Maar liefst 90% van de wereldhandel wordt vervoerd met containerschepen. Het is dus niet gek dat deze schepen steeds groter en groter worden om zo meer producten te vervoeren voor een lagere prijs. De grootte van een containerschip kan op meerdere manieren worden aangegeven, maar wordt meestal bepaald door de hoeveelheid TEU die het kan vervoeren. Dit staat voor Twenty-foot Equivalent Unit. Maar hoe groot kunnen deze schepen precies worden? Je leest het in de top 10 grootste containerschepen.

10. Ever Golden

Ever Golden

MartinLueke / Shutterstock.com

De Ever Golden is maar liefst 400 meter lang en heeft een breedte van 58,8 meter. Het schip werd in 2018 gebouwd bij Imabari Shipbuilding. Dit was een mijlpaal, want de Ever Golden was het eerste schip dat hier werd gebouwd met een vermogen van 20.000 TEU. Er werden tegelijkertijd vier zusterschepen gebouwd: de Ever Goods, Ever Genius, Ever Gifted en de beroemde Ever Given. Alle schepen zijn eigendom van de grote containerrederij Evergreen. De snelheid van dit schip is niet indrukwekkend, want hij kan maximaal 21 kilometer per uur varen.

9. Madrid Maersk

Madrid Maersk

VladSV / Shutterstock.com

Dit grote containerschip was de eerste van elf nieuwe schepen van Maersk. Het schip werd gebouwd bij Daewoo Shipbuilding en was het tweede schip ter wereld met een capaciteit van 20.000 TEU. In eerste instantie was de capaciteit van de Madrid Maersk iets minder, waardoor het geen recordbrekend schip zou zijn. Het design werd succesvol aangepast, waardoor het schip toch een plek in deze top 10 heeft verdiend. Met een lengte van 399 meter en een breedte van 58,8 meter is het sowieso geen schip om over het hoofd te zien.

8. CMA CGM Antoine De Saint Exupery

CMA CGM Antoine De Saint Exupery

foto-select / Shutterstock.com

Dit schip is vernoemd naar een bekende Franse auteur en piloot: Antoine De Saint Exupery. Het is het grootste containerschip dat onder de Franse vlag vaart, met een capaciteit van 20.954 TEU. In 2019 werd het schip in gebruik genomen op de langste route van Frankrijk naar Azië. Een van de bijzonderheden aan dit schip is dat het gebouwd is met het oog op duurzaamheid. Het schip verbruikt minder olie en stoot ook minder koolstofdioxide uit, voor een schonere toekomst.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. COSCO Shipping Universe

COSCO Shipping Universe

MartinLueke / Shutterstock.com

Het grootste containerschip van China is de COSCO Shipping Universe. De capaciteit van het schip ligt op 21.237 TEU. Ondanks de enorme omvang, kan het schip wel wat kilometers maken. De topsnelheid ligt namelijk rond 40 kilometer per uur, wat aanzienlijk sneller is dan een aantal andere schepen op dit lijstje. Dat heeft alles te maken met de turbochargers waarmee het schip is uitgerust. Het schip vaart van China naar Afrika en Europa, waarbij het de maritieme zijderoute volgt.

6. OOCL Hong Kong

OOCL Hong Kong

MartinLueke / Shutterstock.com

De OOCL Hong Kong is in handen van de Orient Overseas Container Line. Het was het eerste schip met een capaciteit van 21.000 TEU. Toen het schip werd opgeleverd in 2017 was het ook nog een van de grootste containerschepen ooit gebouwd. Het schip vaart van Oost-Azië naar het noorden van Europa en werd gebouwd als onderdeel van de nieuwe Zijderoute die China probeert te creëren.

5. CMA CGM Jacques Saadé

CMA CGM Jacques Saad

GERARD BOTTINO / Shutterstock.com

Het bijzondere aan de CMA CGM Jacques Saadé, ook wel bekend als gewoon de Jacques Saadé, is dat het een van de grootste schepen is die volledig op vloeibaar aardgas draait. Het is een nieuw schip, gemaakt in 2020. Er komt nieuwe regulering aan die stelt dat de CO2 emissie voor containerschepen lager moet. Als we de energie vergelijken met de andere schepen doet dit schip niet onder, maar de uitstoot is een stuk lager. De capaciteit van het schip is 23.000 TEU, wat niet gek is met een lengte van 400 meter en een hoogte van 78 meter. Het schip heeft zijn naam te danken aan Jacques Saadé, de oprichter van het scheepvaartbedrijf dat het schip liet bouwen. Er zijn bovendien acht zusterschepen met dezelfde naam en een even grandioze capaciteit.

4. MSC Mina

MSC Mina

Piotrwoz / Shutterstock.com

De MSC Mina is in handen van de Mediterranean Shipping Company. Het is een imposant schip, met een capaciteit van maar liefst 23.656 TEU. Net als veel andere schepen op dit lijstje heeft hij een lengte van 400 meter, maar de MSC Mina is relatief breed met een breedte van 61 meter. Het schip werd in 2019 gebouwd en vaart onder de vlag van Panama. Containers worden 13 hoog gestapeld op dit schip, wat een deel van de grote capaciteit verklaart.

3. MSC Gulsun

MSC Gulsun

365 Focus Photography / Shutterstock.com

Het op twee na grootste containerschip ter wereld is de MSC Gulsun, ook in handen van de Mediterranean Shipping Company. Met een capaciteit van 23.756 TEU kunnen er heel wat containers worden vervoerd met dit enorme schip. De MSC Gulsun was bovendien het eerste schip waarbij er maar liefst 24 containers in de breedte naast elkaar konden worden geplaatst. Dat heeft het schip te danken aan een indrukwekkende breedte van 62 meter, waardoor de capaciteit flink oploopt. Net als het andere schip van de Mediterranean Shipping Company vaart van MSC Gulsun onder de vlag van Panama.

2. HMM Oslo

hmm oslo

Michael J Palmer / Shutterstock.com

De HMM Oslo is een zusterschip van het grootste containerschip ter wereld. Het is dus niet gek dat dit schip ook een indrukwekkende capaciteit heeft, namelijk van 23.792 TEU. Het is een relatief jong schip, want de eerste tocht van de HMM Oslo vond plaats in 2020. Net als het grootste deel van de schepen op dit lijstje vaart de HMM Oslo van Azië naar Europa, vaak met tussenstops onderweg. De naam doet vermoeden dat het een Scandinavisch schip is, maar niets is minder waar. Het schip vaart namelijk onder de vlag van Panama.

1. HMM Algeciras

HMM Algeciras

Terry Kent / Shutterstock.com

Het grootste containerschip ter wereld is de HMM Algeciras. Het is een van de meest geavanceerde containerschepen van het moment, waar de enorme capaciteit van 24.000 TEU aan te danken is. Het schip gaat erg efficiënt om met energie en is al voorbereid op eventuele nieuwe milieumaatregelen die gaan komen. Hierdoor wordt de uitstoot van koolstofdioxide hopelijk verminderd. De HMM Algeciras mag nu dan wel het grootste containerschip ter wereld zijn, maar de kans is groot dat de techniek zich blijft ontwikkelen. Hierdoor zal er over een aantal jaar vast alweer een groter containerschip rondvaren.