharina de Grote. Deze werd opgericht in 1795. Catharina’s privé-collectie omvatte onder andere de huisbibliotheken van Voltaire en Diderot, die tot vandaag één van de pronkstukken van de boekenverzameling blijven.
4. Russische Staatsbibliotheek (Moskou)
Met deze bibliotheek blijven we dus nog even in Rusland, meer bepaald in hoofdstad Moskou. De Russische Staatsbibliotheek is de grootste van het land en dit op basis van een boekencollectie van zo’n 17,5 miljoen volumes. Tot 1992 heette deze bibliotheek overigens nog de Lenin Staatsbibliotheek van de USSR. Het bouwwerk omvat meer dan 275 kilometer boekenplanken en meer dan 43 miljoen verschillende items: boeken, dagbladen, muziekpartituren, klankopnames, geografische kaarten en anderen.
3. Publieke Bibliotheek van New York (New York City)
Jorg-Hackemann/Shutterstock.com
De ‘New York Public Library’ (NYPL) bezit een collectie van bijna 53 miljoen items en is zo de op één na grootste bibliotheek van de USA. Enkel de ‘Library of Congress’ te Washington D.C. is groter. Uniek is wel zijn onafhankelijke statuut dat ondersteund wordt door staatsgeld én privé-kapitaal. De NYPL heeft takken in Manhattan, The Bronx en Staten Island. Tevens is het instituut verbonden met alle academische en beroepsbibliotheken in de stad.
2. Congresbibliotheek (Washington, D.C.)
De Congresbibliotheek of ‘Library of Congress’ is mogelijk de bekendste bibliotheek ter wereld. Zo diende zij bijvoorbeeld als achtergrond van tal van bekende films. De bibliotheek werd opgericht op 24 april 1800, toen president John Adams de ‘Act of Congress’ ondertekende. Deze bracht de overheidszetels van Philadelphia en New York naar Washington D.C. en zo verhuisde ook de bibliotheek mee naar de nieuwe Amerikaanse hoofdstad. De collectie bevat meer dan 32 miljoen boeken in 470 talen; meer dan 61 miljoen manuscripten en de grootste collectie zeldzaamheden in Noord-Amerika. Hieronder bevindt zich onder andere de Onafhankelijkheidsverklaring en één van de drie overgebleven Gutenberg Bijbels.
1. Britse Bibliotheek (Londen)
Bikeworldtravel/Shutterstock.com
De grootste bibliotheek ter wereld is tegelijk ook de jongste. De ‘British Library’ werd immers pas gecreëerd op 1 juli 1973 als een gevolg van de ‘British Library Act’ van 1972. Daarvoor was de Britse Bibliotheek ondergebracht in het Britse Museum – dat wel al het gros van de collectie omvatte. Pas in 1997 verhuisde de bieb echter naar zijn huidige vestiging, in Saint-Pancras te Londen. De Britse Bibliotheek is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Als de grootste onderzoek bibliotheek ter wereld bevat hij meer dan 150 miljoen items. Hieronder bevinden zich zo’n 14 miljoen boeken waarvan de oudste exemplaren 2.000 jaar voor onze tijdrekening werden ‘gepubliceerd’. Per jaar groeit de bibliotheek met zo’n drie miljoen nieuwe stukken of zo’n 9,6 kilometer boekenplanken.
[adsenseo]
2 reacties
Wat een paradijs mijn volgende reis gaat naar Londen
Wow