In het noorden van Europa vind je de Britse Eilanden. Deze eilandengroep bestaat talloze piepkleine eilandjes, maar er zijn ook enorme eilanden in de groep te vinden. Wil je weten welke van deze duizenden eilandjes de grootste zijn? Je leest het in deze top 10 grootste Britse Eilanden.

10. Mainland (Orkney) – 523 vierkante kilometer

mainland

Mainland maakt deel uit van de Orkneyeilanden, een eilandengroep in het noorden van Schotland. Het eiland heeft zijn naam te danken aan zijn grootte, want het is het grootste en belangrijkste eiland van de groep.

mainland 2

Grote steden zoals Kirkwall en Stromness liggen allebei op Mainland. De geschiedenis is hier rijk, met oude opgravingen en bouwwerken van duizenden jaren oud. Tegelijkertijd zijn de woeste baaien een mooie plek voor wandelaars en fietsers.

9. Isle of Man – 572 vierkante kilometer

isle of man

Isle of Man ligt middenin de Ierse Zee. Hoewel Elizabeth II wel staatshoofd van het eiland is, maakt het officieel geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Sterker nog: Isle of Man hoort niet eens bij de Europese Unie.

manx eiland kat

Een leuk en bijzonder feitje is dat de katten (het ras Manx) op het eiland allemaal een typisch uiterlijk hebben dat je nergens anders tegenkomt. Ze hebben namelijk een korte en afgestompte staart.

8. Islay – 620 vierkante kilometer

Islay

Het eiland Islay hoort bij Schotland en maakt deel uit van de Binnen-Hebriden. In totaal wonen er meer dan 3.000 mensen op het eiland, maar er komen ook veel toeristen op Islay af. Zij willen deels van het warme weer genieten, aangezien het eiland vaak wat warmer is dan het Schotse vasteland.

Islay whisky

Tegelijkertijd wordt er veel whisky op het eiland geproduceerd en is het mogelijk om watervogels te spotten aan de kust.

7. Anglesey – 714 vierkante meter

Anglesey
Anglesey brug

Niet ver van de noordwestkust van Wales vind je het eiland Anglesey. Het is een groot eiland met in totaal 70.000 inwoners. Dat heeft voor een deel te maken met hoe makkelijk het eiland te bereiken is. Er ligt namelijk een ontzettend smal stukje water tussen Anglesey en het vasteland van Wales, waar twee bruggen over gebouwd zijn. Gevoelsmatig lijkt het eiland dus gewoon bij het vasteland te horen.

6. Mull – 875 vierkante meter

mull

Mull is een van de grootste eilanden die Schotland rijk is, maar toch wonen er slechts 2.800 mensen op het eiland. In de zomer is het toch druk op het eiland, want dan komen er talloze toeristen naar Mull toe om van de mooie natuur te genieten.

mull Tobermory

De stad Tobermory is de grootste plaats op het eiland, waar ook whisky gestookt wordt. Verder heb je de kans om prachtige kastelen op Mull te bewonderen.

5. Mainland (Shetland) – 969 vierkante kilometer

Mainland shetland

Ook dit eiland heeft de naam Mainland, wat komt doordat het het grootste eiland van de Shetlandeilanden is. Mainland hoort bij Schotland en ligt erg noordelijk, ongeveer halverwege Schotland en Noorwegen. In totaal zijn er 17.750 op het eiland te vinden, waarvan het grootste deel in Lerwick woont. Doordat het eiland door talloze bevolkingen is bezet, is de geschiedenis er enorm rijk.

4. Skye – 1.656 vierkante kilometer

Skye schotland

Ook het eiland Skye maakt deel uit van de Binnen-Hebriden, een eilandengroep die bij Schotland hoort. Het eiland is de grootste van deze groep en ligt bovendien het noordelijkste.

Skye

Wanneer je het landschap van Skye wilt verkennen, zal je vooral ruige rotspartijen en indrukwekkende bergen tegenkomen. Deze liggen vooral op het midden van het eiland.

3. Lewis en Harris – 2.179 vierkante kilometer

Lewis en Harris

Het is een uitzonderlijke naam voor een eiland, en toch is Lewis en Harris een van de grootste eilanden die je rondom het Verenigd Koninkrijk zal vinden. De naam is te danken aan de twee delen van het eiland, namelijk het noordelijke en het zuidelijke deel. In het noorden vind je hoge bergen, terwijl het zuiden relatief vlak is. Deze hebben beide een eigen naam. Lewis en Harris maakt deel uit van Schotland.

2. Ierland – 81.638 vierkante kilometer

ierland 2
ierland (2)

Ierland is een van de grootste en beroemdste eilanden die je in de Britse Eilanden zult vinden. Ierland is één eiland, maar bestaat uit twee landen: Noord-Ierland en de Republiek Ierland. De republiek hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk thuis, terwijl Noord-Ierland daar wel deel van uitmaakt. Het landschap is er mild, met veel regenval en een prachtige groene natuur.

1. Groot-Brittannië – 209.331 vierkante kilometer

groot brittanie

Dit eiland is niet alleen het grootste van de Britse Eilanden, maar het grootste eiland dat je in heel Europa zult vinden. Dat is niet vreemd, want op Groot-Brittannië liggen maar liefst drie landen. Zo vind je hier Engeland, Schotland en Wales. Dat maakt het ook een veelzijdige plek, met grote wereldsteden, hoge bergen en prachtige stranden.

Vergelijkbare lijstjes