De Filipijnen zijn een archipel met 7.641 eilanden. Hiervan zijn er zo’n duizend bewoond die veelvuldig door toeristen worden bezocht. De Filipijnen zijn opgedeeld in drie eilandengroepen: Luzon (de noordelijke eilanden), Visayas (de centrale eilanden) en Mindanao (de zuidelijke eilanden).

De eilanden van de Filipijnen zijn kenmerkend aan de witte stranden met een zeer hoge biodiversiteit aan flora en fauna. Perfect voor een vakantie zou je kunnen zeggen, wat ook blijkt uit de Readers’ Choice Awards die twee Filipijnse eilanden hebben verkozen tot de top 3 van beste eilanden van 2021. Maar wat zijn de grootste eilanden van deze archipel? Het antwoord vind je in het onderstaand lijstje.

10. Bohol

Bohol

Bohol is een eiland dat behoort tot de eilandengroep Visayas. Het bestaat vooral uit de combinatie tussen jungles en indrukwekkende rijstterrassen. Maar het eiland staat vooral bekend om de Chocolate Hills. Dat zijn een groep bijna gelijke kegelvormige heuvels die in de droge periode van het jaar bruin kleuren. Hierdoor lijkt het alsof het chocoladeheuvels zijn, waar de naam vandaan komt.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van het eiland is het Filipijns spookdiertje dat in het laaglandwoud van Bohol te vinden is.

9. Cebu

Cebu

We blijven nog binnen de Visayas-eilandengroep. Het negende grootste eiland van de Filipijnen is Cebu. Het eiland beschikt over heel wat resten van de Spaanse kolonisatie. Zo zijn er Spaanse kerken en forten te bezichtigen in de grootste stad van het eiland: Cebu City. Het kruis van de belangrijke ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan is er ook te vinden. De man, die vooral bekend staat om de eerste zeilreis rond de wereld, was bij een eiland net voor Cebu gedood.

8. Leyte

Leyte

Leyte is vergeleken met Bohol en Cebu niet zo een populair eiland en dit terwijl het gewoon langs de twee eilanden ligt. Het eiland bezit vele stranden met zeer helder water. Daardoor is het voor duikers een prachtige duiklocatie. Als we dieper het eiland binnengaan zal je vooral ongerepte meren en bergen vinden.

Het eiland is vaak hard getroffen door tyfoons gedurende het tyfoonseizoen omdat het heel oostelijk ligt. In 2013 werd de grootste stad van Leyte; Tacloban, heel hard getroffen door de tyfoon Haiyan. De stad werd grotendeels verwoest en er vielen helaas duizenden doden.

7. Mindoro

Mindoro

Mindoro is een eiland die behoort tot de eilandengroep Luzon, de noordelijke groep eilanden. Met veel bergen en fruitplantages is het eiland vooral door backpackers een geliefde bestemming. Voor hikers is er de Mount Halcon, die bekend staat als de moeilijkst te beklimmen berg van de Filipijnen. Ten slotte zijn er voor duikers genoeg duiklocaties. Het noordelijke deel van Mindoro beschikt over een grote variatie aan duiklocaties met overblijfselen van Spaanse en Chinese scheepswrakken.

6. Panay

Panay

Het Visayas-eiland Panay is opgedeeld in vier provincies: Antique, Aklan, Capiz en Iloilo. De oudste provincie van de Filipijnen is Aklan en is gelegen op Panay. Al in 1213 bewoonden de eerste mensen, die kwamen vanuit Borneo, op het eiland. Op het gebied van natuur heeft Panay veel te bieden. Het eiland bevat veel rijstterrassen omringd door talloze bergen. Daarnaast kan je in de provincie Capiz de grootste katholieke kerkklok in Azië vinden.

5. Palawan

Palawan

Palawan komt elk jaar terug in de top 10 van mooiste eilanden in de wereld en is zelfs meerdere keren tot het mooiste eiland ter wereld verkozen. Met spierwitte stranden en helderblauw water is dit dan ook niet te betwisten.

De hoofdstad van het eiland is Puerto Princesa, maar ondanks dat dit het vertrekpunt is voor een reis op Palawan slaan veel mensen deze stad over. De meeste toeristen reizen door richting het noorden; naar het strand of één van de eilanden in de omgeving.

In de stad Sabang vind je de populaire toeristische trekpleister: de Underground River. Er wordt gezegd dat die ’s werelds langste ondergrondse rivier is en je kan er met een tour helemaal afvaren.

4. Negros

Negros

Negros is in tegenstelling tot Palawan een heel stuk minder bekend onder reizigers. Echter heeft Negros heel veel te bieden ten opzichte van andere eilanden in de Visayas-eilandengroep. Doordat het eiland weinig bezocht is, is het ook een van de meest ongerepte eilanden van de Filipijnen.

Op Negros bevindt zich het Mt. Kanlaon Natural Park met heel dicht beboste bergen en een hoge actieve vulkaan. De flora en fauna is er zeer divers. Je kan er onder andere neushoornvogels, luipaard katten en adelaren vinden. Om de 2.435 meter hoge Mount Kanloan te beklimmen heb je 3 dagen nodig.

3. Samar

samar

Het op drie na grootste eiland van de Filipijnen is Samar. Het bestaat uit drie provincies die allemaal behoren tot de armste en minst ontwikkelde provincies van de Filipijnen. De meeste inwoners halen hun inkomsten uit landbouw en visserij.

Het eiland Samar is net zoals de meeste eilanden op de Filipijnen gezegend met heel wat grotten en watervallen. Een derde van het eiland is beschermd als een nationaal park: het Samar Island Natural Park.

2. Mindanao

Mindanao

Mindanao is met 22 miljoen inwoners het op een na grootste eiland van de archipel en de 19e grootste eiland ter wereld. Het eiland is heel erg belangrijk in de agrarische sector van de Filipijnen. Ongeveer de helft van al het landbouwgrond van het land ligt op Mindanao. Er wordt vooral ananas, bananen en rijst geteeld.

Het landschap is over het algemeen heel bergachtig en je kan er ook de hoogste berg van het land vinden: de Mount Apo (2954 meter).

Helaas wordt het zuidwesten van Mindanao honderden jaren geteisterd door terreurgroepen zoals Abu Sayyaf en het Moro Islamic Liberation Front die al jaren strijden tegen de regering. Opvallend is dat in het zuidwesten van Mindanao de meerderheid van de bevolking islamitisch is terwijl zo’n 95% van de bevolking christelijk is.

1. Luzon

luzon

Het grootste en tevens belangrijkste eiland van de Filipijnen is Luzon. Met een oppervlakte van 104.688 km², ongeveer 35% van al het oppervlakte van de Filipijnen, is het het grootste eiland en mag het zich daarnaast ook het 15e grootste eiland in de wereld noemen. Ongeveer de helft van de bevolking van de Filipijnse archipel woont op het eiland; zo’n 52 miljoen mensen. Hiermee is Luzon het vierde meest bevolkte eiland in de wereld.

De belangrijkste stad en hoofdstad van het land; Manilla ligt centraal op het eiland. Andere belangrijke steden zijn Vigan City en Baguio. Respectievelijk de best bewaarde Spaans-koloniale stad van Azië en een geliefd toevluchtsoord voor de lokale bevolking.

Op het gebied van natuur kan je in Luzon ook uiteraard veel vinden, het grootst meer Laguna de Bay en de langste rivier van het land, de Cagayan zijn hier te vinden. Ook actieve vulkanen zoals de Mount Taal die recent is uitgebarsten en de rijstterrassen van Banaue zijn echte trekpleisters.

Dit artikel is geschreven door Bobby-John de Bot. Buiten het schrijven van artikelen speelt hij graag tennis, fotografeert en speelt de piano. Van jongs af aan zijn reizen, aardrijkskunde en geschiedenis grote interesses van Bobby-John.