Professionele sporters staan onder continue druk om te presteren. Aanleg is dan niet genoeg en men grijpt naar hulpmiddelen. Dit is de duistere zijde van sport: doping. Wanneer het gebruik van doping wordt ontdekt vallen de grootste helden plotseling door de mand. Wat zijn de tien grootste dopingschandalen aller tijden?
10. Biogenesis (MLS)
foto: Keith Allison / Flickr
Nadat het Amerikaanse honkbal het gebruik van anabolen illegaal maakte (zie later in de lijst), begon een nieuw tijdperk waarin werd gezocht naar alternatieve middelen en manieren om het gebruik te maskeren. Af en toe liep een enkele speler tegen de lamp die vervolgens werd geschorst. In 2013 werd bekend dat een groter schandaal de sport weer in diskrediet dreigde te brengen. Spil was een van de bekendste spelers: Alex Rodriguez van de New York Yankees. Rodriguez werd geassocieerd met de Biogenesis kliniek die handelde in testosteron, groeihormonen en experimentele middelen. Veertien spelers kregen een schorsing waaronder Ryan Braun die een jaar eerder op een technisch detail was ontsnapt aan straf. Vanwege zijn leidende rol en pogingen om het onderzoek te saboteren kreeg Rodriguez de langste straf waardoor hij een compleet seizoen aan de kant moet zitten.
9. Juventus jaren ’90
In het voetbal probeert men het schone imago ten opzichte van andere sporten angstvallig hoog te houden. Veel spelers hebben echter door de jaren heen gesproken over mysterieuze pillen en injecties die zij van teamartsen kregen toegediend. Het bekendste dopingprogramma tot nu toe is dat van de Italiaanse voetbalclub Juventus in de jaren negentig. Op aanwijzing van AS Roma trainer Zdenek Zeman begon de magistraat Guariniello een diepgaand onderzoek. Na twee jaar werd Juventus-arts Agricola schuldig bevonden van het leiden van een systematisch dopingprogramma met onder andere toediening van epo. Juventus won diverse landstitels en een Champions League finale waar de spelers zelfs in de verlenging opvallend fit oogden. Typerend voor de voetbalwereld is dat geen van de betrokkenen ooit is gestraft.
8. Marion Jones
foto: Tomás Galindo / Wikicommons
Als het gaat om dopingschandalen bij de atletiek (en hetzelfde geldt voor wielrennen) hadden we een hele top tien kunnen vullen. Beroemd zijn natuurlijk de heren van de 100 meter in Seoul (later in de lijst), maar ook bij de dames sprinters was er een groot schandaal, in 2007 gaf superster Marion Jones in de rechtszaal toe vanaf 1999 stelselmatig doping te hebben gebruikt. Jones moest al haar medailles en prijzengeld behaald vanaf 2000 weer inleveren, inclusief de drie gouden en twee bronzen plakken behaald op de Olympische Spelen van 2000.
7. Festina Ploeg
Het wielrennen wordt voortdurend geassocieerd met het gebruik van doping. Zelfs een renner met een braaf imago als Joop Zoetemelk werd twee keer betrapt op het gebruik van doping. Destijds resulteerde dat in een tijdstraf. Van een andere orde was het Festina-schandaal dat aan de vooravond van de Tour de France van 1998 ontbrandde. De affaire begint wanneer een verzorger van de Festina-ploeg aan de grens tussen België en Frankrijk wordt aangehouden. In zijn auto vindt men een groot aantal verboden middelen. Ploegleider Roussel ontkent elke betrokkenheid maar wordt tijdens de Tour al door de politie opgepakt. Eerst raakt hij zijn licentie als ploegleider kwijt en negen dagen na de dopingvondst wordt de complete Festina-ploeg uit de Tour gezet. In de dagen erna bekennen zowel een aantal renners van de huidige ploeg als oud-renners dat ze doping hebben gebruikt. Op 29 juli stapt het peloton af uit protest tegen de heksenjacht van de Franse politie. Drie ploegen stappen die dag uit de Tour, waarna meer invallen volgen en nog twee ploegen stoppen. Uiteindelijk werd door justitie een dopingnetwerk ontdekt dat door het hele peloton werd gebruikt.
6. Chinese zwemmers
In het begin van de jaren negentig begonnen Chinese zwemmers aan een opmerkelijke opmars. Tegen de verwachting in wint China op het wereldkampioenschap zwemsporten van 1994 twaalf gouden medailles. Bovendien breekt de ploeg vijf wereldrecords. Dit leidt vrijwel direct tot vermoedens van dopinggebruik. Tijdens de Aziatische Spelen van 1994 worden zeven zwemmers positief getest voor het gebruik van steroïden. Met een enkele gouden medaille op de Olympische Spelen van 1996 lijken de tests hun uitwerking te hebben. Aan de vooravond van het wereldkampioenschap van 1998 wordt bij een douanecontrole een grote hoeveelheid menselijk groeihormoon gevonden in de bagage van zwemster Yuan Yuan. Het is een voorraad die groot genoeg is voor de complete damesploeg. Op het toernooi worden alsnog vier zwemsters positief getest. Hierna probeert China zichzelf een strengere houding ten opzichte van doping aan te meten. Toen tijdens de Olympische Spelen van 2012 de zestien jarige Chinese Ye Shiwen twee gouden plakken behaalde waarvan één met een wereldrecord werden de dopingverhalen van de jaren ’90 direct weer opgerakeld. Echter, Ye Shiwen lijkt het toch echt op eigen kracht te hebben gered.
[criteo]5. De 100 meter van Seoul
De finale 100 meter sprint op de Olympische Spelen van 1988 wordt ook wel “De Vuilste Race Ooit” genoemd. De Canadees Ben Johnson doet de toeschouwers versteld staan wanneer hij de wedstrijd met een nieuw wereldrecord van 9.79 seconden wint. Het jaar daarvoor was Johnson uit het niets opgestaan toen hij tijdens het wereldkampioenschap atletiek de finale won van Carl Lewis. Enkele dagen na het behalen van de gouden medaille werden anabole steroïden in de urine van Johnson gevonden. Johnson raakte zijn medaille en record kwijt. De gouden medaille gaat naar Carl Lewis die zoals later zou blijken ook doping gebruikte maar er mee weg kwam. Van de eerste vijf renners in die 100 meter finale bleek alleen bronzen medaille winnaar Calvin Smith dopingvrij te hebben gerend.
4. Operación Puerto: het netwerk rond arts Fuentes
foto: Wladyslaw / Wikicommons
Operación Puerto is de naam van het dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. De zaak komt aan het rollen wanneer de politie in mei 2006 bij een inval in het huis van Fuentes 200 zakjes bloed en anabole steroïden vindt. Een van de eerste slachtoffers is de wielerploeg Kelme die uit de Tour de France wordt geweerd. Aan de vooravond van de Tour mogen bovendien favorieten als Ullrich en Basso niet starten. De Spaanse justitie probeert nog om het dossier Fuentes te sluiten maar het jaar daarna geven steeds meer renners toe dat zij tot de clientèle van Fuentes behoren. Rond Fuentes lijkt een netwerk te bestaan met koeriers die doping verstrekken aan honderden sporters. In rechtszaak tegen Fuentes wordt opvallend veel aandacht besteed aan wielrennen terwijl hij zelf stelt dat ook andere sporters, waaronder tennissers en voetballers, zijn betrokken.
3. The Steroid Era (MLS)
foto: Rick Dikeman / Wikicommons
Het Amerikaanse honkbal had enorm te lijden onder de spelersstaking van 1994 waardoor zelfs de World Series dat seizoen niet doorgingen. De jaren daarna maakte de sport een wonderbaarlijke comeback. Spelers werden steeds gespierder en op spectaculaire wijze joegen Mark McGwire en Sammy Sossa in 1998 op het legendarische homerunrecord van Roger Marris. Deze periode staat nu bekend als het Steroïde Tijdperk waar de Major League het gebruik van doping oogluikend toeliet. Een aantal artikelen over het gebruik van anabole steroïden openen langzaam de ogen en uiteindelijk worden strenge controles ingesteld. Het Mitchell rapport van 2007 noemt 89 namen van spelers die destijds doping hebben gebruikt, waaronder Roger Clemens, een van de beste pitchers aller tijden
2. Het D.D.R. programma
Tijdens het bestaan van de Duitse Democratische Republiek werd decennia lang systematisch een dopingprogramma toegepast. Op de Olympische Spelen van 1976 beleefde het communistische land een sportief hoogtepunt door 40 gouden medailles te winnen. Na de val van De Muur werd de omvang van het dopingprogramma pas echt duidelijk. Het gebruik van doping was wijdverbreid en sporters werden in eigen land getest voordat zij in het buitenland aan wedstrijden deelnamen. Omdat de kennis over doping zo vergevorderd was kon men het gebruik bijna perfect maskeren. Tijdens het bestaan van D.D.R. is bijna geen enkele atleet op doping betrapt hoewel de fysieke transformatie van veel sporters opvallend was. Veel sporters die jong aan trainingsprogramma’s begonnen wisten niets van de toediening.
1. Lance Armstrong en de US Postal ploeg
Het Festina-schandaal bracht aan het licht dat wielrennen en doping onlosmakelijk met elkaar waren verbonden. Toch zou de sport met een nog groter schandaal te maken krijgen. De hoofdrol was weggelegd voor de succesvolste renner aller tijden. Lance Armstrong was een mediagenieke sporter die op onwaarschijnlijke wijze kanker had overwonnen en tijdens zijn comeback zeven keer de Tour de France won. De geruchten over dopinggebruik waren altijd aanwezig maar Armstrong beet altijd van zich af. Steeds vaker werden renners van zijn US Postal ploeg betrapt op dopinggebruik. Sommigen van hen, waaronder voormalig Tour-winnaaar Floyd Landis, beschuldigde hun teamleider niet alleen van gebruik maar ook van het geven van instructies aan renners. Op het moment dat Armstrongs status veilig lijkt en hij als renner is gestopt, wordt hij door het Amerikaanse dopingbureau aangeklaagd. Vijf oud-ploeggenoten willen tegen hem getuigen. Na enkele tegenaanvallen geeft Armstrong toch op en hij raakt al zijn Tourzeges kwijt evenals zijn lucratieve sponsorcontracten. De voormalige sportheld blijkt een dictator te zijn geweest die twijfelaars in het peloton intimideerde. Tijdens een interview met Oprah Winfrey geeft hij toe epo, groeihormonen, bloedtransfusies, testosteron en cortisonen te hebben gebruikt.
[adsenseo]
5 reacties
Nummer 1 misschien is het ploeg en niet ploeg…
MLS is de Major League Soccer, MLB is Major League Baseball en dat is dus honkbal?
De succesvolste renner aller tijden is Eddy Merckx en niet Lance Armstrong.
Even ter verduidelijking. Het waren niet Armstrongs ploegmaten. Het waren zijn oud-ploegmaten, Tyler Hamilton en vooral Floyd Landis (die laatste won de Tour werd betrapt en klapte daarna pas uit de school “Ja, maar hij pakte ook!”). Oftewel, Floyd Landis is alleen maar een doodgewone snitch en helemaal niemand van zijn ploegmaten geeft nog maar ene moer om hem. Ja, Armstrong speelde vals op een ongekende manier. NEWS FLASH! Iedereen in die tijd gebruikte doping. Sterker nog, er was een knecht van een Franse ploeg die geen doping wilde gebruiken. Die was door zijn ploegleider verteld dat hij wel moest gebruiken, deed ie toch niet, jaar daarop stopte hij (gedwongen)… Armstrong won de Tour niet zeven maal omdat hij doping gebruikte (dat deden Heras, Ullrich, Zuelle, Pantani enz ook namelijk). Nee, Armstrong won omdat hij rond de Kerstdagen de Tourmalet aan het beklimmen was, terwijl de meer getalenteerde Ullrich thuis in Rostock aan de spareribs zat en ook nog eens hele zakken chips en bakken ijs opat. (is door Ullrich zelf trouwens bevestigd). Iemand zegt dat Eddy Merckx de grootste renner aller tijden is, maar ook van Merckx is het bekend dat hij aan de verboden middelen zat. Erger is het dat Froome’s en Wiggin’s dopinggebruik (durf te wedden dat dat ook systematische doping was vanuit de ploeg) onbestraft is gebleven. Ook Riis en LeMond zijn niet van hun overwinningen ‘beroofd’. Allemaal dopinggebruikers. Armstrong heeft trouwens ondertussen een succesvolle podcast en is nog steeds volop aan het sporten. Die podcast is trouwens samen met Bruyneel en George Hincapie (de man die ook gedwongen werd om te getuigen), die zijn dus gewoon in good terms.
waarom zo’n lang bericht niemand leest het