Dierentuinen zijn niet alleen leuk om te bezoeken, maar ook een belangrijke plek om meer te leren over dieren. Veel grote dierentuinen hebben speciale programma’s waarmee ze bepaalde diersoorten proberen te beschermen en de populatie sterk proberen te houden. De grootste dierentuinen ter wereld hebben bovendien alle ruimte om hun dieren een fijne plek te bieden. Wil je weten welke dierentuinen dat zijn? Je leest het in de top 10 grootste dierentuinen ter wereld.

10. Toronto Zoo

Toronto Zoo

De Toronto Zoo is gevestigd in de Canadese stad Toronto en heeft een oppervlakte van 287 hectare. Dat maakt het de grootste dierentuin van Canada, waar je meer dan 5.000 verschillende diersoorten kunt ontdekken. Een van de grote pluspunten van de dierentuin is dat het een erg sterk educatieprogramma heeft. Zo kunnen kinderen op vernieuwende en interactieve manieren over hun favoriete dieren leren.

9. Zoo Miami

Zoo Miami

Deze dierentuin is een van de grootste van de Verenigde Staten en is te vinden bij de grote stad Miami in de staat Florida. Het is niet alleen een dierentuin, maar ook een botanische tuin. Tijdens een bezoek kun je door meer dan 303 hectare tuin wandelen. In de dierentuin worden ongeveer 3.000 soorten dieren gehouden. Een groot deel van de ruimte is niet bebouwd, waardoor de natuur hier ook alle ruimte heeft.

8. Nandankanan Zoological Park

Nandankanan Zoological Park

We gaan van Noord-Amerika naar Azië, waar in India Nandankanan Zoological Park te vinden is. De dierentuin ligt in de stad Bhubaneswar en heeft een indrukwekkend oppervlakte van maar liefst 437 hectare. In de dierentuin is een poging gedaan om zoveel mogelijk echte natuurlijke omgevingen te hebben. Zo vind je er een groot bos waar dieren zich fijn kunnen verschuilen en heeft de dierentuin een indrukwekkend meer.

7. North Carolina Zoo

North Carolina Zoo

Het is lastig om te zeggen wat nu echt de grootste dierentuin van de Verenigde Staten is. De North Carolina Zoo ligt op een stuk grond van maar liefst 1.100 hectare, maar slechts 200 hectare is echt bebouwd. Dat betekent wel dat er genoeg ruimte is voor uitbreiding en dat de dieren alle ruimte hebben om rond te rennen en hun omgeving te ontdekken. Het is hiermee ook de grootste natuurlijke dierentuin ter wereld. waarbij dieren echt de kans krijgen om in hun natuurlijke omgeving te leven.

6. Arignar Anna Zoological Park

Arignar Anna Zoological Park

Ook deze grote dierentuin ligt in India. Hij heeft een oppervlakte van 511 hectare en er zijn meer dan 2.500 verschillende diersoorten te vinden. De dierentuin werd opgericht met als doel om de natuurlijke dieren uit de regio in de schijnwerpers te zetten. Het is een geliefde bestemming voor een natuurrijke wandeling, maar veel bezoekers komen ook picknicken in het park. Het is ook mogelijk om een safaritocht te maken waarbij je leeuwen en herten te zien krijgt.

5. San Diego Zoo Safari Park

San Diego Zoo Safari Park

Ook bij de Amerikaanse stad San Diego vind je een grote dierentuin. Het park heeft een oppervlakte van 730 hectare en heeft een prachtige ligging in een vallei. Een deel van het park kan als dierentuin bestempeld worden, terwijl het andere deel echt een safaripark is. Hier kun je een tocht in een auto maken, waarbij je langs dieren rijdt die in een zo natuurlijk mogelijke omgeving leven. De dierentuin maakt geen winst en investeert al het verdiende geld in projecten om wilde dieren te beschermen.

4. Living Desert Zoo and Gardens

Living Desert Zoo and Gardens

In de Amerikaanse staat Californië kun je een unieke dierentuin bezoeken met een wel heel bijzonder landschap. De Living Desert Zoo and Gardens ligt in een woestijnachtig gebied en heeft daardoor een ruig en rustiek uiterlijk. Het park is 730 hectare groot, maar huisvest relatief weinig dieren. Je kunt er ongeveer 150 verschillende soorten ontdekken, die van nature graag in woestijnachtige gebieden leven.

3. Smithsonian Conservation Biology Institute

Smithsonian Conservation Biology Institute

Kamira / Shutterstock.com

Deze dierentuin maakt deel uit van de Smithsonian Institution, waar veel verschillende musea te vinden zijn waarin allerlei kennis gedeeld wordt. Met bijna 1.300 hectare aan grond valt er meer dan genoeg te ontdekken. Het is een van de oudste dierentuinen van de Verenigde Staten en je kunt er ongeveer 400 verschillende diersoorten zien.

2. Sri Venkateswara Zoological Park

De op een na grootste dierentuin ter wereld is ook in India gevestigd en heeft een grootte van 2.239 hectare. Het park werd in 1987 geopend en heeft een aantal indrukwekkende leefomgevingen voor de dieren gecreëerd. Je kunt er olifanten, witte tijgers, zwarte beren, krokodillen en nog veel meer dieren zien.

1. The Wilds

the wilds

The Wilds is een privaat conservatiepark dat de grootste dierentuin ter wereld is. Het park ligt in de Amerikaanse staat Ohio en heeft een immense grootte van maar liefst 3.704 hectare. Vooral zeldzame dieren die met uitsterven worden bedreigd hebben een plek in de dierentuin gekregen.

Grootste dierentuin van Nederland

En dan ben je nu vast benieuwd welke dierentuin in Nederland het grootste is. Dat is Safaripark Beekse Bergen. Dit safaripark heeft een oppervlakte van 120 hectare. Het outdoorterrein van Beekse Bergen is 40 hectare groot en bestaat uit uitgestrekte zandvlaktes, bosgebied, grote grasvelden en nog 70 hectare water. Er zijn circa 100 verschillende diersoorten te zien waarvan de jachtluipaarden waarschijnlijk het beroemdste zijn, dit heeft natuurlijk alles te maken met het ongeval met deze dieren dat maar net goed afliep.

Grootste dierentuin van België

De grootste dierentuin van België is Pairi Daiza met een oppervlakte van 75 hectare. Het is niet alleen de grootste, maar ook de leukste. Deze dierentuin is meerdere keren uitgeroepen tot beste dierentuin van Europa.. Het concept is dat je door verschillende werelden reist wanneer je dit park bezoekt. Bewonder ijsberen en rendieren die in koude toendra’s leven, ontdek het dierenrijk van Indonesië of breng een bezoek aan de reuzenpanda’s in het Chinese gedeelte van het park. Ieder gebied is zorgvuldig aangekleed, met architectuur en planten die helemaal bij het thema passen.