Wanneer je aan eilanden denkt, denk je misschien aan het Caraïbisch gebied, Spanje of Griekenland. Toch heeft ook Duitsland een aantal grote eilanden die zeker het bezoeken waard zijn. Ben je benieuwd naar de natuur en cultuur op deze bijzondere plekken? Je ontdekt het in de top 10 grootste eilanden van Duitsland.

10. Amrum – 20.46 vierkante kilometer

Amrum

Je vindt het eiland Amrum in de Duitse Landkreis Nordfriesland. Het is een bescheiden eiland met in totaal ongeveer 2.300 inwoners. Aan de westzijde vind je uitgestrekte stranden, waar het mogelijk is om van de verfrissende Noordzee te genieten. De oostzijde wordt juist gekenmerkt door grote wadden en kleine beekjes, waardoor er veel watervogels op het eiland te vinden zijn.

9. Norderney – 26 vierkante kilometer

Borkum

Het eiland Norderney is weer net een slag groter en ligt niet ver van Amrum. De extra ruimte zorgt ervoor dat meer mensen op het eiland wonen, met een inwonersaantal van ongeveer 5.850. Hier vind je aan de noordzijde een groot strand van maar liefst 14 kilometer lang. De oostzijde is officieel een nationaal park, waardoor je hier gegarandeerd van rustige wandelingen of fietstochten geniet.

8. Borkum – 31 vierkante kilometer

Borkum

Het eiland Borkum wordt door twee zeeën omsloten: de Waddenzee en de Noordzee. Je vindt het eiland in de deelstaat Nedersaksen, niet ver van de Nederlandse grens. Er is maar één dorpje op Borkum te vinden, dat dezelfde naam heeft als het eiland zelf. De rust trekt vooral natuurliefhebbers aan, die van de ongerepte natuur willen genieten.

7. Insel Poel – 36 vierkante kilometer

Insel Poel

Dit Duitse eiland ligt in de Oostzee (of Baltische zee) en vormt de noordelijke en oostelijke grens van de baai van Wismar. Insel Poel is makkelijk te bereiken, want er loopt een dam van het eiland naar het vasteland. Hierdoor weten veel Duitse toeristen het eiland te vinden, waar ze rustig kunnen wandelen en fietsen. Je vindt twee grotere dorpen op Insel Poel, maar er zijn ook wat kleinere plaatsjes te bezoeken.

6. Pellworm – 37 vierkante kilometer

Pellworm

In de middeleeuwen hoorde Pellworm bij een veel groter eiland, maar dit eiland werd in de zeventiende eeuw voor een groot deel opgeslokt tijdens een grote overstroming. De rust is weer teruggekeerd op Pellworm, wat nu een geliefde toeristische bestemming is. Je kunt het eiland bereiken met een veerboot, maar er loopt ook een verhoogde weg naar het vasteland. De grond van Pellworm wordt goed gebruikt, want hier wordt veel groene energie opgewekt.

5. Föhr – 82 vierkante kilometer

Föhr

Föhr is een stuk groter dan zijn voorgangers op dit lijstje, met een oppervlakte van maar liefst 82 vierkante kilometer. Het eiland ligt in de Noordzee en bestaat voor een groot doel uit moeraslandschappen en geestgrond. Talloze toeristen komen naar het eiland om de bijzondere natuurlandschappen te bewonderen. Het eiland is dan ook goed te bereiken met de veerboot, auto of een helikopter.

4. Sylt – 99 vierkante kilometer

sylt

De Noord-Friese Waddeneilanden zijn een belangrijke eilandengroep in Duitsland, met Sylt als het grootste eiland van de groep. De vele stranden op het eiland maken het een fijne bestemming voor toeristen. Er loopt een weg van het vasteland naar het eiland, zodat toeristen hun bestemming makkelijk kunnen bereiken. Het is niet voor niets dat de inwoners van Sylt voornamelijk van het toerisme leven.

3. Fehmarn – 185,45 vierkante kilometer

Fehmarn

Het eiland Fehmarn is bijna twee keer zo groot als zijn voorganger. Je vindt het eiland in de Oostzee, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het eiland is met een brug verbonden aan het vasteland van Duitsland en er bestaan vergevorderde plannen voor een vaste tunnelverbinding naar Denemarken (de Fehmarnbeltverbinding). Tijdens een vakantie op Fehmarn heb je maar liefst 78 kilometer aan strand tot je beschikking en heb je de mogelijkheid om een nabijgelegen Deens eiland te bezoeken. Er vaart namelijk een veerboot tussen de twee eilanden. Naast de vele toeristen genieten ook 12.552 inwoners van de prachtige natuur op Fehmarn.

2. Usedom – 445 vierkante kilometer

usedom

Usedom heeft een interessante geschiedenis, want het eiland werd na de Tweede Wereldoorlog verdeeld tussen Duitsland en Polen. Hierdoor hoort niet het hele eiland bij het Duitse grondgebied. In totaal is 80% in handen van de Duitsers, waarbij de Polen het oostelijke deel in hun bezit hebben. Er wonen maar liefst 76.500 mensen op het eiland, maar ook het toerisme is groot. Usedom wordt het zonnigste eiland van Duitsland genoemd, wat veel levensgenieters aantrekt.

1. Rügen – 926 vierkante kilometer

Het grootste eiland van Duitsland vind je in Oostzee, niet ver van de stad Stralsund. Er loopt een directe weg van deze stad naar het eiland, waardoor het makkelijk te bereiken is. Dat is maar goed ook, want er wonen maar liefst 75.000 mensen op Rügen. De natuur op dit eiland is ook prachtig, want hier vind je het nationaal park Jasmund, dat op de werelderfgoedlijst staat.

Vergelijkbare lijstjes